Διαγωνισμός σχεδίασης συστήματος φροντίδας αδέσποτων γατιών από το ΤΜΣΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την «We Live Together – Συμβιώνουμε”

Γάτες ζητούν σχεδιαστές

Τις δυνάμεις τους για την καλύτερη δυνατή περιποίηση των αδέσποτων γατιών που ζουν στις γειτονιές των πόλεων, καθώς και την αισθητική αναβάθμιση των εν λόγω περιοχών, ενώνουν το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «We Live Together – Συμβιώνουμε”.

Οι δύο φορείς καλούν φοιτήτριες, φοιτητές και απόφοιτους να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό σχεδίασης ολοκληρωμένων συστημάτων φροντίδας για αδέσποτα γατιά, τα οποία θα εγκατασταθούν στα Γατοκαφενεία της Ερμούπολης.

Το αντικείμενο σχεδίασης περιλαμβάνει ένα Υποσύστημα παροχής τροφής και νερού (ταΐστρα) και ένα Υποσύστημα συλλογής και απόρριψης περιττωμάτων και ούρων της γάτας (αμμοδοχείο).

Το σύστημα θα κατασκευαστεί και θα τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους των πόλεων (με προτεραιότητα τις Κυκλάδες και κυρίως σε περιοχές με αυξημένο πληθυσμό γατιών) με σκοπό όχι μόνο να ικανοποιήσει τις σύνθετες λειτουργικές απαιτήσεις του πλαισίου αλλά και να προσθέσει αισθητική, συναισθηματική και συμβολική αξία σε αυτό. Τα δύο αντικείμενα - υποσυστήματα θα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση μεταξύ τους για λόγους υγιεινής και αισθητικής.

Πλαίσιο

Στις γάτες αρέσει το τρεχούμενο νερό. Η γάτα, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, είναι ένα ζώο καθαρό. Οι γάτες δεν είναι παμφάγα όντα. Πολλές γάτες ζουν μέσα και γύρω από κάδους απορριμμάτων.

Σε πολλές περιοχές της Σύρου, των Κυκλάδων αλλά και σε ολόκληρη την Χώρα, παρατηρείται το φαινόμενο της κακής σίτισης των γατών που ζουν αδέσποτες. Οι γάτες αυτές αναζητούν την τροφή τους μέσα σε κάδους σκουπιδιών με αποτέλεσμα να βρίσκουν τροφές που δεν ενδείκνυνται για το πεπτικό τους σύστημα (μακαρόνια, πατάτες, άλευρα κ.ά.). Λόγω αυτών των τροφών ασθενούν και πολλές φορές πεθαίνουν. Επίσης, είναι σύνηθες φαινόμενο να καταλήγουν μέσα στον κάδο του απορριμματοφόρου. Αυτή η κατάσταση συνθέτει μία θλιβερή και ανθυγιεινή εικόνα του αστικού τοπίου. Ειδικά στην Ερμούπολη της Σύρου, στα πολλά στενά δρομάκια και τις σκάλες που η πρόσβαση συνεργείων καθαρισμού δεν είναι εύκολη, παρατηρείται η παρουσία περιττωμάτων και η οσμή ούρων από τις αδέσποτες γάτες που κυκλοφορούν.

Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί σε γειτονιές της Σύρου, εντός και εκτός Ερμούπολης, διάφορες ταΐστρες από την We Live Together - Συμβιώνουμε. Πρόκειται για απλές ξύλινες κατασκευές στις οποίες παρέχεται τροφή και νερό. Βρίσκονται σε δημόσιους χώρους πάνω από 5 χρόνια τώρα. Την ευθύνη λειτουργίας τους, παροχή τροφής - νερού και καθαριότητας, την έχουν πολίτες σύμφωνα με τις αρχές του εφικτού εθελοντισμού.

Η δράση της We Live Together - Συμβιώνουμε σε αριθμούς

Η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει υποστηρίξει, μέχρι τώρα, περισσότερες από 20 εθελοντικές κτηνιατρικές δράσεις που αφορούν την στείρωση αδέσποτων ζώων που προσεγγίζει τον αριθμό των 2.750 σε διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Τήνος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Κουφονήσια), έχουν βρει στέγη (υιοθεσία) περί των 100 ζώων σε Ελλάδα και εξωτερικό (Η.Π.Α., Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία, Καναδάς, Βέλγιο, Φινλανδία, Σουηδία), έχουν κατασκευαστεί 10 γάτο - καφενεία, έχουν πραγματοποιηθεί 8 επισκέψεις σε σχολεία και μία έκθεση φωτογραφίας και ένα θεατρικό έργο με τίτλο “Οι πειΓατές του Αιγαίου”, που ανέβηκε στο θέατρο Απόλλων, τον Δεκέμβριο του 2019. Το 2020 ιδρύθηκε το κέντρο Γάτας Αιγαίου, κλινική στειρώσεων και εξυγίανσης των γατιών. Οι προαναφερόμενες δράσεις έχουν συντελεστεί αφιλοκερδώς από μέλη της We Live Together - Συμβιώνουμε πριν την ίδρυσή της.

Γάτο - καφενεία

Τα γάτο - καφενεία αποτελούν χώρους του δημόσιου αστικού περιβάλλοντος, στα οποία οι κάτοικοι της κάθε περιοχής με τη συμβολή κτηνιάτρων συμπράττουν στην ευζωία (βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της υγείας των ζώων), ταυτόχρονα με την αναβάθμιση του τοπίου της γειτονιάς. Έτσι, οι κτηνίατροι στειρώνουν τα ζώα ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, τοποθετούνται καλαίσθητες ταΐστρες ώστε η παράθεση τροφής να γίνεται με υγιεινό και ασφαλή τρόπο και ταυτόχρονα οι γείτονες φροντίζουν για την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου. Η αναβάθμιση αυτή ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρου και μπορεί να περιλαμβάνει κηπουρικές εργασίες, αποκομιδή σκουπιδιών, συντήρηση των αστικών δομών και αντικειμένων (τοίχων, πεζοδρομίων, ξερολιθιών κ.ά.) ή ακόμα και καλλιτεχνικές δράσεις. Κομβικής σημασίας είναι η συμμετοχή των ίδιων των γειτόνων στα θέματα που αφορούν τα ζώα και το περιβάλλον και το οποίο ορίζεται από την We Live Together ως εφικτός εθελοντισμός: “κάνω καθημερινά το λίγο, για να ομορφύνει η γειτονιά μου”.

Ένας από τους βασικούς στόχους της We Live Together - Συμβιώνουμε είναι οι μέθοδοι συντήρησης και λειτουργίας των γάτο - καφενείων να γίνουν ευρέως γνωστοί στα παιδιά, ούτως ώστε η ευαισθητοποίηση σε σχέση με θέματα ευζωίας και κοινωνικής συνεργατικότητας να ξεκινά από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Ένας δευτερεύων στόχος είναι τα γάτο - καφενεία να μετατραπούν σε χώρους πολιτιστικής δράσης και κοινωνικής και καλλιτεχνικής συνύπαρξης, ικανά να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες πόλεις της χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους, η We Live Together - Συμβιώνουμε καλεί τους φοιτητές του ΤΜΣΠΣ να δημιουργήσουν σχέδια για ένα σύστημα φροντίδας γατιών που ζουν στις γειτονιές. Πέρα από το χρηματικό έπαθλο, βασικό κίνητρο για τους συμμετέχοντες είναι ότι το καλύτερο σχέδιο θα κατασκευαστεί σε περιορισμένη παραγωγή και θα τοποθετηθεί σε υπάρχοντα αλλά και υπό σχεδίαση γάτο - καφενεία της We Live Together - Συμβιώνουμε.

Ο διαγωνισμός προσφέρει τη δυνατότητα αντιμετώπισης ενός χρόνιου προβλήματος, τόσο εντός των Κυκλάδων, αλλά και αλλού.

Τα σχέδια που θα παραχθούν και θα τεθούν σε λειτουργία θα πρέπει να εναρμονίζονται αισθητικά με το περιβάλλον των Κυκλάδων - με σχετική έμφαση στο νησί της Σύρου, να είναι λειτουργικά, κατάλληλα για περιορισμένη παραγωγή και να προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και αυτοματισμών με σκοπό την αύξηση της ευχρηστίας, εφόσον αυτή είναι εφαρμόσιμη, θα θεωρηθεί πλεονέκτημα.

Η κριτική επιτροπή που θα αξιολογήσει τις συμμετοχές θα αποτελείται από: δύο μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, δύο εκπροσώπους – μέλη της εταιρείας We Live Together – Συμβιώνουμε, έναν σχεδιαστή προϊόντων, έναν εργονόμο κι έναν τεχνικό σύμβουλο.

Καθηγητές και διδάσκοντες του ΤΜΣΠΣ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν, ούτε να επηρεάσουν με κανένα τρόπο την διαδικασία επιλογής των σχεδίων προς παραγωγή. Ο ρόλος τους σε αυτό τον διαγωνισμό θα είναι υποστηρικτικός στην προσπάθεια φοιτητών και αποφοίτων να σχεδιάσουν αντικείμενα τα οποία θα παραχθούν και θα τεθούν σε λειτουργία.

Βραβεία

Η We Live Together - Συμβιώνουμε θα διαθέσει χρηματικό έπαθλο ύψους 1000 ευρώ για το καλύτερο σχέδιο και των δύο αντικειμένων. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με σχέδια είτε για ολόκληρο το σύστημα (ταΐστρα-αμμοδοχείο), είτε για κάθε υποσύστημα ξεχωριστά. Αν τα καλύτερα σχέδια για ταΐστρα ή αμμοδοχείο προέρχονται από διαφορετικό άτομο ή ομάδα, το έπαθλο είναι 500 ευρώ για κάθε άτομο ή ομάδα. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να καταθέσουν όσες συμμετοχές θέλουν.

Η κριτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην απονείμει βραβεία σε περίπτωση που οι σχεδιαστικές προτάσεις δεν διαθέτουν την απαραίτητη ποιότητα, ή εάν δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις δοθείσες προδιαγραφές.

Προθεσμία υποβολής προτάσεων έχει οριστεί η Τρίτη 15η Ιουνίου 2021 και ώρα 23:59 μμ. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου.