Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης τοποθετείται ενάντια στην άναρχη δόμηση, στο γεωλογικά μνημεία της Θήρας, όπως η Βλυχάδα

Κίνδυνος ανεπανόρθωτης αλλοίωσης

Παρέμβαση, σχετικά με το ζήτημα των παράνομων εργασιών στη Βλυχάδα της Θήρας, πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), αντιτασσόμενο σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στα μοναδικά γεωλογικά μνημεία, που σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια.

Μαζικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα της υπερεκμετάλλευσης των σπάνιων φυσικών τοπίων της Σαντορίνης, ελέω της πολυπόθητης τουριστικής ανάπτυξης, με αφορμή τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του νησιού, όταν δημιουργήθηκε υπόσκαφη κατασκευή, στην καρδιά του βράχου της Βλυχάδας, προκειμένου να κατασκευαστεί μονάδα ενοικιαζομένων δωματίων, με… θέα, μέσα από «παράθυρα» που διανοίχτηκαν στον μοναδικό αυτό βράχο.

Οι άμεσες και έντονες κινητοποιήσεις όλων των φορέων της Θήρας, συνέβαλλαν στη διακοπή των εργασιών, ωστόσο, αφενός οι συνέπειες της παρέμβασης δεν δύναται να αναιρεθούν, ενώ αφετέρου δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, όπως δείχνουν τα φωτογραφικά στοιχεία, που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, από πολίτες, οι οποίοι ερευνούν το ζήτημα.

Αίτημα παρέμβασης της πολιτείας

Στην παρέμβασή του, το Ινστιτούτο επισημαίνει, πως «το ΙΜΠΗΣ ως ο επιστημονικός φορέας μελέτης του ηφαιστείου της Σαντορίνης και όλων των γεωλογικών σχηματισμών του νησιού, εκφράζοντας τις απόψεις και την ευαισθησία των μελών του, διαμαρτύρεται έντονα για την προσπάθεια οικοδομικής επέμβασης στην περιοχή της Βλυχάδας, μιας περιοχής απαράμιλλης φυσικής και γεωλογικής ομορφιάς, σμιλευμένη πάνω και μέσα στην τέταρτη φάση της «μινωικής» έκρηξης  με τα χαλαρά της υλικά, από την ίδια τη Φύση, για 3.600 χρόνια».

Όπως τονίζεται, «μία ανορθόδοξη επέμβαση σε ένα φυσικό μνημείο τόσο ευαίσθητο, όταν και η παραμικρή ακόμη παρέμβαση σε αυτό θα έχει ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αλληλεπιδράσεις, θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο ανεπανόρθωτης αλλοίωσης το τοπίο – γεωλογικό μνημείο και πιθανώς θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη σταθερότητα των εδαφών».

Το ΙΜΠΗΣ εκφράζει την ελπίδα, «ότι οι κρατικοί φορείς με προεξάρχουσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα προστατεύσουν τη θαυμάσια περιοχή της Βλυχάδας, καθώς και κάθε γωνιά της Σαντορίνης, καθόσον το φυσικό κάλλος του νησιωτικού συμπλέγματος αυτής, αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού», ενώ κλείνοντας, δηλώνει «συμπαρατασσόμενο και με άλλους επιστημονικούς φορείς, μεμονωμένους επιστήμονες, τοπικούς παράγοντες και πολίτες του νησιού» και ζητά με τη σειρά του, «να σταματήσει αμέσως κάθε εργασία καταστροφικής παρέμβασης στο περιβάλλον της Βλυχάδας».

«Το φυσικό κάλλος είναι ο πραγματικός πλούτος»

Παράλληλα, ξεχωριστή παρέμβαση πραγματοποίησε ο Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΔΣ Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας και Μέλος ΔΣ του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, κ. Σπύρος Παυλίδης.

Ο σημαντικός αυτός άνθρωπος της επιστήμης υπογραμμίζει, στο atlantea.gr, παραμένοντας στο ίδιο κλίμα με τη γενικότερη ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ, πως «η Σαντορίνη με την απαράμιλλη φυσική-γεωλογική ομορφιά της, την αρχιτεκτονική της και τους ανθρώπους της γίνεται πόλος έλξης από συνάνθρωπους μας από κάθε γωνιά του πλανήτη», ωστόσο διαθέτει ακόμη «”άγνωστες” και “ανεξερεύνητες” γωνιές ιδιαίτερης ομορφιάς και μια από αυτές είναι η Βλυχάδα».

Όπως αναφέρει, τόσο από ιδία εμπειρία, όσο από συζητήσεις με κατοίκους του νησιού, αλλά και παρακολουθώντας τα φωτογραφικά ντοκουμέντα στα μέσα του νησιού, «διαφαίνεται η σοβαρή απειλή για την ευρύτερη περιοχή από μια άναρχη ανοικοδόμηση».

«Ως επισκέπτης από το 1973, ως επιστήμονας-ερευνητής για 25 χρόνια και θαυμαστής αυτού του χαρακτηριστικού τοπίου, όπως νομίζω και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου Έλληνες και ξένοι, επισημαίνω τον σοβαρό κίνδυνο ανεπανόρθωτης αλλοίωσης του», τονίζει, ενώ ξεκαθαρίζει πως «χωρίς να είμαι αντίθετος σε μια σωστή, ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής διαμαρτύρομαι δημόσια για την ανεξέλεγκτη επέμβαση σε ένα φυσικό μνημείο και τονίζω πόσο ευαίσθητο είναι ως γεω-οικοσύστημα, όταν και η παραμικρή ακόμη επέμβαση σε αυτό θα έχει ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αλληλεπιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες».

Ο κ. Παυλίδης κλείνει την παρέμβασή του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα επικρατήσουν σώφρονες αποφάσεις και η πλειοψηφία των κατοίκων και επιστημόνων θα αντιδράσει αντιμετωπίζοντας παρόμοιες επεμβάσεις, ώστε να διατηρηθεί αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού, το φυσικό κάλλος, που είναι ο πραγματικός του πλούτος».

Επιτακτική ανάγκη άμεσων αντανακλαστικών

Δεδομένου, ότι στην κοινωνία της Σαντορίνης και όχι μόνο, ξεσηκώνεται ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης στην άναρχη ανάπτυξη, εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, αποκαλύπτονται ακόμη περισσότερα παράνομα κτίρια στους βράχους της Βλυχάδας, που βρίσκονται στην «αγκαλιά» των προϊστορικών πετρωμάτων, με φωτογραφικές αποδείξεις να κάνουν την εμφάνισή τους, για βίλες ανάμεσα στο Θέρος και το Ακρωτήρι.

Παρ’ όλο, που ο Δήμος Θήρας, καθώς και βουλευτές του νομού Κυκλάδων, που βρέθηκαν στη Θήρα για το ζήτημα, τάχθηκαν εξ αρχής κατά της άναρχης δόμησης, επιτακτική είναι η αναζήτηση ευθυνών, σε πρόσωπα άμεσα εμπλεκόμενα στην παρακολούθηση της δόμησης στο νησί, καθώς, απ’ ότι φαίνεται, ουκ ολίγοι ιδιοκτήτες, αποφασίζουν, χωρίς να παρεμποδίζονται, να παρέμβουν σε περιοχές απαράμιλλου κάλλους και ιστορικής αξίας, που αν μη τι άλλο οφείλουν να προστατεύονται από οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση, προκειμένου να διατηρηθούν και να κληρονομηθούν από τις γενεές του μέλλοντος.

Όπως έχει στο παρελθόν επισημάνει ο Δήμαρχος Θήρας, η υποστελέχωση των υπηρεσιών στο νησί, δυσκολεύει την παρακολούθηση της άναρχης δόμησης, ωστόσο, τα αντανακλαστικά των πολιτών, των επιχειρηματιών και των φίλων του νησιού οφείλουν, κατά συνέπεια, να είναι αυξημένα, έτσι ώστε αντίστοιχα φαινόμενα να αντιμετωπίζονται άμεσα, πριν κινδυνεύσει ξανά, σε τόσο μεγάλο βαθμό το περιβάλλον της Θήρας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Συρίγος, Συρμαλένιος και Μανιός, κατέθεσαν αναφορά το κοινό δελτίο Τύπου οχτώ φορέων της Σαντορίνης (Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης, Διεθνής Δράση για το περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Ομάδα «Πολίτες της Οίας», Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων η «Ατλαντίδα», Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας, Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης, Αθλητικός Όμιλος Θηρέας ) σχετικά με την καταστροφή της μοναδικής σε αισθητική αξία και γεωλογικό ενδιαφέρον παραλίας της Βλυχάδας, προς τα αρμόδια Υπουργεία, αιτούμενοι τις ενέργειες των υπουργών, αλλά και ενημέρωση επί του ζητήματος.

 

Ετικέτες: