Αποστολή της «All For Blue» στην απομακρυσμένη βραχονησίδα του Αιγαίου

Επίσκεψη στην «Κυρά της Κινάρου»

Ως την απομακρυσμένη Κίναρο ταξίδεψε την περασμένη Κυριακή επταμελής αποστολή του περιβαλλοντικού και κοινωνικού οργανισμού «All For Blue» για να συναντήσει τη μοναδική κάτοικο της -συνολικής έκτασης 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων- βραχονησίδας, Ειρήνη Κατσοτούρχη.

Η κυρά Ρηνιώ, όπως είναι γνωστή στο πανελλήνιο και όχι μόνο, υποδέχτηκε με χαρά το φουσκωτό σκάφος που ξεκίνησε από το νησί της Σύρου και διένυσε συνολικά 160 ναυτικά μίλια για να προσφέρει προμήθειες, αλλά και φάρμακα για τα ζώα που η ίδια εκτρέφει.

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη γεννήθηκε στην Αμοργό και σε ηλικία τριών ετών πήγε με τους γονείς της στην Κίναρο. Αρκετά χρόνια μετά έκανε ένα μεγάλο ταξίδι με τον σύζυγό της Μικέ και τα παιδιά της στην Αυστραλία και το 2000 επέστρεψε με τον σύζυγό της στην Ελλάδα. Μαζί αποφάσισαν να εγκατασταθούν για πάντα στην Κίναρο.

Από τότε που ο σύζυγός της έφυγε από τη ζωή, η κυρά Ρηνιώ ζει μόνη στη βραχονησίδα. Μόνος τρόπος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο είναι το δορυφορικό τηλέφωνο, ενώ η ίδια ενημερώνεται μέσω της τηλεόρασης. Μία φορά την εβδομάδα, επιδοτούμενο καΐκι από την Αμοργό της φέρνει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειαστεί. Η κυρία Ρηνιώ φροντίζει μόνη της τον εαυτό της, τα ζώα της, το μικρό της δωμάτιο και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού από το 2016. Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια του εν λόγω μνημείου που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Θέλξη Θεοχάρη, παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η Κίναρος είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4.577 στρέμματα. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Λέρου αν και ιστορικά και περιουσιακά ανήκει στην κοινότητα Αιγιάλης Αμοργού. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 296 μ.

Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii) και του Μαυροπετρίτη.

Στο πλαίσιο της αποστολής τους, οι δύτες της All For Bue προχώρησαν επίσης σε καθαρισμό της ακτής και του βυθού, ενώ την ίδια στιγμή συνεργείο από τη γερμανική τηλεόραση πραγματοποιούσε γυρίσματα με σκοπό τη δημιουργία ενός αφιερώματος στη μοναδική κάτοικο της νησίδας.

 

 

Ετικέτες: