Παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη στη Μύκονο

Ρήνεια χωρίς πλαστικά

  • Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, 2021 - 06:10

Στη Ρήνεια, μία από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Ελλάδας, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης μελετούν την παράκτια ρύπανση από πλαστικά, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Το δεύτερο "κύμα" της μελέτης, το οποίο ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες, έδωσε χρήσιμα συμπεράσματα για τη συχνότητα και την έκταση της επιβάρυνσης στις ακτές του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μυκόνου, κατά την οποία ο  Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Τοπουζέλης, ο εκπρόσωπος της συνεργαζόμενης εταιρίας SciDrones Απόστολος Παπακωνσταντίνου και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Αγγελική Κοσμοπούλου παρουσίασαν τους στόχους και τα αποτελέσματα της δράσης.

Ειδικότερα, έγινε αναφορά στα προγράμματα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, στη διαχρονική παρακολούθηση πλαστικών στη νήσο Ρήνεια με τη χρήση Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ ή drones) και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, στη διασύνδεση με το Παρατηρητήριο Θαλάσσιων Απορριμμάτων Παράκτιας Ζώνης (ΠαΘΑΠα), καθώς και στη διαδικτυακή υπηρεσία αναζήτησης και χωροχρονικής  παρακολούθησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στις εθελοντικές δράσεις, καθώς και στην εκπαίδευση εθελοντών στη συλλογή δεδομένων και αποστολή τους μέσω του ΠαΘΑΠα.