Αναγνώριση των προσπαθειών για ενίσχυση της προσβασιμότητας από την ελληνική πολιτεία

«Η Σύρος αποτελεί πρότυπο προσβάσιμου νησιού»

Εκπροσώπηση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στη διαδικτυακή συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Το σημαντικό έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια ώστε η Σύρος να καταστεί ένας τόπος φιλόξενος για τα άτομα με αναπηρία που θα μπορούν εύκολα και αυτόνομα να απολαμβάνουν τις ομορφιές της και την πληθώρα των επιλογών που αυτή προσφέρει, αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης με αντικείμενο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων εκπροσωπήθηκε από τον Συριανό Νίκο Ρούσσο, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ποδηλάτη στην ομάδα ΑμΕΑ του Παναθηναϊκού και ιδιοκτήτη καταστήματος με παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε, στον χαιρετισμό του, ότι δεν πρόκειται για μία αφηρημένη άσκηση επί χάρτου, αλλά για έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει 6 πυλώνες και 30 συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες έχουν χρόνο υλοποίησης, αρμόδιο φορέα για την υλοποίησή τους και δείκτες παρακολούθησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με βασικό άξονα την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ: θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού και Κάρτας Αναπηρίας, Πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης και δημιουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας.

Στη διαδικτυακή συζήτηση με συντονιστή τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη στο άθλημα της Κολύμβησης, Αντώνη Τσαπατάκη, συμμετείχαν επίσης η Χρυσέλλα Λαγαρία, συνιδρύτρια του Black Light, η Χριστιάνα Ζώτου, εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού τυφλών, υπεύθυνη συντονισμού στην Αμυμώνη (σύλλογος για παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες), ο Νίκος Γαλάνης, εκπαιδευτικός Νοηματικής Γλώσσας, ο Νίκος Μάνεσης, πρωτοετής φοιτητής Νομικής Αθηνών με κινητική αναπηρία, η Alia Issa, μαθήτρια και αθλήτρια πρόσφυγας από τη Συρία, η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, ειδική παιδαγωγός, Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΛΜΑ, ο Νίκος και η Κυριακή Στάμου, γονείς παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και η Κατίγκω Χατζηπατέρα-Γιαννούλη, κλινική ψυχολόγος.

Προλογίζοντας τον Νίκο Ρούσσο, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τη Σύρο «πρότυπο προσβάσιμου νησιού», φωτεινή στιγμή που γεμίζει με υπερηφάνεια τους κατοίκους της, καθώς αποδεικνύεται ότι τα συντονισμένα βήματα της προς αυτή την κατεύθυνση, τυγχάνουν αναγνώρισης όχι μόνο από τους επισκέπτες, αλλά και από την πολιτεία.

Ν. Ρούσσος: «Δεν αρκούν μόνο οι ράμπες και οι θέσεις στάθμευσης»

Από την πλευρά του, ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στη δυνατότητα που προσφέρει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για πρόσβαση στον τουρισμό, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες να κάνουν τουριστικές κλίνες και εστιατόρια προσβάσιμα.

«Αρχικά πρέπει να πω ότι το νησί μας είναι από τα πιο προσβάσιμα μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά την ανάπλαση του λιμανιού. Υπάρχουν ράμπες στα περισσότερα πεζοδρόμια, θέσεις στάθμευσης, ενώ τέσσερις από τις παραλίες μας είναι εξοπλισμένες με sea track, ξύλινους διαδρόμους και τουαλέτα ΑμεΑ.

Επίσης ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι προσπελάσιμος παρά τα δεκάδες σκαλοπάτια του, χάρη στο φορητό αναβατόριο, χορηγία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Βρίσκομαι σε αμαξίδιο από το 2011 μετά από τροχαίο ατύχημα. Ήταν μια τεράστια αλλαγή στη ζωή μου καθώς μόλις είχα γίνει πατέρας και ενώ ήμουν στην πιο παραγωγική μου ηλικία, από αρτιμελής έγινα παραπληγικός, χάνοντας την αυτονομία μου, που ήταν και το πιο σοκαριστικό για εμένα. Χρειάστηκε να κάνουμε προσαρμογές στο σπίτι μας, όπως ασανσέρ, ράμπες, νέο μπάνιο κ.α. ώστε να έχω μια πιο άνετη καθημερινότητα. Έχοντας όμως ισχυρό κίνητρο τα παιδιά μου, κατάφερα σε ένα εξάμηνο να αυτονομηθώ ξανά και να είμαι ενεργός πατέρας.

Το 2014 με τη σύζυγό μου ανοίξαμε το κατάστημά μας με παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, καθώς δεν μπορούσα να επιστρέψω στην προηγούμενη δουλειά μου. Η εργασία ήταν αυτή που με επανένταξε στην κοινωνία, αφού ήμουν πάλι δραστήριος και παραγωγικός.

Τώρα πλέον έχω τέσσερα παιδιά. Η αναπηρία πια δεν είναι κάτι που με εμποδίζει στην ανατροφή τους, έχω βρει τρόπους για να είμαι παρών, να παίζουμε, να τα πηγαίνω σχολείο, στη θάλασσα και ό,τι άλλο χρειάζομαι.

Τον τελευταίο χρόνο έχει μπει στη ζωή μου και ο αθλητισμός πιο σοβαρά. Αφορμή ήταν ο φίλος και παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς με τον οποίο συμμετείχα σε αθλητικές διοργανώσεις και δράσεις.

Όταν το 2018 ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ εντάχθηκα στο τμήμα της ποδηλασίας. Την ίδια χρονιά, με τη RUSH OUT διοργανώσαμε μια παραολυμπιακή εβδομάδα για τα σχολεία της Σύρου, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά τα παραολυμπιακά αθλήματα.

Επιπλέον, φέτος το καλοκαίρι φτιάξαμε ένα βιντεάκι για να προστεθεί στην εφαρμογή extra milers.

Σε αυτό συμμετείχαμε τέσσερα άτομα με αναπηρία, όπου παρουσιάσαμε πως ένα ΑμεΑ μπορεί να έρθει στο νησί και να κάνει διακοπές, έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες όπως θαλάσσια σπορ, scuba diving και ιππασία.

Η παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω σχετικά με τον προσβάσιμο τουρισμό ο οποίος θα έχει και πολλά οφέλη για τη χώρα μας, είναι ότι δεν αρκούν οι ράμπες και οι θέσεις στάθμευσης. Πρέπει το κάθε μέρος να έχει τις κατάλληλες υποδομές για να δεχτεί τα ΑμεΑ όσον αφορά στις κλίνες και την εστίαση. Επομένως πρέπει να δοθεί κίνητρο στους επιχειρηματίες να κάνουν τις επιχειρήσεις του προσβάσιμες. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για να υποδέχονται τον τουρισμό ΑμεΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βαρκελώνη, αλλά και η Ρώμη, μια παλιά πόλη γεμάτη μνημεία, πράγμα που δε στάθηκε εμπόδιο για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές. Πιστεύω πως και η χώρα μας πρέπει να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για να γίνει αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί και η σχετική νομοθεσία και να αναπροσαρμοστούν οι προδιαγραφές που ορίζονται. Παράδειγμα οι προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος για την κατασκευή ενός μπάνιου ΑμεΑ φέρνει ένα μεγάλο κόστος στο ξενοδοχείο με αποτέλεσμα ελάχιστοι εξ’ αυτών να το υλοποιούν.

Τέλος, θα ήθελα να πω πως τα άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους θα πρέπει να εκπαιδεύονται από κατάλληλες ομάδες για την αυτονομία τους και την αυτοεξυπηρέτησή τους ώστε η αναπηρία τους σχεδόν να εκμηδενίζεται».

Η Ελλάδα αλλάζει…

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως για πρώτη φορά στη χώρα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, ώστε να αντιμετωπιστεί στην ολότητα του ένα σύνθετο πρόβλημα.

«Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους και ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί πολύ ψηλά. Η Προεδρία της Κυβέρνησης οφείλει να παρακολουθεί συστηματικά την υλοποίηση του Σχεδίου με προτεραιοποίηση, με τις εμβληματικές δράσεις, όπως είναι ο προσωπικός βοηθός και η πρώιμη παρέμβαση, η πρόωρη διάγνωση, που κάνει την διαφορά, βεβαίως και η φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα».

Τη διαδικτυακή συζήτηση παρακολούθησε και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Αγγελική Πρίντεζη η οποία έστειλε το δικό της μήνυμα από τη Σύρο της προσβασιμότητας, του σεβασμού στον άνθρωπο, του πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αγάπης στον συνάνθρωπο. «Συγχαρητήρια για την τόσο σημαντική συζήτηση, για τους σημαντικούς καλεσμένους και την παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας μας. Η Ελλάδα αλλάζει και χαιρόμαστε που συμμετέχουμε και εμείς σ’ αυτό».

Δήλωση της Αγ. Πρίντεζη στην «Κοινή Γνώμη»

«Ήταν ιδιαίτερη η χαρά και τιμή για το νησί μας η παρουσία του Νίκου Ρούσσου στη σύσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού, για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Στον Νίκο οφείλει το νησί μας κατά κύριο λόγω τη μεγάλη προσβασιμότητά του, στον Νίκο που έκανε δύναμη το πρόβλημά του, το εξωτερίκευσε, βγήκε έξω, ζήτησε βοήθεια, μας μίλησε για το αυτονόητο, κάνει συνεργασίες, συμμετέχει σε δράσεις, εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται μαζί. Στον Νίκο οφείλουμε την γνωριμία μας με σπουδαίους ανθρώπους αγωνιστές ζωής, παραδείγματα σθένους προς μίμηση.

Σαν υπεύθυνη της νεοσύστατης επιτροπής Ισότητας του Δήμου μας η παρακολούθηση της συζήτησης με πήγε παρακάτω.

Δεν είναι μόνο το δικαίωμα των ανθρώπων βάση των ικανοτήτων τους την κοινωνία αλλά ακούγοντας τον εκπαιδευτικό νοηματικής κ Νίκο Γαλάνη να  χαρακτηρίζει "έκπληξη” και "θετικό” το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και να τονίζει πόσο σημαντικό είναι για την προστασία των γυναικών ΑμΕΑ από την κακοποίηση, υπό την οπτική ότι δεν μπορούν λόγω έλλειψης επικοινωνίας να φέρουν τα σχετικά περιστατικά στο φως, προβληματίστηκα ιδιαίτερα .

Με την ελπίδα σύντομα να γίνουν πράξη όσα αναφέρθηκαν εμείς οι Συριανοί με την βοήθεια όλων, του Νίκου και των υπόλοιπων παιδιών θα προσπαθήσουμε περισσότερο να προχωρήσουμε σ’ έναν κόσμο που αλλάζει και εμείς σίγουρα θα είμαστε ΟΛΟΙ μας, βάσει των ικανοτήτων μας, μέρος του. 

Ο Εκπαιδευτικός Νοηματικής Γλώσσας Νίκος Γαλάνης, εκ γενετής κωφός που εργάζεται σε Λύκειο της Αγίας Παρασκευής Αττικής, λαμβάνοντας μέρος στη συζήτηση στη νοηματική, χαρακτήρισε "έκπληξη” και "θετικό” το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και τόνισε πόσο σημαντικό είναι για την προστασία των γυναικών ΑμΕΑ από την κακοποίηση, υπό την οπτική ότι δεν μπορούν λόγω έλλειψης επικοινωνίας να φέρουν τα σχετικά περιστατικά στο φως».