Ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΤΜΣΠΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

"Το αντιιμπεριαλιστικό νόημα της εξέγερσης παραμένει επίκαιρο"

  • Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2016 - 12:19

Σαράντα τρία χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τα συνθήματα της νεολαίας που αγκαλιάστηκαν από το σύνολο της κοινωνίας, παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Όσο και αν επιχειρείται να προβληθεί ως ένα γεγονός που συνέβη, αλλά είναι πια ξεπερασμένο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα αιτήματα της αγωνιζόμενης κοινωνίας παραμένουν άλυτα.

Με αφορμή μάλιστα την προκλητική διήμερη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ.Ομπάμα στις 15 και 16/11 και την ένταση της αστυνομοκρατίας για τις μέρες αυτές(4.500 αστυνομικοί και 500 μυστικοί πράκτορες), είναι κρίσιμο να αναλογιστούμε την ανάμειξη της Αμερικής και του ΝΑΤΟ τότε και τώρα. Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι το ίδιο το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών συνέβη για την καταστολή των λαϊκών αγώνων, μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία με το πως αντιμετωπίζονται ακόμα και από μια “αριστερή” κυβέρνηση σήμερα.

Το αντιιμπεριαλιστικό νόημα της εξέγερσης παραμένει επίκαιρο με την κατάσταση που επικρατεί στη Μ.Ανατολή, το στόλο του ΝΑΤΟ που έφερε στο Αιγαίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και γενικότερα τη διαχείριση του προσφυγικού από την ΕΕ.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη στοχοποίηση των αγωνιζόμενων τμημάτων της κοινωνίας(φυλακίσεις, εξορίες κλπ) τότε, και την ένταση του ρατσισμού και φασισμού σήμερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους οι οποίοι στοχοποιούνται διαρκώς από το σύστημα.

Έχει σημασία να αναγνωρίσουμε την παρακαταθήκη που μας αφήνει το Πολυτεχνείο αλλά και την αναγκαιότητα των συλλογικών αγώνων και της οργάνωσής μας απέναντι στην επίθεση του συστήματος στα δικαιώματά μας, που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Να αναγνωρίσουμε ότι προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ως φοιτητές, όπως η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και η ανεπαρκής φοιτητική μέριμνα, αλλά και ως αυριανοί εργαζόμενοι, όπως η ανεργία και οι αλλεπάλληλες περικοπές στα εργασιακά μας δικαιώματα, έχουν ως κοινό παρονομαστή την κυρίαρχη πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες επιταγές της ΕΕ.

Καλούμε σε:

  • Εκδήλωση-συζήτηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την Τετάρτη 16 Νοέμβρη στις 19:00 στο Αμφιθέατρο του πανεπιστημίου

  • Συγκέντρωση-πορεία την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 18:00 στην Πλατεία Μιαούλη