Έφυγε από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά

  • Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021 - 12:29
  • /   Eνημέρωση: 26 Οκτ. 2021 - 11:37

Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία μόλις 57 ετών, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας της κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η Φ. Γεννηματά νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τις 12 Οκτωβρίου, λόγω υποτροπής του καρκίνου, ενώ εισήχθη με ειλεό. 

Η ίδια, κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, στην οποία ενημέρωνε για την επιδείνωση της υγείας της, αλλά και για το γεγονός ότι αποσύρεται από την εκλογική διαδικασία επιλογής προέδρου για το ΚΙΝΑΛ. Όπως σημείωνε:

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου, που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός» εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μ.μ. στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την απώλεια της Φ. Γεννηματά:

«Αποχαιρετάμε την Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας».

Τα συλλυπητήρια τους απηύθυναν και τοπικοί φορείς του Νότιου Αιγαίου και των Κυκλάδων.

Πιο συγκεκριμένα, συλλυπητήριο ψήφισμα εξέδωσαν η ΠΕΔ και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατά την κοινή συνεδρίαση για σημαντικά ζητήματα όπως το αίτημα για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και της εγκατάστασης επενδύσεων ΑΠΕ, η οποία και αναβλήθηκε, λόγω της ανακοίνωσης του θανάτου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, τα συλλυπητήρια του απηύθυνε και ο επικεφαλής της παράταξης Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος:

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας η Φώφη Γεννηματά... Σε όλη της  ζωή υπήρξε δραστήρια και μαχητική. Ήταν πολιτικός που διακρίθηκε για την αποφασιστικοτητα και τους συνεχείς αγώνες της. Στην διαδρομή της είχε τον σεβασμό και την εκτίμηση των φίλων αλλά και των πολιτικών αντιπάλων. Με ιδιαίτερη θλίψη, την αποχαιρετούμε, αποχαιρετούμε το άξιο "τέκνο του Νότιου Αιγαίου"! Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Αιώνια της η μνήμη!»

Τη λύπη του εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, κ. Μανώλης Γλυνός, εκ μέρους της παράταξης "Συμμαχία Ν. Αιγαίου":

«Ο αιφνίδιος θάνατος της Φώφης Γεννηματά μας έχει συγκλονίσει.Μια γενναία γυναίκα μια σπουδαία Δωδεκανήσια, που έδωσε με σθένος και αξιοπρέπεια τον αγώνα για τη ζωή της, μια πολιτικός με πυγμή ήθος και αποτελεσματικότητα δεν είναι πια κοντά μας.

Τα Δωδεκάνησα, η Σύμη η γενέτειρα της που τόσο αγαπούσε, θρηνούν για την απώλεια της .Έφυγε τόσο γρήγορα, ενώ είχε να δώσει τόσα πολλά στην κοινωνία και στην πολιτική.

Έφυγε μια δυνατή γυναίκα, μια ισχυρή πολιτικός που ήταν φάρος πάντα για τις γυναίκες, ένας άνθρωπος με αξίες και αρχές τις οποίες με συνέπεια και χωρίς καμία παρέκκλιση  υπηρέτησε.

Όσοι την ζήσαμε από κοντά, γνωρίζουμε για τους αγώνες της, τις θέσεις που στήριξε με συνέπεια εντός και εκτός Βουλής και για το γεγονός ότι ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.Αυτοί οι αγώνες που έδωσε τόσο στην πολιτική όσο και στη ζωή ας γίνουν παρακαταθήκη για όλους μας.

Όλη η Ελλάδα πάγωσε σήμερα στο άγγελμα του θανάτου της.Η αναγνώριση και η  τιμή που δείχνουν τα μηνύματα που διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, την είδηση του θανάτου της,  ας γίνουν παρηγοριά και στήριγμα στην οικογένεια της και ας απαλύνουν έστω και στο ελάχιστο τον πόνο της φυγής της.

Ας είναι ελαφρό το χώμα που θα τη σκεπάσει

Καλό σου ταξίδι Πρόεδρε!»

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΚΙΝΑΛ, που έφυγε πρόωρα, δίνοντας με αξιοπρέπεια και την τελευταία μάχη για τη ζωή της. Η εντιμότητα, το θάρρος και η αξιοπρέπεια την διέκριναν και στους πολιτικούς της αγώνες. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου

Μαρία Χατζηγιάννη, Βαγγέλης Σιγάλας»