Η «Κοινωνική Γυμναστική» του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αγκαλιάστηκε από τους πολίτες, συμβάλλοντας καθοριστικά στη σωματική και ψυχική τους υγεία

«Κάναμε πολλές κυρίες ευτυχισμένες»

Δηλώσεις της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Κοινωνικής Μέριμνας, Αγγελικής Πρίντεζη

Τα σημαντικά οφέλη της σωματικής άσκησης απολαμβάνουν τους τελευταίους μήνες οι συμμετέχοντες στα δωρεάν προγράμματα εκγύμνασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Οι δραστηριότητες «Κοινωνικής Γυμναστικής» αποτελούν πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Κοιν. Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού και του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ομαδικοί περίπατοι με διατατικές ασκήσεις και προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης εμπλούτισαν την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας χωρίς πρότερη αθλητική εμπειρία και πολύ σύντομα, έγιναν για τους ίδιους μία αγαπημένη συνήθεια που φέρνει το μυαλό και το σώμα σε απόλυτη ισορροπία.

Μια μεγάλη παρέα στους δρόμους της πόλης

Τα προγράμματα εκγύμνασης με υπεύθυνη την Ειρήνη Μαραγκού, απασχολούμενη στο Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας με οχτάμηνη σύμβαση, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020 με αθλητικούς περιπάτους στην Ερμούπολη, τρεις φορές την εβδομάδα. Η εν λόγω δράση περιελάμβανε βάδισμα σε μέτριο ρυθμό (ήπια αερόβια άσκηση), διατάσεις σε υπαίθριους χώρους (παιδική χαρά του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας», περιοχή «Νησάκι» κ.α.), καθώς και προαιρετική επιστροφή στο σημείο εκκίνησης. Στους περιπάτους συμμετείχαν ενδιαφερόμενοι χωρίς όριο ηλικίας, που ανέρχονταν γύρω στα 20 άτομα.

«Τα προγράμματα αγκαλιάστηκαν εξ’ αρχής από τους δημότες μας και με την καθοριστική καθοδήγηση της γυμνάστριας μας κ. Μαραγκού, καταφέραμε να κάνουμε πολλές Κυρίες ευτυχισμένες», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, Αγγελική Πρίντεζη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η χαρά τους αποτυπωνόταν στα διάπλατα χαμόγελα που έβλεπαν στα χείλη τους όσοι τις συναντούσαν πρωί-πρωί σαν μια μεγάλη παρέα να περπατούν στο λιμάνι, να ασκούνται στα αλσάκια της πόλης και να γελούν ακόμη κι εκείνες που είχαν ξεχάσει το γέλιο τους.

«Ωραία εικόνα να βλέπεις την νοικοκυρά που δεν έβγαινε από το σπίτι της, την γυναίκα που είναι μόνη ,την γυναίκα που έμεινε μόνη, την Κυρία που δοκιμάστηκε από τον καρκίνο και τον νίκησε, την κυρία που πάλεψε ή παλεύει με την κατάθλιψη, την γυναίκα  που έμεινε χωρίς δουλειά λόγω της πανδημίας, τη γυναίκα που παλεύει να ανταπεξέλθει με την καθημερινότητα. Είχαν τη γυμναστική και την Ειρήνη για να παίρνουν Δύναμη», σημειώνει η κ. Πρίντεζη.

Λοιπές δραστηριότητες

Εκτός από τους περιπάτους πραγματοποιούνται επίσης προγράμματα σε εσωτερικούς χώρους. Λόγω των κανονισμών και των πρωτοκόλλων για την προστασία από τον Covid-19 λειτουργούσαν ολιγομελή τμήματα των 6-7 ατόμων. Στη δράση αυτή λάμβαναν συνολικά μέρος 15 άτομα.

Πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης: Ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος ή λάστιχα ή μικρά βάρη, με στόχο τη βελτίωση της αντοχής της δύναμης των βασικότερων μυϊκών ομάδων του σώματος

Ασκήσεις ευλυγισίας/μυϊκών διατάσεων/ stretching: Οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της μυϊκής υγείας, στην ευλυγισία (στο εύρος της κίνησης αρθρώσεων), στο συγχρονισμό κινήσεων, στο κυκλοφορικό σύστημα, στη χαλάρωση του σώματος, και την αποφυγή καταπόνησης των μυών, των αρθρώσεων και μικροτραυματισμών.

Πρόγραμμα Ορθοσωμικής Γυμναστικής : Εστιάζοντας στο μυο-σκελετικό σύστημα και στη σωστή στάση του σώματος, αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας του σώματος . Συμβάλει στην υγεία της σπονδυλικής στήλης και στην αύξηση της σωστής κινητικότητας όλων των αρθρώσεων

Ελεύθερη ώρα χρήσης οργάνων: Χρήση διαθέσιμων οργάνων στον χώρο, όπως διαδρόμου, ποδηλάτου, λάστιχων και δυνατότητα ασκήσεων εδάφους (με προσωπικό στρώμα), κατά προτεραιότητα, κατόπιν ραντεβού και με επίβλεψη και καθοδήγηση γυμναστή στο χώρο.

Βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης

"Έχοντας μείνει εκτός οργανωμένης αθλητικής δραστηριότητας για αρκετό καιρό, για διάφορους λόγους, μου ήταν δύσκολο να ξεκινήσω σε κάποιο γυμναστήριο. Δεν ένιωθα άνετα για τη φυσική μου κατάσταση, για την παρουσία πολλών άλλων ανθρώπων και δεν μπορούσα να το υποστηρίξω και οικονομικά.

Το πρόγραμμα του Δήμου μου ταίριαξε πολύ. Υπήρξαν 4 διαφορετικές προτάσεις, ώστε δοκιμάζοντας να βρω τι θέλω και τι μπορώ να κάνω.

Τώρα, έχοντας περάσει πάνω από 3 μήνες, νιώθω κάθε φορά και σε καλύτερη φυσική αλλά και ψυχολογική κατάσταση. Η ευεξία που νιώθω, παρά την κούραση, μετά από κάθε προπόνηση, φτιάχνει τη μέρα μου.

Η Ειρήνη εξαιρετική επιλογή για να "τρέξει" το πρόγραμμα. Υποστηρικτική, ευγενική, με χιούμορ και συνεχώς νέες ιδέες ώστε να ανανεώνει το ενδιαφέρον, αλλά και πιεστική όπου χρειάζεται. Ελπίζω και εύχομαι το πρόγραμμα να καθιερωθεί και να συνεχιστεί», σημειώνει μία συμμετέχουσα στα προγράμματα (Ι.Α.).

Online μαθήματα λόγω πανδημίας

Η εξέλιξη της πανδημίας και το 2ο lockdown οδήγησαν μοιραία στη διακοπή των διά ζώσης προγραμμάτων. Αυτό φυσικά δεν πτόησε ούτε την υπεύθυνη γυμνάστρια ούτε τους ωφελούμενους, οι οποίοι ξεκίνησαν, δέκα μέρα αργότερα, έναν κύκλο online μαθημάτων.

Με σύμμαχο τη σύγχρονη τεχνολογία και την καθοδήγηση της κ. Μαραγκού, η σωματική άσκηση των συμμετεχόντων συνεχίζεται διαδικτυακά μέχρι και σήμερα.

«Οι Κυρίες αυτές, στην πλειοψηφία τους νοικοκυρές, έμαθαν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους ,τα tablets ή τον υπολογιστή τους σε ένα διαδικτυακό μάθημα χαράς και ευεξίας», σημειώνει η κ. Πρίντεζη.

Φυσικά δεν έλειψαν και κάποιες «απώλειες», δεδομένου ότι κάποιοι συμμετέχοντες στα δια ζώσης προγράμματα γυμναστικής δεν ήταν γνώστες της τεχνολογίας, δεν ήξεραν πώς να κατεβάζουν τα απαραίτητα προγράμματα για τις τηλεσυναντήσεις τους (skype και messenger), δεν είχαν ελεύθερο χρόνο λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, ή αντιμετώπιζαν προβλήματα με τη σύνδεσή τους. Παρόλα αυτά, στα διαδικτυακά μαθήματα συμμετέχει ανελλιπώς ένας σταθερός πυρήνας των 7 ατόμων.

«Η χαρά τους είναι χαρά μας και δύναμή μας να συνεχίζουμε να προσφέρουμε σαν Δημοτική Αρχή Κοινωνικά Προγράμματα στους Δημότες μας σωματικής και ψυχολογικής ενδυνάμωσης», δηλώνει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στην περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από άλλα άτομα που επιθυμούν να συμμετέχουν στα δωρεάν προγράμματα γυμναστικής, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέου τμήματος.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Μάιο. Επιθυμία της Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι να βρει τον τρόπο για την ετήσια υλοποίησή τους.

«Ευελπιστούμε στο άμεσο μέλλον να καταφέρουμε μία διάδοχο κατάσταση των προγραμμάτων με μεγαλύτερη διάρκεια, ώστε η Κοινωνική Γυμναστική να κατοχυρωθεί σαν μόνιμο πρόγραμμα Κοινωνική Προσφοράς προς του Δημότες μας», καταλήγει η κ. Πρίντεζη.