Μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του νησιού διασκέδασαν και ενημερώθηκαν για τον προσκοπισμό και την πολύτιμη προσφορά του στην κοινωνία μας

Συντροφιά με τους προσκόπους της Σύρου

Στον όμορφο κόσμο των Προσκόπων της Σύρου τρύπωσαν και φέτος μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του νησιού, επιθυμώντας να παίξουν, να γελάσουν και να πληροφορηθούν για τη δράση και τα προγράμματα της μεγαλύτερης εθελοντικής παιδαγωγικής κίνησης για νέους τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πανελλήνιο «Open Day», που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά από τους Έλληνες Προσκόπους έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν τους προσκόπους της «γειτονιάς» τους και να συναισθανθούν την αγάπη, την καλοσύνη και το ομαδικό πνεύμα, πολύτιμοι κρίκοι στην οικογενειακή τους αλυσίδα.

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, τα προσκοπικά συστήματα σε πάνω από 350 σημεία της ελληνικής επικράτειας περίμεναν γονείς, νέους και παιδιά να γνωρίσουν τι σημαίνει να είσαι Πρόσκοπος, να συμμετέχουν σε μοναδικά προσκοπικά παιχνίδια και να ενημερωθούν για τη θετική επίδραση του προσκοπισμού στη ζωή των νέων, καθώς και τη συμβολή του στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Πρόκειται για μία δράση εξωστρέφειας που περιλαμβάνει διάδραση με το κοινό, προβολές οπτικοακουστικού υλικού, παροχή πληροφοριών με στόχο την προσέλκυση νέων μελών, ανηλίκων και ενηλίκων.

Για μία ακόμη χρονιά, το ραντεβού των προσκόπων της Σύρου με την τοπική κοινωνία δόθηκε στην πλατεία Μιαούλη. Η δράση προγραμματίστηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από παιδιά του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων, ηλικίας 12-14 ετών, δίνοντάς τους τα ερεθίσματα για υπευθυνότητα, συνεργασία και φυσικά ομαδικότητα. Τα παιχνίδια που σχεδιάστηκαν από τα μέλη ήταν και φέτος κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, στο πλαίσιο των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, τους οποίους πρεσβεύει η προσκοπική οικογένεια.

Στους ειδικούς σταθμούς που στήθηκαν κατά μήκος της πλατείας, μικροί και μεγάλοι φίλοι των προσκόπων έμαθαν και διασκέδασαν, ενώ έμπειροι βαθμοφόροι ενημέρωναν τον κόσμο για τον προσκοπισμό και την προσφορά του στην κοινωνία μας.

Καθοριστικής σημασίας η προσκοπική εμπειρία στον ψυχισμό των νέων

Η ζωή εκατομμυρίων νέων ανθρώπων σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από την εποχή που ιδρύθηκε η Προσκοπική Κίνηση το 1907.

Οι σύγχρονοι νέοι απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία σε σύγκριση με το παρελθόν και έχουν πρόσβαση σε καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, σε σχέση με τις προηγούμενες γενεές. Η τεχνολογία προσφέρει άπειρες ευκαιρίες και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να βιώσουμε διαφορετικές κουλτούρες.

Ταυτόχρονα όμως, οι νέοι αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες δυσκολίες. Έντονο στρες, που προκαλείται από το γεγονός ότι η ζωή τους βρίσκεται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αβεβαιότητα, εξαιτίας μίας αενάως εναλλασσόμενης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, όπου το εργασιακό περιβάλλον αλλάζει άρδην και οι κοινωνίες σπαράσσονται από διαμάχες πάνω σε ζητήματα πίστης, αξιών και πεποιθήσεων.

Παρά τις έντονες αυτές διαφορές, ο Προσκοπισμός συνεχίζει 110 χρόνια μετά να είναι το ίδιο σημαντικός και επίκαιρος για την κοινωνία. Αυτό διαπιστώνεται μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι Πρόσκοποι στην Μεγάλη Βρετανία σε 3.000 νέους (Προσκόπους και μη, ηλικίας 14-17 ετών). Στόχος της ήταν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους οι νέοι γίνονται Πρόσκοποι και κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από την όλη εμπειρία και την επίδραση που έχει ο Προσκοπισμός στη ζωή τους. Όπως προέκυψε μέσα από την έρευνα, νέοι που είναι ή έχουν υπάρξει Πρόσκοποι έχουν καλλιεργήσει μέσω του προσκοπισμού τα κάτωθι χαρακτηριστικά: σωματική δραστηριότητα (32,2%), ενεργή συμμετοχή στα κοινά (29,1%), συναισθηματική νοημοσύνη (19,4%), ηγεσία (17%), περιβαλλοντική συνείδηση (16,1%), υπευθυνότητα και αξιοπιστία (15,6%), ομαδικότητα (15,5%), ανεκτικότητα (ψυχικό απόθεμα – 13,3%), σεβασμό στη διαφορετικότητα (12,4%), επίλυση προβλημάτων (10,5%) και πνευματικότητα – ενδοσκόπηση (4,2%).

Σε σύγκριση με νέους που δεν είναι μέλη της Προσκοπική Κίνησης, οι πρόσκοποι προσφέρουν 54 ώρες περισσότερες εθελοντικής εργασίας το χρόνο, είναι κατά 29% περισσότερο προδιατεθειμένοι να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινότητα που ζουν και ψηφίζουν στις εκλογές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%

Άλλες προσκοπικές δράσεις σε Σύρο και Κυκλάδες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το παγκόσμιο τζάμπορι των αιθέρων. Στα μέσα Οκτωβρίου, το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σύρου, με την πολύτιμη βοήθεια της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων, κατάφερε να αποκτήσει το τίτλο του Diamond Προσκοπικού σύστηματος για τις επαφές που έγιναν με 10 προσκοπικά συστήματα στην Ελλάδα και 1 στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, τα παιδιά έλαβαν μέρος σε διάφορα challenges (δοκιμασίες) τα οποία ζητήθηκαν σε όλα τα προσκοπικά συστήματα που πήραν μέρος σε αυτή τη παγκόσμια δράση .

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής επισκέφτηκε χτες το νησί της Σαντορίνης για τα εγκαίνια του νεοσύστατου 1ου Συστήματος Προσκόπων Θήρας, στο Μπλελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο. Το σύστημα της Σαντορίνης προστέθηκε και επίσημα στη δύναμη της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κυκλάδων, με αντίστοιχα κλιμάκια, στα νησιά Κύθνο, Μύκονο και Σύρο. Σήμερα, ξεκινούν οι εγγραφές μελών και παιδιών, στα γραφεία του προσκοπισμού, στα Φηρά, σε χώρο του Επαρχείου Θήρας.