Εναρκτήριο Φόρουμ της πρωτοβουλίας “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά” διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση

Επιτάχυνση ενεργειακής μετάβασης

Το εναρκτήριο Φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», προγραμματίστηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου 2017, παρουσία του πρωθυπουργού, καθώς και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των ενεργειακών υποδομών στα νησιά, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική Κυβέρνηση, διοργανώνουν την πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά”, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της “πράσινης” αυτονομίας των νησιωτικών περιοχών, σε συνάρτηση και με τις ιδιομορφίες που παρουσιάζουν, όχι μόνο, ανά κράτος μέλος της Ε.Ε., αλλά και ανά περιοχή, εντός της ίδιας χώρας. Στο πρόγραμμα του Φόρουμ αναφέρεται η παρουσία στις εργασίας τόσο του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη.

Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εκ μέρους του Δικτύου “Δάφνη”, "μετά την Πολιτική Διακήρυξη για την «Καθαρή Ενέργεια στα Ευρωπαϊκά Νησιά» που υπέγραψαν 14 Κράτη-Μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου, η Κρήτη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την εναρκτήρια συνάντηση της Πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», μέρος της δέσμης μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο με τίτλο «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους».

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση των νησιών της Ευρώπης, βοηθώντας τα να μειώσουν την εξάρτησή τους σε εισαγωγή ενέργειας μέσω της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτουν και την υιοθέτηση σύγχρονων και καινοτόμων συστημάτων ενέργειας.

Το Φόρουμ διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών φορέων από ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τα Ευρωπαϊκά νησιά καθώς και πρωτοβουλίες όπως αυτή των «Έξυπνων Νησιών» / Smart Islands Initiative, με συντονιστή το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να παρουσιάσουν έργα καινοτομίας που υλοποιούνται ήδη στο νησιωτικό χώρο στους τομείς των ΑΠΕ, της ενεργειακής αποδοτικότητας, των έξυπνων τεχνολογιών κ.ά.

Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ θα βρεθεί στην Κρήτη και θα συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν, προβάλλοντας πάντα το δυναμικό που διαθέτουν τα νησιά και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αναδειχθούν σε τόπους καινοτομίας, έξυπνης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης".

Πράσινη” πρόθεση και από τις Κυκλάδες

Αξίζει να σημειωθεί, πως στον τομέα της καθαρής ενέργειας, οι Κυκλάδες έχουν αποδείξει, πως και θέλουν, αλλά και μπορούν, να εκμεταλλευτούν κάθε διαθέσιμη ευκαιρία ανάπτυξης υποδομών, σε σημείο, ωστόσο, που δεν αλλοιώνει το περιβάλλον και το μοναδικής ομορφιάς τοπίο τους.

Ενδεικτικά παραδείγματα νησιών, που έχουν ήδη προχωρήσει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελούν η Κύθνος και η Σίφνος.

Ο Δήμος Κύθνου, έχοντας παράδοση στην πράσινη ενέργεια, δεδομένου, ότι διαθέτει το πρώτο αιολικό πάρκο που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και το πρώτο υβριδικό Wind-PV-Diesel στον κόσμο, έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση των υποδομών και συνεπαγωγική ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί, όπως είναι τα προγράμματα “Έξυπνα νησιά” και “WiseGRID”.

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Σίφνου έχει δηλώσει την πρόθεσή του να στοχεύσει στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού, ενώ έχει ήδη διενεργήσει προμελέτη, η οποία αφορά σε ένα πλήρως εμπεριστατωμένο σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας του νησιού, που θα καλύπτει το 100% των αναγκών.

Παράλληλα, ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου έχει προβεί, σε πλήρη συνεννόηση με το Δήμο Σίφνου, σε πλήθος επαφών στην Ευρώπη, τόσο σε δράσεις αντίστοιχων Συνεταιρισμών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όσο και με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό συλλογικό φορέα, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών ΑΠΕ, προκειμένου να χτιστούν οι απαραίτητες “γέφυρες” με την Ε.Ε., ώστε το εγχείρημα να στηριχθεί, αφενός στον τομέα της τεχνογνωσίας και αφετέρου οικονομικά.

Ωστόσο, πέραν από την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης, οι Κυκλάδες διαθέτουν και πλούσιους πόρους, που ενδείκνυνται για την εγκατάσταση ΑΠΕ, όπως οι άνεμοι, το κύμα, ο ήλιος, αλλά και η γεωθερμία. Έχει επανειλημμένα τονιστεί από όλους σχεδόν τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, πως η ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας, που όμως θα σέβονται το περιβάλλον και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και θα έχουν στόχο την τροφοδότηση των ίδιων των νησιών, αποτελούν προτεραιότητα για τα νησιά, καθώς θα δημιουργηθούν ενεργειακά αυτόνομες “κοιτίδες”, οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά, τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς θα λειτουργούν μη επιβαρυντικά για το κράτος.