“ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ” ΗΠΕΙΡΟΥ

“Καυτό” τριήμερο και στα Γιάννενα

  • Τρίτη, 10 Αυγούστου, 2021 - 06:25

Ένα «καυτό» τριήμερο ήταν αυτό που πέρασε για τα Γιάννενα, αφού οι δυνάμεις της πυροσβεστικής χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό, με αποκορύφωμα τη μάχη που δόθηκε στο Μιτσικέλι όταν το βράδυ της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά πάνω από τα χωριά Καλουτά και Δίκορφο του Ζαγορίου. Ευτυχώς σε όλες τις περιπτώσεις οι ζημίες ήταν περιορισμένες και δεν απειλήθηκαν περιουσίες, ενώ δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Ηλεία.

Η φωτιά στο Μιτσικέλι

Για εμπρηστική ενέργεια στο Μιτσικέλι έκανε λόγο με ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος βρέθηκε στα σημεία όπου επιχειρούσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής σε σημείο όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση ενώ στη διάρκεια της νύχτας ξεπήδησαν κι άλλες εστίες.

Από κατοίκους της περιοχής υπάρχουν αναφορές ότι το πρωί του Σαββάτου ακούστηκαν εκρήξεις από το σημείο που καιγόταν χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο Περιφερειάρχης στην ανάρτησή του ανέφερε: «Φωτιά- εμπρησμός στο Μιτσικέλι πάνω από την Καλουτά, σε μέρος που μόνο «βαλτός» μπορεί να βάλει λόγω του απότομου της περιοχής. Προφανώς στόχος τα ελατοδάση της ευρύτερης περιοχής».

Σημειώνεται ότι στην Καλουτά βρέθηκαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής οι οποίοι συνέλλεξαν κι αξιολογούν όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία.

Τα εναέρια μέσα

Καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου ήταν οι ρίψεις που έκανε ένα αεροσκάφος Καναντέρ και στη συνέχεια ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Στην Ήπειρο, μέχρι στιγμής σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στους Πάδες που καίει πευκοδάσος στις πλαγιές του Σμόλικα.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πεζοπόρο τμήμα ενώ συνδράμουν δασεργάτες από τους Πάδες, τα Άρματα και το Δίστρατο οι οποίοι γνωρίζουν καλά την περιοχή.

Η φωτιά εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, φαίνεται ότι έχει οριοθετηθεί από την Πυροσβεστική και δεν απειλεί οικισμούς.

Ο άμεσος εντοπισμός

Καίριο ρόλο στην γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς στο Μιτσικέλι έπαιξε το γεγονός ότι λίγο μετά την εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής, εντοπίστηκε άμεσα, από πολύ μακριά, από το Περιστέρι και την Τσούκα Ρόσσα, χάρη στις κάμερες που προμηθεύτηκε και τοποθέτησε σε κορυφές της Ηπείρου η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα πλαίσια του Έργου Ofidia-2 (Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Προστασίας Κινδύνου Πυρκαγιών – Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-20).

Στο Πρόγραμμα, από Ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων).

Ο έγκαιρος εντοπισμός μιας πυρκαγιάς οδηγεί σε γρήγορη επέμβαση. Και η επέμβαση όταν η φωτιά βρίσκεται στην αρχή έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι σωτήρια.

Η ΔΕΗ

Στο μεταξύ δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες χρειάστηκε να κινητοποιηθεί Πυροσβεστική και Αστυνομία για την κατάσβεση φωτιάς που προκλήθηκε από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η πρώτη ήταν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στα Γραμμενοχώρια και η δεύτερη το απόγευμα της ίδιας μέρας στην περιοχή της Πεδινής όταν ξέσπασε φωτιά κοντά σε εργοστάσιο ζωοτροφών.

Και στην μία και στην άλλη η φωτιά ξεκίνησε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μάλιστα στην δεύτερη όταν έφτασαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας η κολώνα της ΔΕΗ έβγαζε καπνούς.

Και στην περίπτωση των Πάδων όπου η φωτιά καίει ακόμη πευκοδάσος οι αρχές εκτιμούν ότι και πάλι η φωτιά ξεκίνησε από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Κατά κοινή ομολογία το δίκτυο σε μεγάλα τμήματα ειδικά στην επαρχία και στα χωριά είναι παρατημένο- εγκαταλειμμένο και χωρίς την παραμικρή συντήρηση εδώ και χρόνια.

Σήμερα στα περισσότερα χωριά κολώνες και καλώδια έχουν χαθεί μέσα στα δέντρα και είναι σχεδόν αδύνατο να τα προσεγγίσει κάποιος. Όταν κατασκευάστηκε το δίκτυο τα σημερινά δάση ήταν χωράφια και τα χωριά έσφυζαν από ζωή.

Με την πορεία των χρόνων τα χωριά ερήμωσαν. Το δίκτυο μοιάζει παρατημένο εδώ και χρόνια και αν προκύψει σοβαρή βλάβη θα χρειαστεί μέρες για την αποκατάσταση, όπως είχε συμβεί τον προηγούμενο χειμώνα στην περιοχή του Ζαγορίου.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι ένα πρόβλημα από μόνο του και κάποτε πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Βέβαια η ΔΕΗ θα πει ότι το δίκτυο είναι ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ αλλά αυτή για τους καταναλωτές και τους πολίτες είναι μία λεπτομέρεια που δεν τους αφορά..

Συνελήφθη για εμπρησμό

Από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ανακοινώθηκε την Κυριακή πως συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε οικοπεδικό χώρο, σε περιοχή της Ανατολής Ιωαννίνων.

Για το περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.19/2020 Πυροσβεστική διάταξη και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Α.Θ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ