Προβολή του 4ου TEDxCern στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Ιστορίες που εμπνέουν και διευρύνουν τους ορίζοντες

Ενδιαφέρουσες ομιλίες ανθρώπων της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας, του σχεδιασμού, των επιχειρήσεων, του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι φίλοι του TEDxUniversityoftheAegean μέσα από την τέταρτη έκδοση του TEDxCern, με θέμα "Ripples of Curiosity".

Το συνέδριο προβλήθηκε ζωντανά στο αμφιθέατρο της Σχολής Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, οι ομιλητές μοιράστηκαν με το κοινό τις προσωπικές  ιστορίες για το πώς η έρευνά τους ξεκίνησε σαν ένα μικρό κύμα, μεγάλωνε διαρκώς, μέχρι που σήμερα κατέληξε να έχει αλλάξει την κοσμοθεωρία μας.

Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν

Υπενθυμίζεται ότι το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση ιδεών, συνήθως με τη μορφή σύντομων, ισχυρών ομιλιών (18 λεπτά ή λιγότερο ). Το TED ξεκίνησε το 1984 ως ένα συνέδριο όπου η Τεχνολογία, η Ψυχαγωγία και ο Σχεδιασμός συγκλίνουν, πλέον σήμερα καλύπτει σχεδόν όλα τα θέματα ¬ από την επιστήμη έως την επιχείρηση με παγκόσμια ζητήματα ¬ σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Παράλληλα, ανεξάρτητα διεξάγονται εκδηλώσεις TEDx που προσπαθούν να βοηθήσουν στην διάδοση ιδεών σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Το TEDx δημιουργήθηκε στο πνεύμα της αποστολής του οργανισμού TED, "ιδέες που αξίζει να διαδοθούν". Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ανεξάρτητους διοργανωτές που θέλουν να δημιουργήσουν ένα event τύπου TED, που να έχει τη δική τους ταυτότητα, μέσα στην κοινότητα τους.

Το πρώτο TEDx στη Σύρο και τις Κυκλάδες

Το TEDxUniversityoftheAegean είναι το πρώτο TEDx που διοργανώθηκε τόσο στη Σύρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συνέδρια το πρώτο με θέμα MotivAction δηλαδή κίνητρο για δράση (Motivation & Action), το δεύτερο με θέμα Fight or Flight, ένας όρος της ψυχολογίας που περιγράφει την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε καταστάσεις φόβου και στρες. Και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της τρίτης διοργάνωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάριο του 2017.

Αντιμέτωπο με μια βασική πρόκληση

Η ιδιαιτερότητα του TEDxUniversityoftheAegean συγκριτικά με τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά TEDx είναι ότι τα τμήματα του Πανεπιστήμιου βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το Αιγαίο. Η πραγματοποίηση του δεύτερου event συνοδεύτηκε μαζί με ένα ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα, την εκμηδένιση των γεωγραφικών αποστάσεων και την ένωση όλων των νησιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάτω από το πνεύμα ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Πέρυσι μέσω livestreaming τα νησιά της Χίου, της Μυτιλήνης και της Σάμου παρακολουθούσαν την ίδια στιγμή με τους παρευρισκόμενους στο θέατρο Απόλλων στην Σύρο το συνέδριο. Εκτός από την παρακολούθηση των ομιλιών οι παρευρισκόμενοι τόσο στην Σύρο όσο και στα υπόλοιπα νησιά είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε διάφορα διαδραστικά εργαστήρια αλλά και εκθέσεις κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων, κάτι που συνείσφερε στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας στο περσινό θέμα «Fight or Flight».

Με γοργά βήματα για την Τρίτη διοργάνωση

Σαν TEDxUniversityOfTheAegean είναι προγραμματισμένες πολλές δράσεις πριν από κάθε συνέδριο. Το περασμένο Σάββατο 5 Νοεμβρίου η ομάδα πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο της σχολής ΜΣΠΣ ένα simulcast (ζωντανή μετάδοση) από το TEDxCERN το οποίο διεύρυνε τους ορίζοντές της και ενέπνευσε τα μέλη της. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ομάδα θα διοργανώσει ένα pre-event προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού μας αλλά και να δώσει μια πρώτη γεύση από το επόμενο TEDx.

Στόχος της ομάδας είναι να έρχεται συνεχώς σε επαφή με την κοινωνία της Σύρου ώστε να βρίσκει θέματα που την αφορούν και μπορούν να αναλυθούν πάνω στην σκηνή του TEDxUniversityoftheAegean, καθώς επίσης και να αντλεί στοιχεία από τα υπόλοιπα μέρη στα οποία εδρεύουν τμήματα της Πανεπιστημιακής κοινότητας.