Εορτασμός της Ημέρας Ηνωμένων Εθνών στη Σύρο

«Πυξίδα» για τη διατήρηση της ειρήνης

  • Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2019 - 06:15

Με σύσσωμη την παρουσία των σωμάτων ασφαλείας και ηχηρή την απουσία εκπροσώπου του Δήμου, εορτάστηκε  στη Σύρο, η επέτειος της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών.

Την άνοιξη του 1945, οι αντιπρόσωποι πενήντα εθνών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η 24η Οκτωβρίου χαρακτηρίζει την ημέρα στην οποία λήφθηκε επίσημα ένας ικανοποιητικός αριθμός επικυρώσεων για να προωθήσει τα νέα Ηνωμένα Έθνη. Ένα νέο σφαιρικό όργανο είχε προκύψει από το χάος και την καταστροφή του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου για διασφαλίσει την ασφάλεια των επόμενων γενεών, να επιβεβαιώσει την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσει την κοινωνική πρόοδο και τα καλύτερα πρότυπα της ζωής στις μεγαλύτερες ελευθερίες.

«Πιο επίκαιρη από ποτέ η αποστολή του Οργανισμού»

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέστηκε χθες το πρωί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και αμέσως μετά εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Νομικό Σύμβουλο της Νομικής Υπηρεσίας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Ελευθέριο Μπάλλα.

Όπως τόνισε, η ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών προέκυψε ως αποτέλεσμα της συλλογικής βούλησης και ομόφωνης απόφασης των λαών του κόσμου, έτσι ώστε η ανθρωπότητα να μη βιώσει ποτέ ξανά την καταστροφή και τη φρίκη του πολέμου.

Η εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στις 24 Οκτωβρίου 1945 ήταν μια μεγάλη και καθοριστική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Απεικόνισε τη στέρεη ελπίδα και την ισχυρή πεποίθηση για ένα καλύτερο, ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Η λειτουργία του ΟΗΕ σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται μια παγκόσμια διακυβέρνηση. Αντίθετα, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται ώστε να αναλαμβάνουν δράση μέσα από κοινούς θεσμούς και μηχανισμούς, που θα αντικατοπτρίζουν τις πραγματικότητες και τις ανάγκες της εποχής μας.

Η ίδρυση του ΟΗΕ επιτεύχθηκε με κοινό σκοπό την αποκατάσταση του συνόλου των αρχών και αξιών των φιλειρηνικών εθνών. Τα κράτη καλούνται μέσα από ένα κοινό κώδικα συμπεριφοράς να διαφυλάξουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπάλλας τόνισε, πως η αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι σήμερα πιο επίκαιρη και απαραίτητη από ποτέ. «Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου είτε για τη διατήρηση της ειρήνης και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΟΗΕ αποτελεί σημαντικό εργαλείο – πυξίδα και σημείο αναφοράς για όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως πολιτικής, οικονομικής ή στρατιωτικής ισχύος».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών & Επικοινωνιών Κυκλάδων, Μάρκο Δαδάο.