Εθελοντική Δράση μαθητών κα πολιτών στην ακτή του Οτζιά Κέας

Διατηρούν το νησί τους καθαρό και όμορφο

  • Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2017 - 06:15

Με αφορμή τον Μήνα Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που συντονίζεται πανελλαδικά από την HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), το Δημοτικό σχολείο Ιουλίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας συμμετείχε ενεργά στον καθαρισμό της ακτής του Οτζιά.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου οι Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του σχολείου παρευρέθηκαν στην παραλία του Οτζιά για να βοηθήσουν στον καθαρισμό της ακτής με το σύνθημα «Βοήθησε και εσύ για να διατηρείται το νησί μας καθαρό και όμορφο».

Αφού συγκεντρώθηκαν, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, μάζεψαν τα απορρίμματα της ακτής και της γύρω περιοχής και τα κατέγραψαν σε ειδικές φόρμες, τις οποίες απέστειλε η HELMEPA στο Δήμο Κέας.

Ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων

Αμέσως μετά, η Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Κέας, Σμαρώ Μπουρδουμπά, ενημέρωσε τα παιδιά για την σπουδαιότητα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις μεθόδους αποφυγής της ρύπανσής του. Μέρος της δράσης, στην οποία συμμετείχε και το Νηπιαγωγείο Ιουλίδας ήταν και αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο για τους μαθητές των σχολείων.

Η παραλία του Οτζιά, που φέτος βραβεύτηκε με Γαλάζια Σημαία, ξεχωρίζει για το μοναδικό φυσικό κάλλος της. Η προστασία της είναι σημαντική και η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για το ζήτημα αυτό, απαραίτητη.

Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών αποτελεί πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy των ΗΠΑ. Η δράση ξεκίνησε το 1985 από μία ευαισθητοποιημένη κάτοικο στην Καλιφόρνια, που αποφάσισε να αφιερώνει μία ημέρα το χρόνο στον καθαρισμό της κοντινής της παραλίας στην οποία συναντούσε συνεχώς απορρίμματα. Η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε με τα χρόνια σε παγκόσμια εκστρατεία κάθε Σεπτέμβριο, αποτελώντας το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδους της στον κόσμο. Για να διευκολύνει την ευρεία συμμετοχή φορέων και πολιτών, η HELMEPA εντάσσει την πρωτοβουλία αυτή στο «Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον», που ξεκινάει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών (δηλ. το τρίτο Σάββατο κάθε Σεπτέμβρη) και διαρκεί για ένα μήνα. To 2015 ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών συμπλήρωσε 30 χρόνια δράσης. Από το 1985 περισσότεροι από 10 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έχουν συλλέξει 90.000 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από 565.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε 153 χώρες.