Σε τριάντα δύο παραλίες στα νησιά των Κυκλάδων θα ανεμίζουν και φέτος οι “Γαλάζιες Σημαίες”, σύμβολο πιστοποίησης εξαιρετικής ποιότητας τόσο στο νερό κολύμβησης όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους λουόμενους

Σταθερά, ποιοτικά “γαλάζιες” οι Κυκλάδες

  • Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021 - 06:20

Με “Γαλάζια Σημαία” βραβεύονται 545 ελληνικές ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη για το 2021, μεταξύ αυτών και 32 μοναδικές παραλίες στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα έξι παραλίες της Σύρου.

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έγινε φέτος διαδικτυακά, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας Κατσαφάδος, η πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, κ. Σταύρος Κατσικάδης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Το ΥΠΕΝ, διά της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», ενώ συμμετέχει επίσης στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ήδη από το 2013 έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», όπως και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.

Έλεγχος της ποιότητας των νερών κολύμβησης

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.

Το ΥΠΕΝ δημιούργησε το «Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης», που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας, παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν οικολογικό, κυρίως, αλλά και αισθητικό ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών ελέγχου της ποιότητας των υδάτων συνδυάζονται στο Μητρώο με την κατάσταση της ακτής και, μέσω της διαδικασίας αυτής, αποδίδεται ο επίσημος χαρακτηρισμός της ποιότητας των υδάτων σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εθνική και ευρωπαϊκή.

Κριτήρια του Προγράμματος

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

  • «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

  • Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.

  • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.

  • Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

  • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.

  • Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.

  • Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

  • Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

  • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

  • Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

  • Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.

  • Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

  • Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

«Ευκαιρία να μετατρέψουμε τη ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας σε αισιοδοξία»

Κατά τους χαιρετισμούς τους στη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 18 Μαΐου, οι ομιλητές εστίασαν στο ρόλο του προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως επίσης της διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της δημόσιας υγείας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ, κ. Νίκος Πέτρου, αφού αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της φετινής χρονιάς – ορόσημο για την Εταριεία, που γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, τόνισε πως αποτελεί ορόσημο και για το θεσμό της “Γαλάζιας Σημαίας” στη χώρα μας, αφού φέτος “έσπασε” κάθε ρεκόρ με 545 βραβευμένες παραλίες.

«Κατορθώσαμε παρά τις δυσκολίες της περσινής χρονιάς που όλοι γνωρίζετε να ανεβάσουμε τον αριθμό των συνολικών βραβεύσεων και είμαστε και πάλι δεύτεροι στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Πέτρου, ευχόμενος η φετινή χρονιά να σηματοδοτήσει την αρχή της ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση, διαβεβαιώνοντας, ότι «η Εταιρεία μας και το πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον τουρισμό, πιστοποιώντας την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της παράκτιας ζώνης, με την ενίσχυση των κριτηρίων η οποία θα ξεκινήσει από φέτος, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που εφαρμόζει το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Η “Γαλάζια Σημαία” συμβάλει επίσης στην προστασία της δημόσιας υγείας, με τα κριτήρια που θέτει, για την καθαριότητα και την υγιεινή, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό στην κατάσταση που ζούμε».

Στο μήνυμά του, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή το επίσημο άνοιγμα προ ημερών του ελληνικού τουρισμού, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να επανέλθει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τουριστικό προσκήνιο και “όπλο στη φαρέτρα” της χώρας είναι το πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”.

Ο ίδιος επεσήμανε, ότι «κάθε γαλάζια σημαία δεν αναφέρεται μόνο στις ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, αλλά συμβάλει και στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε με κάθε τρόπο στην ομαλότητα», υποστηρίζοντας ότι «φέτος η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας καθαρός υγιής και ασφαλής προορισμός, εν μέσω αυτής της πανδημίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστα Κατσαφάδου, ο οποίος συνεχάρη την ΕΕΠΦ, καθώς «προσπαθείτε να αναδείξετε μέσα από αυτή τη διαδικασία τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει ο Ελληνικός τουρισμός, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν οι θάλασσές μας. Για την κυβέρνηση, το περιβάλλον και η διασφάλισή του αποτελεί προτεραιότητα και υποχρέωση. Πραγματικά, τα κριτήρια τα οποία έχετε θεσπίσει σε αυτό τον πολύ σημαντικό θεσμό της “Γαλάζιας Σημαίας” είναι πάρα πολύ σωστά και πολύ σοβαρά. Θέλω να πιστεύω, ότι όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται και η στροφή προς την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιοτικότερη ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, που έχει άμεση σχέση με τις παραλίες και τις ακτές μας, θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».

«Έχουμε και φέτος “ασημένιο” μετάλλιο για τη χώρα μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτό. Ως ΕΟΤ χαιρετίζουμε αυτή τη διάκριση για τρίτη συνεχή χρονιά, για τις επαναλαμβανόμενες βραβεύσεις μας από αυτό τον κορυφαίο, διεθνή θεσμό», σημείωσε ανοίγοντας το χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου. Η κ. Γκερέκου υπογράμμισε, ότι «ειδικά μετά την πανδημία, η ανάπτυξη σε βιώσιμη κατεύθυνση είναι μονόδρομος. Ένας μονόδρομος για κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα. Συνεπώς και για τον τουρισμό, τον πιο σημαντικό τομέα της οικονομίας της χώρας μας, αλλά και για κάθε θεματική μορφή τουρισμού, όπως είναι και ο θαλάσσιος τουρισμός, ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια που διαθέτει η χώρα μας ώστε να είναι ανταγωνιστική στο διεθνές στερέωμα ως τουριστικός προορισμός».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι το φετινό “ρεκόρ” με 545 ακτές, 16 μαρίνες και 6 σκάφη που βραβεύτηκαν με την Γαλάζια Σημαία, «είναι η ευκαιρία για να μετατρέψουμε την ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας σε αισιοδοξία. Η προσπάθεια που γίνεται από τον κόσμο του τουρισμού είναι σημαντική και συνεχής και αξίζει συγχαρητήρια γιατί δεν το βάζει κάτω ούτε στην οικονομική, ούτε στην υγειονομική κρίση. Η ευκαιρία για συνέργειες και συμπράξεις μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μπροστά μας». Όπως σημείωσε κλείνοντας, «η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου και του ΕΟΤ πρέπει να δώσει την αίσθηση ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο ό,τι βλέπεις, αλλά και ό,τι γεύεσαι και αισθάνεσαι, ένα συναίσθημα που οφείλουμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Τα καταφέραμε στα δύσκολα, τώρα με κοινή συστράτευση μπορούμε να οραματιστούμε καλύτερες μέρες».

Οι “Γαλάζιες Σημαίες” στις Κυκλάδες

Φέτος, οι Κυκλάδες διατήρησαν τον ίδιο αριθμό παραλιών με “Γαλάζια Σημαία” όπως και πέρσι. Δήμος Θήρας και Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, βρίσκονται στον κατάλογο με έξι παραλίες έκαστος, ενώ ακολουθεί ο Δήμος Πάρου με πέντε παραλίες και Νάξος, Ίος και Κέα με τρεις παραλίες.

Ειδικότερα, ο κατάλογος έχει ως εξής:

Π.Ε. Άνδρου – Δελαβόγια/Aneroussa Beach

Π.Ε. Τήνου – Αγιος Φωκάς /Μαραθιά

Π.Ε. Μυκόνου – Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort

Π.Ε Σύρου – Αγκαθωπές, Αζόλιμνος, Βάρη, Γαλησσάς, Κίνι, Φοίνικας

Π.Ε. Κέας – Κύθνου – Γιαλισκάρι, Κούνδουρος , Οτζιάς (Κέα)

Π.Ε. Πάρου – Λιβάδια, Λογαράς, Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή, Πούντα, Τσερδάκια (Πάρος)

Π.Ε. Νάξου – Αγία Άννα/Μάραγκας, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Προκόπιος

Π.Ε. Θήρας – Αγ. Γεώργιος, Βλυχάδα, Καμάρι 1, Καμάρι 2, Περίβολος, Περίσσα (Θήρα) και Μαγγανάρι, Μυλοπόταμος, Όρμος (Ίος)

Π.Ε. Μήλου – Προβατάς (Μήλος) και Καμάρες, Πλατύς Γιαλός (Σίφνος)