Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια ο εορτασμός των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σύρο

Παραστάτες στην ανάγκη και την αντιξοότητα

  • Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, 2016 - 06:17

Η αφοσίωση, το φρόνημα και η καρτερία των στελεχών του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, που αναδεικνύονται με το έργο τους σε παραδείγματα ήθους, αξιοπρέπειας, συσπείρωσης και συλλογικότητας, τιμήθηκαν και φέτος με λαμπρότητα και υπερηφάνεια στο νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο της χθεσινής Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπροσώπων του α’ και β’ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Κυκλάδων κ. Δημήτρη Γρυπάρη.

Θαυμαστή σύμπλευση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού

Υπενθυμίζεται ότι, η 21η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα με έντονο εθνικό και θρησκευτικό συμβολισμό, καθώς η εκκλησία εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, υπερμάχου στρατηγού και προστάτιδας των Ελληνικών όπλων και το έθνος τιμά όλους όσοι υπηρετούν ή υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γρυπάρης, ο διττός αυτός εορτασμός είναι μία ακόμη απόδειξη των άρρηκτων δεσμών ενότητας και της θαυμαστής σύμπλευσης Ορθοδοξίας και Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων. Από τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι και σήμερα, η Παναγία ως προσωποποίηση όλων των αρετών, ως Κεχαριτωμένη, ως Θεομήτωρ, ως Μεγαλόχαρη και ως Υπέρμαχος Στρατηγός καθοδηγεί τα Ελληνικά Όπλα και υπερασπίζεται το Ορθόδοξο Χριστιανικό Ελληνικό Έθνος. Με την προστασία και τις ευλογίες της Μητέρας του Θεού εκείνο, και ειδικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις του, έχουν καταγράψει σελίδες δόξας και ηρωισμού στα διάφορα πεδία των μαχών και όχι μόνο.

Υψηλά τα λάβαρα των εθνικών ιδανικών

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελληνική πολιτεία, εκτιμώντας την ιδιαίτερη διαχρονικά συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην απόκτηση και προάσπιση της ελευθερίας της Ελλάδας, αποδίδει τιμές σε όλη την επικράτεια. Σε κλίμα συγκίνησης, ο λαός στρέφε τη σκέψη του σε όλους εκείνους που κράτησαν υψηλά τα λάβαρα των εθνικών ιδανικών και έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, σε εκείνους που καθημερινά δίνουν τον αγώνα, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, για τη διασφάλιση του απαιτούμενου αισθήματος ασφάλειας για τον Έλληνα Πολίτη και τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων μας, όπου κι αν αυτό απαιτηθεί.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα διατηρεί το ακριβό προνόμιο να υπερηφανεύεται για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων , που έπεσαν μαχόμενοι στα πεδία των μαχών, για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε με ειρήνη τα αγαθά της ελευθερίας.

Την 21η Νοεμβρίου, τιμάται η μνήμη αυτών που προέταξαν τον αγνό και άδολο πατριωτισμό, την αγάπη για την Πατρίδα, κρατώντας ψηλά στο προσκυνητάρι της μνήμης το ένδοξο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκε στα πεδία των μαχών.

Περίσσευμα φιλοτιμίας και αίσθημα ευθύνης

Στην ομιλία του ο κ. Γρυπάρης κατέστησε σαφές πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κομμάτι του ελληνικού λαού, έχουν πλήρη συνείδηση της αποστολής τους και στις δύσκολες συγκυρίες απαντούν πάντοτε με έργο, με περίσσευμα φιλοτιμίας, με αποφασιστικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

«Με το έργο τους δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η Ελλάδα μπορεί και είναι αποφασισμένη, παρά τις συγκυριακές δυσκολίες, να διαφυλάξει την εδαφική μας ακεραιότητα και να εξασφαλίσει την εθνική μας ανεξαρτησία, να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και των Βαλκανίων, ούσα μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και της Ατλαντικής Συμμαχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι πέραν του καθαρά στρατιωτικού ρόλου τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται διαχρονικά δίπλα στον Έλληνα πολίτη. «Με την κοινωνική τους προσφορά και το ανθρωπιστικό τους έργο, έχουν κερδίσει την αμέριστη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, την οποία ανταποδίδετε όλοι εσείς στρατευμένοι και μόνιμο προσωπικό με τον καλύτερο τρόπο».

Παραδείγματα ήθους και αξιοπρέπειας

Με τον χθεσινό εορτασμό, αποδόθηκαν ευχαριστίες προς όλα τα στελέχη και τους εν αποστρατεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους, να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν στο Σύνταγμα και στους Νόμους, πιστοί και συνεπείς στην αποστολή τους. Επιπλέον, τιμήθηκαν, όλα τα στελέχη και οι στρατεύσιμοι, που διασφαλίζουν σήμερα τα σύνορα και τα συμφέροντα της χώρας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Καταλήγοντας, ο κ. Γρυπάρης ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας φέρουν μια ιδιαίτερα βαριά, ιστορική κληρονομιά που θέτει και αξιώσεις στους σημερινούς συνεχιστές της: να τιμήσουν την ιστορία και τις θυσίες των προγόνων μας.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης. Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο σύμβουλος κ. Μάρκος Δαδάος και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Παπαμανώλης.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.