Περίπου 3.700 στρέμματα καμένων εκτάσεων, αλλά και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, είναι ο απολογισμός της μεγάλης επικίνδυνης πυρκαγιάς, που ξέσπασε την Τρίτη εντός του οικισμού του Μέγα Γιαλού και εξαπλώθηκε αστραπιαία λόγω των ισχυρών ανέμων

«Γλιτώσαμε τα χειρότερα»

Ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για ενίσχυση του εξοπλισμού πολιτικής προστασίας και οργάνωση εθελοντικού σώματος

Τεράστιες καμένες εκτάσεις, σπίτια και αυλές μαυρισμένες από τους καπνούς, αλλά και ένα αίσθημα ανακούφισης, καθώς προλήφθηκαν τα χειρότερα, άφησε πίσω της η μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά, που ξέσπασε την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, στο Μέγα Γιαλό της Σύρου.

Την επόμενη ημέρα της μεγάλης φωτιάς και υπό τον συνεχιζόμενο κίνδυνο αναζωπυρώσεων, η εικόνα που παρουσιάζει όλος ο οικισμός του Μέγα Γιαλού, μοιάζει να είναι βγαλμένος από κινηματογραφική ταινία. Οι κάτοικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ακόμη σοκαρισμένοι, μετρούν τις «πληγές», που άφησαν πίσω τους οι φλόγες, σε σπίτια, αγροκτήματα, οχήματα, και φυσικό περιβάλλον.

Το ευτύχημα του, κατά τ’ άλλα καταστροφικού φαινομένου, όπως παραδέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είναι, ότι, παρ’ όλο που η πυρκαγιά «χτύπησε την πόρτα» πολλών κατοικιών, δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Η μικρή, για το μέγεθος των μετώπων, πυροσβεστική δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, που αριθμούσε μόλις 15 άτομα, κατάφερε και έθεσε υπό έλεγχο, ενώ επικρατούσαν ακόμη ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, τη φωτιά, προστατεύοντας παράλληλα πολίτες και ιδιοκτησίες.

Η τελευταία, χρονικά, και επικινδυνότερη πυρκαγιά της φετινής περιόδου, αποτελεί την σημαντικότερη αφορμή, ώστε οι φορείς της πολιτικής προστασίας, να προετοιμαστούν, για πολύ χειρότερες καταστάσεις, από αυτές, που έως φέτος, είχαν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν, προκειμένου η παρέμβαση σε σοβαρά περιστατικά, να γίνεται στο εξής αμεσότερα και αποτελεσματικότερα.

 

Αναλυτική ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα

Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, εξέδωσε, όσον αφορά στη μεγάλη πυρκαγιά της Τρίτης, αναλυτική ενημερωτική ανακοίνωση, στην οποία παρατίθενται όλα τα επίσημα στοιχεία.

Όπως αναφέρεται, «Πυρκαγιά μεγάλης έντασης - έκτασης εκδηλώθηκε στις 16:40, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, από άγνωστη μέχρις στιγμής αιτία, στην περιοχή του Μέγα Γυαλού της Νήσου Σύρου και λόγω των αντίξοων συνθηκών, άνεμοι 8 μποφόρ, εξαπλώθηκε γρήγορα προς τις περιοχές Αμπέλα και Βάρη». 

Σημειώνεται, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης κινητοποιήθηκε άμεσα με είκοσι (20) πυροσβέστες που μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος με τέσσερα (4) υδροφόρα οχήματα, καθώς και δύο υδροφόρων του Δήμου και μία ιδιωτική και ενός εκσκαφέα.

Οι πυροσβέστες για περισσότερες από 5 ώρες προσπαθούσαν να δαμάσουν τις μεγάλες φλόγες που έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμα τους και με αντίπαλο τις ριπές ανέμου να  δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, μπόρεσαν να διασφαλίσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις λιγότερες απώλειες, τις περιουσίες των πολιτών της Σύρου και να προστατέψουν τις κατοικίες τους, αφού οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από αυτές, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν μερικά σπίτια στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 01:43 της 26-10-2016 αφού πρόλαβε να κατακάψει 3.700 στρέμματα δασικής – χορτολιβαδικής έκτασης, καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις (ένα θερμοκήπιο, δυο εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και ένα κοντέινερ).

Τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των Πυροσβεστικών Δυνάμεων όπου συντέλεσαν σε αυτή την πυροσβεστική επιχείρηση είχε ο Διοικητής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Άγγελος Τριπολιτσιώτης, με την άμεση συνεργασία του  Διοικητή της Π.Υ Ερμούπολης Μαυράγανη Παναγιώτη του Πυραγού Σκόνδρα Δημητρίου του Πυραγού Ιάκωβου Τζώρτζη, καθώς και όλων των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων της Π.Υ. Ερμούπολης.        

Σημαντική και καταλυτική ήταν η προσπάθεια στην κατάσβεση της πυρκαγιάς από τους κατοίκους, πολίτες, Εθελοντές, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και των Σύλλογο Κυνηγών, που με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους, υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Δ/νση, καθοριστική ήταν και η συμβολή της ΕΛ.ΑΣ που, από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς, διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κυκλοφορία των οχημάτων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον υπεύθυνο Αντιπεριφερειάρχη και υπευθυνο Γ.Γ.Π.Π, κ. Λεονταρίτη Γεώργιο, καθώς και τον κ.  Δρόσο για την άμεση αποστολή υδροφόρων οχημάτων, του Δήμου Σύρου Ερμούπολης με τον Δήμαρχο κ. Μαραγκό και τον Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, κ. Βουτσίνο, καθώς και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας Δημήτριο Νταλαχάνη, οι οποίοι απέστειλαν και ενίσχυσαν το έργο της Πυροσβεστικής, με όλα τα υδροφόρα οχήματα που έχουν στην αρμοδιότητας τους.

Στο σημείο της πυρκαγιάς παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες αντιμετώπισαν επιτυχώς όλες τις αναζωπυρώσεις που προκλήθηκαν όλο το βράδυ, ενώ για την εξακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ Ερμούπολης.

Όπως θέλουν οι πρώτες ανεπίσημες μαρτυρίες από τους κατοίκους της περιοχής, αιτία της πυρκαγιάς, φαίνεται να αποτέλεσε βλάβη σε κουτί, ή καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, από το οποίο προέκυψαν οι πρώτες σπίθες.

Σημειώνεται, πως στο σημείο της πυρκαγιάς θα παραμείνουν επί δύο εικοσιτετράωρα ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις για να εξαλειφθεί η περίπτωση της αναζωπύρωσης.

 

«Η πιο δύσκολη πυρκαγιά του 2016»

Για τον πύρινο εφιάλτη της Τρίτης, και το επιχειρησιακό κομμάτι, από πλευράς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μίλησε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του Δήμου, κ. Μάριος Βουτσίνος.

Ο κ. Βουτσίνος τόνισε εξ αρχής, ότι «η προχτεσινή πυρκαγιά, ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά μέσα στο 2016. Ήδη, το καλοκαίρι που πέρασε, ήταν ένα καλοκαίρι σχετικά δύσκολο, σε επίπεδο πυρκαγιών, καθώς είχαμε πολλές και σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Η Σύρος δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοια φαινόμενα και σαφώς υπήρξε ένας μεγάλος προβληματισμός. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η πυρκαγιά ήταν η χειρότερη απ’ όλες».

Όπως εξήγησε, «οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες και η τοποθεσία ήταν τέτοια, που νομίζω ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Ξέσπασε σε κατοικημένη περιοχή. Από τη μία έως την άλλη άκρη, πέρασε όλο τον οικισμό του Μέγα Γιαλού, από το βορρά μέχρι το νότο, και από ανατολικά μέχρι δυτικά. Ήταν μία πυρκαγιά, η οποία “έγλυψε” δεκάδες κατοικίες, μπήκε σε αυλές, αλλά ευτυχώς, δεν καταστράφηκαν περιουσίες, ούτε κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Αυτό κρατάμε, διότι είναι το πιο σημαντικό. Γλιτώσαμε τα χειρότερα».

 

Σημαντική η απουσία πτητικών μέσων

Όπως υποστήριξε, «και σε επιχειρησιακό επίπεδο, δυσκολευτήκαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τον συντονισμό τον έχει πάντα η Πυροσβεστική. Εμείς εκτελούμε τις δικές της εντολές. Επιχειρήσαμε και πάλι με δύο υδροφόρες και με εργάτες, προσωπικό του Δήμου», ενώ ενημέρωσε, πως «σε επιφυλακή βρισκόμαστε ακόμη και τώρα, για τυχόν αναζωπυρώσεις. Οι υδροφόρες του Δήμου έμειναν όλο εκείνο το βράδυ στην περιοχή του Μέγα Γιαλού και μία συνεχίζει να βρίσκεται εκεί μέχρι και τώρα».

Παράλληλα, εκ της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας κλήθηκαν επίσης τρεις ιδιωτικές υδροφόρες, «δηλαδή στο σύνολο είχαμε 5 υδροφόρες να επιχειρούν, σε αντίθεση με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, που είχαν φτάσει μέχρι τέσσερις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο δύσκολο ήταν το χτεσινό περιστατικό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας, ότι «το μειονέκτημα, σε σχέση με τις άλλες πυρκαγιές, ήταν ότι δυστυχώς δεν καταφέραμε να έχουμε πτητικά μέσα. Έγινε η κλήση από τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Λεονταρίτη, στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να έρθουν, λόγω νύχτας και ανέμων, εναέρια μέσα να συνδράμουν στην κατάσβεση, κάτι το οποίο δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την επιχείρηση».

 

Ενέργειες για περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, κ. Βουτσίνο, ο Δήμος, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, επιχειρεί να ενισχύσει, τόσο το τεχνικό κομμάτι των ανθρώπων, που επιχειρούν, για την κατάσβεση των πυρκαγιών, όσο και στο κομμάτι του εθελοντισμού, με την οργάνωση εθελοντικού κλιμακίου, που αναμένεται, όπως ανέφερε, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2017 να είναι έτοιμο να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής.

«Ήδη προχωράμε σε προμήθεια καλύτερου εξοπλισμού, επιπλέον μάνικες, ασύρματους και άλλο εξοπλισμό πολιτικής προστασίας, τον οποίο είτε θα παραδώσουμε στην Π.Υ. Ερμούπολης, είτε θα τον χρησιμοποιήσουμε εμείς. Παράλληλα, γίνεται και αυστηρότερη συντήρηση στους κρουνούς, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την καλή τους λειτουργία. Σημειωτέον, και οι τρεις κρουνοί που βρίσκονται στο δρόμο του Μέγα Γιαλού λειτούργησαν κατά την επιχείρηση και τροφοδότησαν κανονικά με νερό τις υδροφόρες», εξήγησε.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βουτσίνο, «είναι ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και εντός του Νοεμβρίου, που η δράση αυτή θα επισημοποιηθεί, καθώς θα υπάρξουν δύο συναντήσεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας Δήμου και Περιφέρειας, θα δημιουργηθεί μία ομάδα εθελοντών, ώστε να εκπαιδευτούν και ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε πυρκαγιά να ενισχύουν το έργο της Πυροσβεστικής».

Όπως γνωστοποίησε, «ήδη έχουμε περί τις 34 αιτήσεις Συριανών εθελοντών», τονίζοντας, πως «είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα έχουμε εθελοντές, διότι ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος. Το δείχνουν άλλωστε οι άνθρωποι μόνοι τους, σε κάθε πυρκαγιά, είναι εκεί».

«Σε μία πυρκαγιά, υπάρχουν δύο είδη εθελοντών. Αυτοί, που η πυρκαγιά απειλεί την περιοχή τους, την περιουσία τους, το σπίτι τους και η δεύτερη κατηγορία, είναι οι εθελοντές, που πηγαίνουν παντού και υπάρχουν στη Σύρο περίπου 30 άνθρωποι, που πηγαίνουν παντού, είτε είναι κυνηγοί, είτε είναι ραδιοερασιτέχνες, είτε ευαισθητοποιημένοι πολίτες», ανέφερε, επισημαίνοντας, ότι «αυτούς τους ανθρώπους, σε υπηρεσιακό επίπεδο θα τους αναλάβει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο και στο επιχειρησιακό η Πυροσβεστική. Θεωρώ, ότι με σωστό προγραμματισμό, του χρόνου, θα τους έχουμε στις πυρκαγιές, να βοηθούν».

Κλείνοντας, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εξέφρασε την πεποίθηση, πως μέσα από τα καταστροφικά φαινόμενα, πρόκειται να βγει θετικό αποτέλεσμα.

«Η φετινή χρονιά, επειδή δεν είμαστε “μαθημένοι” σε τέτοια περιστατικά, μέσα απ’ όλα αυτά τα οποία βιώσαμε και περάσαμε, νομίζω ότι θα μας βγάλει πολύ περισσότερο έμπειρους. Πιστεύω, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα γίνουμε πιο έμπειροι, ούτως ώστε αν ποτέ, εμφανιστούν ξανά τέτοια φαινόμενα, να τα αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», τόνισε.

Ετικέτες: