Εορτασμός της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών στη Σύρο

Αναπόσπαστο κομμάτι της διεθνούς κοινότητας

Αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς στο στερέωμα των διεθνών σχέσεων παραμένει μέχρι και σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, στις 24 Οκτωβρίου 1945.

Η Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ εορτάστηκε και φέτος στη Σύρο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να εξοικειωθεί με τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών και να εξετάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μαζί ως παγκόσμιες κινήσεις σε έναν νέο αιώνα.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων Μάκη Δαδάου, του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιάννη Πιταούλη, της προέδρου της Κοινότητας Ερμούπολης Ανθής Χαλκιά και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο πανηγυρικός της Ημέρας εκφωνήθηκε από τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Λευτέρης Μπάλλας. Όπως τόνισε, ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το καταστατικό του, έχει ως στόχο να αποτελεί κέντρο που θα συντονίζει τις ενέργειες των εθνών για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ τους που θα βασίζονται στο σεβασμό της αρχής των ίδιων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, τη συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως και ιδιαίτερα σήμερα για την ενθάρρυνση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας.

Κίνδυνος ανατροπής της ισχύουσας παγκόσμιας τάξης

«Από το 1945 ο ΟΗΕ κατόρθωσε να διευθετήσει 172 ένοπλες συγκρούσεις στον κόσμο. Από την άλλη, χρεώνεται με ορισμένες καίριες αποτυχίες στην εκπλήρωση του ρόλου του, αποτέλεσμα των εγγενών αδυναμιών του, μια από τις οποίες είναι και η χειραγώγησή του από τις μεγάλες δυνάμεις.

Παρά τη δέσμευσή του στην προάσπιση της ειρήνης και της αποτροπής των πολέμων, ο ΟΗΕ δεν κατόρθωσε να εμποδίσει τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994 που προκάλεσε 1 εκατ. νεκρούς ούτε να αποτρέψει τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την απόσχιση του Κοσόβου, την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Η οικονομική εξάρτησή του από τις μεγάλες δυνάμεις τον αναγκάζει να υποκύπτει στους εκάστοτε εκβιασμούς τους και στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Το διακύβευμα του Οργανισμού στην πορεία του μέσα στο χρόνο παραμένει το ίδιο, η διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και η ανάδειξη και η ενίσχυση του ανθρώπου μέσα σε ένα δίκαιο κόσμο, παρόλα αυτά η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο πλανήτης γενικότερα και η προσφυγική κρίση καθώς και ο πόλεμος στη Συρία ειδικότερα τον τελευταίο καιρό φέρνει τον ΟΗΕ προ των ευθυνών».

Σύμφωνα με τον κ. Μπάλλα, αυτά που συμβαίνουν σήμερα κινδυνεύουν να ανατρέψουν την ισχύουσα παγκόσμια τάξη, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του διεθνούς αυτού οργανισμού. Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά απαιτείται για άλλη μια φορά από τους παγκόσμιους ηγέτες να επιδείξουν πολιτική ικανότητα και όραμα, έτσι ώστε να ανοικοδομήσουν εκ νέου διαλυμένες κοινωνίες και να βρουν τον δρόμο προς μια καινούρια ανανέωση.

«Σήμερα, τόσο η προσφυγική κρίση όσο και ο πόλεμος στη Συρία φέρνουν τον ΟΗΕ προ των ευθυνών τους. Είναι, λοιπόν, ευκαιρία, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ να μην αποτελέσει απλά ημέρα και μηνυμάτων και ευχολογίων, αλλά πρωτοβουλιών που θα μετατρέψουν την Μεσόγειο και πάλι σε χώρο διαδρομών πολιτισμού και όχι διαδρομών πολεμικών πλοίων», κατέληξε ο κ. Μπάλλας.

Με το πέρας της εκφώνησης, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Εθνικό Ηρώο της πόλης από τον κ. Δαδάο, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.