Αφιέρωμα του Π. Κορφιάτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύρο, για το περιοδικό της Eurocontrol, “Insight”

«Δεν είναι η φυσική ομορφιά, αλλά κυρίως οι άνθρωποι»

Ένα αφιέρωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ερμούπολη, κάνει ο Παρασκευάς Κορφιάτης, ως υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας στην Εναέρια Κυκλοφορία ή Eurocontrol, στο περιοδικό Insight, που εκδίδουν οι εργαζόμενοι του φορέα.

Για το μοναδικό νησί του Αιγαίου, που αποκαλεί πατρίδα, μιλά ο κ. Παρασκευάς Κορφιάτης, στο περιοδικό Insight, το οποίο περιλαμβάνει ιστορίες των ανθρώπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας στην Εναέρια Κυκλοφορία και ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει, όλα αυτά τα χρόνια οι υποχρεώσεις συχνά τον αναγκάζουν να βρίσκεται μακριά από την πόλη του, την Ερμούπολη, ωστόσο το γεγονός αυτό κάνει την κάθε επίσκεψη να είναι ακόμη πιο σημαντική. «Όπου κι αν μας οδηγήσει η ζωή, πάντοτε αναζητούμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας, το μέρος που γεννηθήκαμε και περάσαμε την παιδική μας ηλικία. Η ιδιαίτερη πατρίδα μας είναι ένας προορισμός που αναζητούμε και επιστρέφουμε, προκειμένου να “ανακαλύψουμε τους δεσμούς μας”, όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά και με το παρόν, καθώς και το μέλλον», αναφέρει ο κ. Κορφιάτης.

«Το νησί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό»

«Η ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι η Ερμούπολη της Σύρου, στις Κυκλάδες. Όλα αυτά τα χρόνια οι υποχρεώσεις με ανάγκασαν συχνά να βρίσκομαι μακριά από τον τόπο μου. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός αυτό αυξάνει την ανυπομονησία μου και κάνει την κάθε επίσκεψή μου να έχει ακόμη περισσότερο νόημα», αναφέρει συγκεκριμένα.

Όπως λέει ο κ. Κορφιάτης στο σχετικό άρθρο, «μου αρέσει να περπατώ στην Ερμούπολη. Είναι μία πρωτεύουσα μοναδική σε ομορφιά, καθώς συνδυάζει τα στοιχεία του Κυκλαδίτικου μινιμαλισμού, τη μεσαιωνική γοητεία και τον νεοκλασικό ρομαντισμό. Μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου στην παραλία και να ατενίζω τη θάλασσα. Συχνά περιπλανιέμαι στα σοκάκια της Άνω Σύρου, η οποία είχε χτιστεί από τους Βένετους, στον λόφο του Αγίου Γεωργίου. Πολλές φορές σταματώ στου «Λιλή», μία τοπική ταβέρνα, όπου ο Μάρκος Βαμβακάρης – ένας γνωστός μαέστρος του ρεμπέτικου – συνήθιζε να παίζει το μπουζούκι του. Πάντοτε απολαμβάνω μία απογευματινή σιέστα και τους χαλαρούς ρυθμούς των Συριανών. Δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά, αλλά κυρίως οι άνθρωποι της Σύρου, οι συγγενείς, οι παιδικοί μου φίλοι, αλλά και «άγνωστοι» άνθρωποι από το παρελθόν, που με κάνουν να θέλω να ξαναγυρίσω».

«Η κοινωνία της Σύρου είναι ιδιαίτερη. Το νησί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τις διάφορες εκδηλώσεις και οι ντόπιοι έχουν έντονα πολιτιστικά ενδιαφέροντα, ένα χαρακτηριστικό που τους κάνει πολύ δημιουργικούς και ήρεμους», σημειώνει με ιδιαίτερη γλυκύτητα.

«Το σπίτι μου βρίσκεται στο Μέγα Γιαλό και είναι ένα πραγματικό καταφύγιο, το οποίο έχει χαρίσει σε μένα και στην οικογένειά μου πολλές ήρεμες στιγμές. Εκτιμώ τη Σύρο τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, όπως και την άνοιξη και το χειμώνα και πράγματι το νησί είναι υπέροχο για τον επισκέπτη, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε μέσα στην τουριστική σεζόν, είτε εκτός. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να ανακαλύψετε τη Σύρο και να βρείτε τι με κάνει να θέλω να επισκέπτομαι την ιδιαίτερη πατρίδα μου ξανά και ξανά. Μετά τη συνταξιοδότησή μου σκοπεύω σίγουρα να περνώ πολύ περισσότερο χρόνο στο νησί μου», αναφέρει κλείνοντας ο κ. Κορφιάτης.

37 χρόνια εμπειρίας στον «αέρα»

Ο Π. Κορφιάτης ξεκίνησε την καριέρα του το 1980, όταν προσελήφθη στην Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ το 1995 αποσπάστηκε στην Eurocontrol, στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της εκτελεστικής διεύθυνσης της EATCHIP.

Αποχώρησε από την ΥΠΑ από τη θέση του Διευθυντή του τομέα Επικοινωνιών του Τμήματος HQ/Ηλεκτρονικών. Μερικές εκ των υποχρεώσεών του στην Υπηρεσία ήταν η επίβλεψη της ανάπτυξης και εκτέλεσης διάφορων συστημάτων επικοινωνίας, επικεφαλής επιτροπών αξιολόγησης, εκπαίδευση ως καθοδηγητής και εξεταστής κλπ.

Το 2000 προσελήφθη μόνιμα στην Eurocontrol, με περίπου το ίδιο εύρος αρμοδιοτήτων, ενώ όπως επεσήμανε στο περιοδικό, αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί εντός του επόμενου διαστήματος.

«Φτάνοντας στο τέλος της καριέρας μου στην Eurocontrol, θα ήθελα να μοιραστώ πόσο τυχερός αισθάνομαι να έχω δουλέψει για αυτό το διεθνή Οργανισμό, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις στην ανάπτυξη του νευραλγικού τομέα της εναέριας κυκλοφορίας. Θα φύγω από την Eurocontrol με τις καλύτερες επαγγελματικές αναμνήσεις και εύχομαι στους συναδέλφους μου ένα επιτυχημένο μέλλον για την Υπηρεσία, καθώς και να διατηρήσουν τον ρόλο-κλειδί της, στην Ευρωπαϊκή οικογένεια της αεροπορίας», αναφέρει κλείνοντας.