Το LIFE DEBAG «ταξίδεψε» στη Μύκονο

  • Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2017 - 06:10

1.000 περίπου μαθητές ενημερώθηκαν στη Μύκονο για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας και τις εναλλακτικές της, από τις επισκέψεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του προγράμματος LIFE DEBAG, που υλοποιεί το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν θερμά τις εκπαιδευτικές παρουσιάσεις στα σχολεία του νησιού, που πραγματοποιήθηκαν από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2017.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις των πλαστικών σακουλών μίας χρήσης, στους θαλάσσιους οργανισμούς και στον άνθρωπο, ενώ παρουσιάστηκαν απλές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το πραγματικό κόστος της πλαστικής σακούλας

Σημειώνεται ότι, κάθε μέρα παγκοσμίως διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές περισσότερες από ένα δις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Από αυτές, μόνο το 1% ανακυκλώνεται. Λόγω του μικρού βάρους τους και της ανθεκτικότητάς τους διαφεύγουν πολύ εύκολα από τους κάδους και τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, παρασύρονται από τον άνεμο και τη βροχή και πολλές εξ’ αυτών καταλήγουν στη θάλασσα.

Σε έρευνες στον πυθμένα τριών ελληνικών κόλπων (Σαρωνικός, Πατραϊκός, Εχινάδες) συλλέχθηκαν 5.142 απορρίμματα. Τα μισά από αυτά ήταν πλαστικές σακούλες.

Παρότι οι πλαστικές σακούλες δεν είναι βιοδιασπώμενες, στη θάλασσα διασπώνται σε χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια και παραμένουν εκεί για εκατοντάδες χρόνια.

Θαλασσινό νερό. Οι τοξίνες που συσσωρεύονται στα μικροπλαστικά μπορεί να μεταφερθούν στα μικρά ψάρια, όταν τα καταπίνουν, προκαλώντας τους ηπατικό στρες. Οι τοξίνες συγκεντρώνονται περισσότερο όσο ανεβαίνουμε στην τροφική αλυσίδα από τα μικρά ψάρια στα μεγαλύτερα ψάρια-θηρευτές που τρώμε.

Ως εκ τούτου, το Δίκτυο SOS συμβούλευσε τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα να προτιμά υφασμάτινες, επαναχρησιμοποιημένες τσάντες, καθώς οι πλαστικές κοστίζουν πολύ ακριβά.

Υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου και ο Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου μοίρασαν στους μαθητές του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Μυκόνου υπέροχες υφασμάτινες τσάντες.

Η Διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ συναντήθηκε με τα μέλη του Δικτύου και αντάλλαξαν ιδέες προκειμένου μικροί και μεγάλοι στη Μύκονο να αφήσουν τις πλαστικές σακούλες στο παρελθόν. 

Ετικέτες: