Απόβαση… μεδουσών στις Αγκαθωπές

  • Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, 2021 - 06:14

Με ένα σπάνιο, για τα δεδομένα της Σύρου, φαινόμενο ήρθαν αντιμέτωποι οι επισκέπτες της παραλίας των Αγκαθωπών, όταν διαπίστωσαν πως η θάλασσα, αλλά και η αμμουδιά της παραλίας είχαν γεμίσει με μέδουσες.

Πρόκειται για μέδουσες του είδους «Pelagia noctiluca» και όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες, έχουν κατακλύσει τα νερά των Κυκλάδων, καθώς μερικές ημέρες νωρίτερα είχαν εντοπιστεί σε παραλίες της Μυκόνου, της Πάρου και άλλων νησιών.

Η «απόβαση» αυτή των μεδουσών σε θαλάσσιες περιοχές που παραδοσιακά δεν αντιμετώπιζαν τέτοια φαινόμενα, αποδίδεται κυρίως στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας.

Δεδομένου, ότι το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει κάποιες ημέρες, συστήνεται στους «γενναίους» κολυμβητές της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου, να διατηρούν αυξημένα αντανακλαστικά και σε περίπτωση εντοπισμού μέδουσας, να απομακρύνονται από τη θάλασσα, καθώς το τσίμπημα του συγκεκριμένου είδους είναι αρκετά επίπονο για τον άνθρωπο καθώς διαχέεται ισχυρή δόση τοξίνης, ωστόσο δεν κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.