Τα φουσκωτά της Σύρου

  • Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Πριν δέκα ημέρες, δεχθήκαμε στο νησί μας μια αρμάδα με 200 και άνω περίπου φουσκωτά σκάφη απ’ όλη την Ελλάδα, όλους τους συλλόγους της Ελλάδας από τη μία άκρη στην άλλη. Αυτό για τη Σύρο μας ήτανε μια προβολή, που έσπασε ταμεία όπως λέει ο λαός μας, χάρη σ’ αυτά τα αξιόλογα παιδιά, του νεοσύστατου συλλόγου των φουσκωτών της Σύρου, που χίλια μπράβο πάλι λίγο είναι, διότι δώσανε τον εαυτό τους σε κόπο σε κούραση και σε όρεξη για δουλειά Για να φέρουν εις πέρας ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα με σκοπό και στόχο την προβολή της Σύρου μας.

Από το καλωσόρισμα στην Ερμούπολη στην ωραία πόλη μας, στον πανέμορφο Γαλησσά, στον Άγιο Στέφανο για αγιασμό των υδάτων μέχρι και τα Γιούρα στον ιστορικό τόπο, μετέπειτα σε αυτό τον πολυδιαφημισμένο ταρσανά με τη μεγάλη του ιστορία με τα φημισμένα σκαριά που ναυπηγούσαν οι αφοί Μαυρίκου και τέλος το φινάλε της όλης προβολής της Σύρου μας στα πανέμορφα Αστέρια στον Άγιο Νικόλαο.

Αυτά τα παιδιά οι ερασιτέχνες σε αυτή την τόσο μεγάλη και τεράστια δουλειά που προσέφεραν, δώσανε δείγματα και παραδείγματα σε ορισμένους αρμοδίους αυτού του τόπου, που αυτός ο τόπος έχει πολλά να δείξει, πάρα πολλά, την Άνω Σύρο, την πανέμορφη εκκλησία της Κοιμήσεως η οποία είναι εξολοκλήρου ξύλινη όπου λίγος κόσμος το γνωρίζει. Αυτά τα κομψοτεχνήματα στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, τα οποία μέρα με τη μέρα καταστρέφονται και εμείς βρισκόμεθα στον ύπνο του δικαίου, αδιαφορία καμία ενέργεια, καμία όρεξη για συντήρηση κλπ.

Οσάκις πηγαίνω σε νεκρώσιμη ακολουθία σε φίλους και συγγενείς και τα επισκέπτομαι με παίρνει το παράπονο και δακρύζω για το χάλι που αντικρίζω, για την αδιαφορία που δείχνουμε σε αυτούς τους τόσο μεγάλους καλλιτέχνες που έφτιαξαν αυτά τα κομψοτεχνήματα που όλοι τα ζηλεύουν και θα τα ήθελαν.

Σταματάω εδώ γιατί σας κούρασα και σας ζητώ συγγνώμη για την πολυλογία μου γιατί κύλησε ένα δάκρυ.

Ευχαριστώ

Π. Μακρυωνίτης

Διαβάστε ακόμα