Η πρωτοβουλία «Fish Smarter» του οργανισμού «Εναλεία» συνεχίζει να κατευθύνει επαγγελματίες αλιείς σε βιώσιμες πρακτικές για τη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων

Ψαρεύοντας «έξυπνα» για την προστασία του περιβάλλοντος

  • Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021 - 06:14

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πρωτοβουλία, για την ενίσχυση των επαγγελματιών αλιέων και την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, από τον οργανισμό «Εναλεία», με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund και του Ιδρύματος Κώστας Μ. Λεμός.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό υλικό της «Εναλεία» προς τους ενδιαφερόμενους αλιείς, τα αποθέματα ψαριών στη Μεσόγειο μειώθηκαν δραματικά λόγω της υπεραλίευσης, που είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι θάλασσές μας. Η υπεραλίευση είναι η αλιεία πέρα από τα όρια η οποία οδηγεί στην καταστροφή των υδρόβιων οικοσυστημάτων μέσω της υπερβολικής μείωσης του αριθμού των υδρόβιων οργανισμών και μερικές φορές της πλήρους εξαφάνισής τους από τους βιότοπους.

Στο πλαίσιο των βιώσιμων λύσεων, η πρωτοβουλία «Fish Smarter» είναι η λύση που προτείνεται, για τη μείωση της υπεραλίευσης και την ταυτόχρονη στήριξη των αλιέων. Η «Εναλεία» σημειώνει, ότι «μέσω αυτού του έργου, εκπαιδεύουμε τους επαγγελματίες ψαράδες σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η υπεραλίευση στο οικοσύστημα και τις δουλειές τους, ενώ ταυτόχρονα τους εκπαιδεύουμε σε πρακτικές όπως ο αλιευτικός τουρισμός. Μέσω αυτής της εκπαίδευσης, οι επαγγελματίες αλιείς έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν το εισόδημά τους διατηρώντας παράλληλα τα αποθέματα ψαριών σε υγιή επίπεδα».

Το Fish Smarter ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 και, μέχρι στιγμής, έχει παρακινήσει και εκπαιδεύσει 80 επαγγελματίες ψαράδες - 80 σκάφη σε 10 συνεργαζόμενα λιμάνια στην Ελλάδα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δουν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη δουλειά τους, ενώ ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης της υπεραλίευσης.

Τι είναι ο αλιευτικός τουρισμός

Πρόκειται για μία βιώσιμη και εναλλακτική μορφή αλιευτικής δραστηριότητας, η οποία έγινε νόμιμη στην Ελλάδα το 2015 και μέσω αυτής όλοι οι ιδιοκτήτες παράκτιων σκαφών, που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και διαθέτουν την αντίστοιχη άδεια, μπορούν να συμμετέχουν.

Σε αυτή την περίπτωση, ο καπετάνιος του αλιευτικού σκάφους αναλαμβάνει να προσφέρει μία εμπειρία ψαρέματος στους ανθρώπους που θα μπουν στο καΐκι του, παρέχοντας την απαραίτητη ασφάλεια, αλλά και εργαλεία ερασιτεχνικού ψαρέματος, στοχεύοντας στην ικανοποίηση των επισκεπτών και όχι στην αλιεία μεγάλης ποσότητας ψαριών. Με τον τρόπο αυτό, αφενός προστατεύεται το εισόδημα του αλιέα και αφετέρου τα ιχθυαποθέματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον οδηγό της «Εναλεία», «ενώ θα χρειαζόταν κανείς να πιάσει 100 κιλά ψάρια, για να βγάλει 500 ευρώ, μπορεί να βγάλει τα ίδια, ή και περισσότερα χρήματα από τους επισκέπτες που θα εξυπηρετήσει, ψαρεύοντας 5 κιλά ψάρια, ίσα ίσα ώστε να μαγειρέψει και να φάνε οι τουρίστες πάνω στο σκάφος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού».

Ως εκ τούτου προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τους αλιείς και την τοπική κοινωνία, όπως η δημιουργία νέας πηγής εισοδήματος, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η βιωσιμότητα των αποθεμάτων των ψαριών και κατ’ επέκταση η αποτροπή του «σπασίματος» των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών.

Για να ξεκινήσει κανείς την ενασχόληση με τον αλιευτικό τουρισμό, αρχικά θα πρέπει να διαθέτει σχετική άδεια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα στην Υπηρεσία Αλιείας της οικείας Περιφέρειας, ενώ θα πρέπει να τηρούνται και ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθες:

  • Το σκάφος να έχει ολικό μήκος έως 15 μέτρα
  • Να υπάρχει επαγγελματική άδεια αλιείας
  • Να υπάρχει ειδικός χώρος παραμονής για το σύνολο των επιβαινόντων τουριστών, ώστε να είναι ασφαλείς χωρίς να παρεμποδίζουν
  • Να υπάρχει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του σκάφους

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και σχετικό ενημερωτικό υλικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον οργανισμό «Εναλεία» στη διεύθυνση enaleia.com, ή στις σελίδες του οργανισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ετικέτες: