Έγκριση του συμφώνου συνεργασίας Γ. Ν. Σύρου – Δήμου Σύρου Ερμούπολης για την προώθηση της δωρεάς βλαστοκυττάρων

Γεννάς ένα παιδί και σώζεις μια ζωή

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινά η διαδικτυακή διάχυση της δράσης

Δυναμικά προχωρά εντός των επόμενων ημερών η συνεργασία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την προώθηση της δωρεάς ομφαλοπλακουντιακού αίματος – βλαστοκυττάρων και την ανάδειξη της σπουδαιότητάς της στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων. 

Σκοπός αυτής της σύμπραξης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών που εγκυμονούν, η καθοδήγησή τους και η διευκόλυνσή τους στη συλλογή και αποστολή των μονάδων ΟΠΑ που δωρίζουν στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντικού Αίματος.

Δεδομένου ότι, το ευρύ κοινό δε διαθέτει μέχρι και σήμερα επαρκή πληροφόρηση σχετικά με τη σημασία της εν λόγω δωρεάς, οι δύο φορείς εκτιμούν πως η συνεργασία τους δύναται να συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της ιδέας, ευαισθητοποιώντας τις μέλλουσες μητέρες και γονείς της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να συμμετάσχουν εθελοντικώς στο παγκόσμιο δίκτυο δωρεάς, συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, μέσω των ελληνικών δημόσιων τραπεζών.

Στόχο τους αποτελεί η με κάθε τρόπο προώθηση της ιδέας της δωρεάς, ώστε το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης ενός παιδιού στη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου να συνοδεύεται πάντοτε και από μια ανέξοδη πράξη εθελοντικής προσφοράς του υπερπολύτιμου ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε δημόσια τράπεζα.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η δωρεά αυτή μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θεωρούν χρέος τους να καταστήσουν τη γνώση αυτή κτήμα των πολλών, ενημερώνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο τόσο τις μέλλουσες μητέρες όσο και τους κατοίκους του νησιού.

Υπενθυμίζεται πως, οι βάσεις για την κοινή αυτή δράση τέθηκαν πριν από έναν περίπου χρόνο, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. Η πρόταση της εντεταλμένης συμβούλου, Αγγελικής Πρίντεζη έτυχε θερμής αποδοχής από την πρώην Διοικήτρια του Γ.Ν. Σύρου, Μαργαρίτας Μπουραντά και έλαβε θετική γνωμοδότηση από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου.

Μετά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε λόγω των αυξημένων αναγκών που παρουσιάστηκαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η συνεργασία των δύο φορέων περνά αισίως στο στάδιο της ευόδωσης. Το σύμφωνο συνεργασίας, στο οποίο καθορίζεται το περίγραμμα της κοινής δράσης. εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου με πρόεδρο τον νυν Διοικητή του, Μιχάλη Ζουλουφό και αύριο θα τεθεί για επικύρωση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης. 

Περιγραφή του έργου

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ), πλούσιο σε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα αποτελεί εναλλακτική πηγή μοσχευμάτων για τη θεραπεία περισσοτέρων από ογδόντα (80) ασθενειών με ικανοποιητικά αποτελέσματα, αφού δεν απαιτείται υψηλού βαθμού συμβατότητα δότη- λήπτη (65-70%) και το απαιτούμενο διάστημα εξεύρεσης μοσχεύματος είναι μικρό (10-20 ημέρες) έναντι της εξεύρεσης μοσχευμάτων από άλλες πηγές. Τη συλλογή, επεξεργασία, κρυοκατάψυξη, και διάθεση των μονάδων ΟΠΑ στην Παγκόσμια Δεξαμενή, από όπου διατίθενται οι μονάδες ΟΠΑ σε ασθενείς που έχουν ανάγκη ανάλογης θεραπείας, αναλαμβάνουν οι Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος.

Η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντικού Αίματος (ΕΛ.Τ.ΟΠ.Α.) είναι μια δημόσια, διαπιστευμένη από τον αρμόδιο οργανισμό διαπίστευσης, τράπεζα που επιλέγει με

αυστηρές διαδικασίες τις μονάδες που θα καταψυχθούν/διατεθούν και προσφέρει στους μεταμοσχευτές και ασθενείς άριστα ποιοτικά μοσχεύματα.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα των μοσχευμάτων ΟΠΑ, την ευκολία λήψης του ΟΠΑ από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα του μωρού μετά τη γέννησή του και το γεγονός ότι η λήψη του αποτελεί ακίνδυνη διαδικασία για τη μητέρα και το νεογνό, θεωρείται σημαντική/αναγκαία η συνδρομή στο έργο της Ελληνικής Τράπεζας ΟΠΑ με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών που εγκυμονούν, την καθοδήγησή τους και τη διευκόλυνσή τους στη συλλογή/αποστολή των μονάδων ΟΠΑ που δωρίζουν.

Οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών

Ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης αναλαμβάνει την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και ιδιαιτέρως των εγκυμονουσών γυναικών για τα οφέλη του ΟΠΑ στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών και τη σημαντικότητα μιας δωρεάς, μέσω (ενδεικτικά):

- Ημερίδων/ Παρουσιάσεων

- Άρθρων, δημοσιεύσεων στον τοπικό παραδοσιακό και ηλεκτρονικό τύπο

- Ανάρτησης ενημερωτικού υλικού και δημοσιοποίηση δράσεων μέσω της ιστοσελίδας του

 Δήμου

- Δημιουργίας σελίδας στο Facebook (άρθρα, νέα, επιστημονικές εξελίξεις κ.ά.)

- Διάθεση/ Διανομή ενημερωτικού υλικού σε ενδιαφερόμενες/ους

- Διάθεση ενημερωτικού/αφισών στο Γ.Ν. Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώϊο” & Γ.Ν.-Κ.Υ.

 Νάξου

Από την πλευρά του, το Το Γ.Ν. Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώϊο”  αναλαμβάνει την τοποθέτηση ενημερωτικού υλικού και αφισών στους χώρους του και ιδίως στους χώρους της γυναικολογικής/ μαιευτικής κλινικής, τη συλλογή του ΟΠΑ, με τη συνδρομή των γυναικολόγων-μαιευτήρων ιατρών, αμέσως μετά τον τοκετό και την τοποθέτηση του στο ειδικό κυτίο μεταφοράς και την αποθήκευση/ συντήρηση του ΟΠΑ εντός ψυγείου και σε ειδική θερμοκρασία έως ότου να είναι εφικτή η αποστολή του.

Η διάρκεια του παρόντος συμφώνου συνεργασίας ορίζεται από την έναρξή του που είναι η ημερομηνία υπογραφής και η συνολική διάρκεια θα καθοριστεί από την αποτελεσματικότητα της δράσης που θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά.

Σημειώνεται πως, αμέσως μετά την έγκριση του συμφώνου συνεργασίας από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική διάχυση της δράσης.

Καλές πρακτικές που αξίζει να «υιοθετηθούν»

Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο κοινωνικής μέριμνας, Αγγελική Πρίντεζη, η προώθηση της δωρεάς βλαστοκυττάρων αποτελεί μία από τις δράσεις που είχαν κυρίαρχη θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής της. «Είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές εξαγγελίες μας. Μάλιστα η πρώτη επικοινωνία με το Νοσοκομείο και την τότε διοικήτρια, Μαργαρίτα Μπουραντά, έγινε πριν ακόμα συσταθεί η Επιτροπή Κοινωνικής Μέριμνας, η οποία φυσικά ενημερώθηκε για το θέμα και γνωμοδότησε θετικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της αγαστούς συνεργασίας τους, οι δύο φορείς έχουν ενώσει αρκετές φορές τις δυνάμεις τους (εθελοντική αιμοδοσία, βελτίωση της προσβασιμότητας κ.α.), ενώ πραγματοποιούνται βήματα και για την υλοποίηση ενός προγράμματος πρόληψης νοσημάτων. Πολύτιμη ήταν και η προσφορά τροφίμων από τους εργαζόμενους του Γεν. Νοσοκομείου στη Μονάδα Νεφρού, για τη στήριξη του λαού του Λιβάνου.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που στον έναν περίπου χρόνο εκτέλεσης των καθηκόντων μας, η Κοινωνική Υπηρεσία έχει κάνει σημαντικές δράσεις και μάλιστα μέσα σε δύσκολες συνθήκες, όπως η περίοδος του κορωνοϊού», δηλώνει η κ. Πρίντεζη. Όπως τόνισε, η ίδια προσπαθεί να ακολουθεί τα χνάρια των κοινωνικών υπηρεσιών άλλων Δήμων της χώρας μας, όπως ο Δήμος Νεάπολης Συκεών και ο Δήμος Περιστερίου που αποτελούν πρότυπο, επιτελώντας μεγάλο κοινωνικό έργο.  «Όταν ασχολήθηκα με τα κοινά ήμουν ενημερώνει για όλες εκείνες τις δράσεις που γίνονται σε άλλα μέρη της Ελλάδας προς όφελος των πολιτών και θεωρούσα ότι μπορούμε κι εμείς να τις κάνουμε πράξη στο δικό μας δήμο. Και βλέπω με χαρά ότι άλλοι δήμοι και μάλιστα γειτονικοί, υιοθετούν κάποιες από τις καλές πρακτικές που έχουν αποδώσει τα μέγιστα στο νησί μας και υποστηρίζονται θερμά τόσο από τους πολίτες όσο και από επιχειρηματίες που μας προτείνουν τη βοήθειά τους».