Απολογισμός δράσεων του 2019 για τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων

Δυναμική αρχή με υποσχόμενο μέλλον

Τον απολογισμό πεπραγμένων του πραγματοποίησε, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου για το 2020, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, ενώ παράλληλα δόθηκε και μία “πρόγευση” σχετικά με τις δράσεις που προετοιμάζει ο φορέας για το 2020.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων συνιστά νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, διαθέτει οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Ιδρύθηκε σύμφωνα με το νόμο 4519/18 ως ένας από τους οκτώ νέους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που ήρθαν προς συμπλήρωση των υφιστάμενων 28. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, των οικείων δήμων, των οικείων περιφερειών, της ερευνητικής κοινότητας, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και των τοπικών παραγωγικών φορέων, ενώ εδρεύει στην Ερμούπολη της Σύρου.

Στόχος των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι η αειφορική διαχείριση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου του δικτύου Natura 2000. Στη εποπτεία του ΦΔΠΠΚ βρίσκονται 36 Προστατευόμενες Περιοχές, διεσπαρμένες σε 23 και άνω νησιά και νησίδες στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση λειτουργίας

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων από τον Ιανουάριο του 2019 όποτε και συγκροτήθηκε το ΔΣ, με απόφαση του τέως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την οργάνωση του, όπως η χορήγηση ΑΦΜ, η έναρξη στην εφορία, η αναζήτηση έδρας, η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας κλπ.

Μετά την παραχώρηση αίθουσας από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στην Έπαυλη Τσιροπινά στην περιοχή της Ποσειδωνίας, για την προσωρινή στέγαση του μέχρι την πίστωση της χρηματοδότησης του, επόμενο βήμα ήταν η πρόσληψη των επιτυχόντων του προγράμματος του ΟΕΑΔ που αποτέλεσαν την αρχική στελέχωση του Φορέα, τον Μάρτιο του 2019.

Μέσα στους επόμενους μήνες, ο ΦΔΠΠΚ απέκτησε πάγιο εξοπλισμό, αύξησε το προσωπικό του το οποίο σήμερα φτάνει στους 10 εργαζόμενους ποικίλων ειδικοτήτων, εξασφάλισε δωρεές και χορηγίες από ιδιώτες, για εξοπλισμό και κάλυψη λειτουργικών εξόδων κ.α.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του ΦΔΠΠΚ και το ΔΣ μερίμνησαν για την διεκπεραίωση διοικητικών θεμάτων, όπως την οργάνωση του αρχείου και του πρωτοκόλλου, τη δημιουργία και διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την εγγραφή και διαχείριση προγραμμάτων όπως η Διαύγεια και το ΚΗΜΔΗΣ, τη δημιουργία και διαχείριση λογαριασμών και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή του φορέα.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ανέλαβαν την έκδοση γνωμοδοτήσεων, τη χορήγηση αδειών ερευνών, την οργάνωση δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα και ημερίδων γνωριμίας, καθώς και την υποστήριξη ή και συμμετοχή σε δράσεις άλλων φορέων.

Επιπλέον, με τη βοήθεια εξωτερικού συνεργάτη συντάσσεται το Τεχνικό Δελτίο το οποίο θα υποβληθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα στο ΥΠΕΝ για την ένταξη του ΦΔΠΠΚ στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ – ΕΣΠΑ.

Απολογισμός πεπραγμένων 2019

Ο ΦΔΠΠΚ μέχρι στιγμής έχει διοργανώσει δύο δράσεις, έχει συμμετάσχει σε άλλες δύο και έχει γνωμοδοτήσει για 22 έργα.

Το διάστημα Οκτώβριος - Νοέμβριος 2019 ο ΦΔΠΠΚ διοργάνωσε 6 ημερίδες σε νησιά των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου “Οικονομική Υποστήριξη Εξωστρεφών Δράσεων 2019”.

Στόχος του προγράμματος ήταν η γνωριμία του φορέα με τους παραγωγικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται τοπικά στα νησιά των Κυκλάδων. Με τον τρόπο αυτόν τόσο οι πολίτες και οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ΦΔΠΠΚ και το έργο που σκοπεύει να υλοποιήσει, όσο και ο ίδιος ο Φορέας να εξοικειωθεί με τις απομακρυσμένες περιοχές, να γνωρίσει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, αλλά και να δημιουργήσει μια βάση για γόνιμο και συνεχή διάλογο.

Στις ημερίδες προσκλήθηκαν επιστήμονες που έχουν δραστηριότητα στα νησιά, τοπικές και εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, δήμαρχοι, δημοτικά συμβούλια, αναπτυξιακοί και παραγωγικοί φορείς, εκπρόσωποι και υπάλληλοι της κεντρικής, περιφερειακής και αποκεντρωμένης διοίκησης και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος.

Επίσης σε όλες τις ημερίδες κλήθηκαν να μιλήσουν οι μελετητές που έχουν αναλάβει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές μελέτες, έτσι ώστε οι ημερίδες αυτές να αποτελέσουν ένα πρώτο στάδιο διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Επιπλέον, ο ΦΔΠΠΚ σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund πραγματοποίησε Καθαρισμούς μονοπατιών και ακτών σε παραλίες της Απάνω Μεριάς Σύρου. το διάστημα από 15 έως 23 Ιουνίου 2019.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό πάντοτε προς το φυσικό στοιχείο και με στόχο την ενίσχυση εναλλακτικών, οικολογικών δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή των κατοίκων και τοπικών φορέων στις προσπάθειες διατήρησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής NATURA 2000 της Σύρου.

Επίσης, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε η πρόταση του ΦΔΠΠΚ, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης για προτάσεις LIFE - “LIFE 2019 Call for proposals for LIFE ACTION GRANTS”, στην οποία o Φορέας συμμετέχει μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την οποία συντονίζει η Birdlife Malta, με τίτλο: “LIFE PanPuffinus! - Improving the conservation status of endemic Balearic and Yelkouan shearwaters by ensuring safe land and sea – LIFE19 NAT/MT/000982”.

Η πρόταση πέρασε επιτυχώς την πρώτη φάση της αξιολόγησης (του draft concept note). Κατά την επόμενη φάση θα πρέπει να κατατεθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2020."

Τέλος, ο ΦΔΠΠΚ συμμετείχε σε δράσεις άλλων φορέων και πιο συγκεκριμένα:

• Καθαρισμός παραλιών με τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου στα πλαίσια της δράσης «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο» του WWF

• Καθαρισμός τμήματος του λιμανιού της Ερμούπολης από την Aegean Rebreath στα πλαίσια του 12th “Animasyros” - International Animation Festival

Προγραμματισμός μελλοντικών δράσεων

Για το νέο έτος, σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του Φορέα, κ. Κωνσταντίνου Βασιλάκη, προβλέπεται μία πλειάδα ενεργειών:

⚫ Λήψη μέτρων προστασίας φωλιών της θαλάσσιας χελώνας

⚫ Χαρτογράφηση, αξιολόγηση κατάστασης και χάραξη δράσεων αποκατάστασης λιβαδιών Ποσειδωνίας. Διευθέτηση ασφαλούς αγκυροβολίας σε παράκτιες περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας. Υποβρύχιες επιτόπιες αυτοψίες για τον εντοπισμό άμεσων ανθρωπογενών επιπτώσεων

⚫ Προσδιορισμός της κατάστασης της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus) και οργάνωση αποτελεσματικής διαχείρισης και παρακολούθησης του είδους.

⚫ Δράσεις προστασίας για την οχιά της Μήλου.

⚫ Πρόγραμμα παρακολούθησης των Κητωδών στις Κυκλάδες με έμφαση στα απειλούμενα είδη δελφινιών.

⚫ Δράση αποκατάστασης καταρρέοντων κυκλαδίτικων υφάλων.

⚫ Δημιουργία και Λειτουργία Χώρου Τροφοδοσίας Πτωματοφάγων Αρπακτικών Πτηνών (ΧΤΑΠ) 4 έτη λειτουργία.

⚫ Συλλογή δεδομένων και παρακολούθηση του φαινομένου της τυχαίας παγίδευσης των θαλασσοπουλιών σε αλιευτικά εργαλεία. Εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για την εύρεση μέτρων μείωσης των επιπτώσεων.

⚫ Διαχείριση και ανάταξη χερσαίων οικοτόπων.

⚫ Δημιουργία θεματικών δικτύων για τη συμμετοχική και προσαρμοζόμενη διαχείριση με σκοπό την ενημέρωση, προώθηση και ανάδειξη των στόχων της διαχείρισης των προστατευταίων αντικειμένων της περιοχής:

  1. Θαλάσσια οικοσυστήματα – αλιεία,

  2. Παράκτια οικοσυστήματα – τουρισμός,

  3. Αγροτικά οικοσυστήματα και παραδοσιακές πρακτικές – ορνιθοπανίδα