Προώθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οργανούληδες» στα σχολεία της Σύρου από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Γιατί το μέσα μας είναι που μετράει

Ένα μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αξία της δωρεάς οργάνων συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τα προγράμματα του Υπουργείου Υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού.

Με όραμα την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων, αλλά και την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση δράσεων, το Ίδρυμα Ωνάση στέκεται αρωγός στο έργο της Πολιτείας και του ΕΟΜ και συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων δημιουργώντας νέες υποδομές, επενδύοντας στην καινοτομία, και ενισχύοντας τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, στηρίζει και προωθεί την επιστημονική έρευνα, ενώ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο επίκεντρο της Εθνικής Πρωτοβουλίας βρίσκεται η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην πολιτεία το 2024.

Μέρος της Εθνικής Πρωτοβουλίας είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες». Τα δικαιώματα του προγράμματος που ξεκίνησε από την Αγγλία και ταξιδεύει ήδη σε Σκωτία και Καναδά εξασφάλισε στη χώρα μας το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο ανέλαβε την προώθηση και διάχυση του προγράμματος στην Ελλάδα, πάντα με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ.

Απευθύνεται σε Μαθητές Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Εκπαιδευτικούς, Επισκέπτες Υγείας Σχολείων, αλλά και σε γονείς.

Δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή όλων

Ποια είναι τα όργανα του σώματός μας και πώς λειτουργούν; Πώς φροντίζουμε την υγεία μας; Τι μέγεθος έχει η καρδιά και ποιο εσωτερικό μας όργανο μπορεί και «ξαναγεννιέται»; Τι συμβαίνει εάν κάποιο από τα όργανα δεν λειτουργεί σωστά; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το όργανο με κάποιο άλλο;

Δύσκολα ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, γίνονται διασκεδαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», οι οποίοι ήρθαν και στη χώρα μας για να μοιραστούν μαζί μας συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας και να μας μάθουν τα πάντα για τη δωρεά οργάνων.

Το -ενταγμένο στην ενότητα Αγωγής της Υγείας για τη σχολική χρονιά 2020-21- πρόγραμμα, γίνεται εργαλείο και οδηγός για μια συζήτηση που θα βοηθήσει παιδιά, γονείς και επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία των οργάνων, τους τρόπους φροντίδας τους, αλλά και την αξία της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης. Οι «Οργανούληδες» πιστεύουν ότι αυτό που μετράει είναι αυτό που υπάρχει μέσα μας –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για να φαινόμαστε καλά εξωτερικά, πρέπει να νιώθουμε πως όλα μέσα μας λειτουργούν κανονικά, να νιώθουμε υγιείς.

Στο πλαίσιο του ΙΘ θεματικού άξονα του Υπουργείου Υγείας, «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους», μαθαίνουμε για τους Οργανούληδες μέσα από τρία βασικά υλικά: μια παρουσίαση, ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αντιστοίχισης καρτών για τα παιδιά. Επίσης, τα υλικά αυτά συνοδεύονται από το βίντεο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τους Οργανούληδες, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020.

Αγγελική Πρίντεζη: «Όλοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν»

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της σχετικά με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κάθε μορφής προσφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο, εντόπισε τους «Οργανούληδες» στο διαδίκτυο και προώθησε το υλικό του προγράμματος στους αρμόδιους τοπικούς φορείς των σχολείων.

«Είναι για εμάς ό,τι καλύτερο συγκυριακά μπορούσε να συμβεί μια και ήδη είμαστε σε διαδικασία συζητήσεων με την ιατρό και συγγραφέα του βιβλίου «Από Αύγουστο σε Αύγουστο», Ελευθερία Κρικέλη  για την υλοποίηση ενημερωτικής ημερίδας στο νησί μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κοινωνικής μέριμνας, Αγγελική Πρίντεζη. Μέσα από την αυτοβιογραφία της, η κ. Κρικέλη περιγράφει τη στιγμή που αποφάσισε να δωρίσει τα όργανα του γιου της μετά από τροχαίο ατύχημα στην Αμερική φοιτητής στο ΜΙΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια έπεισε και την οικογένεια του Ντουζόν, εγκεφαλικά νεκρού από ξυλοδαρμό στη Μύκονο, να δωρίσει τα όργανά του και μέσω αυτών να δοθεί ζωή στο δημοσιογράφο Κώστα Γρίμπιλλα.

Μετά την καμπάνια ενημέρωσης για τη δωρεά βλαστοκυττάρων, τη δωρεά μυελού των οστών, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχωρά και στη δωρεά οργάνων, συμπληρώνοντας τις δράσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο ,δράσεις εδραιωμένες, λειτουργικές από χρόνια στη χώρα μας και σε πάρα πολλές περιοχές μέσα από τους  Δήμους.

Πόσοι από εμάς ξέρουν τι σημαίνει δωρεάν οργάνων; Πόσοι από εμάς γνωρίζουν πως από έναν άνθρωπο, εγκεφαλικά νεκρό, μπορούν να σωθούν 20 άνθρωποι; Πόσοι από εμάς ξέρουν πως ακόμα και από έναν νεκρό μπορούν να μεταμοσχευθούν ο κερατοειδής χιτώνας με το κατάλληλο μόσχευμα και όσο προχωρά η επιστημονική έρευνα ακόμα και καρδιά μεταμοσχεύεται  με τον ίδιο τρόπο; Πόσοι από εμάς γνωρίζουν για την τεράστια λίστα αναμονής μοσχευμάτων από ασθενής που νοσούν και περιμένουν χρόνια ολόκληρα να βρεθεί ο δότης, το μόσχευμα;

«Την επόμενη χρονιά θα είμαστε έτοιμοι  ,με την πολύτιμη βοήθεια της κ Κρικέλη να παρουσιάσουμε στους δημότες μας τη γνώση, αυτήν που σπάει την προκατάληψη, τα ταμπού. Τη γνώση που προάγει το σώμα, το πνεύμα, το είναι μας. Όλοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν, όπως δικαίωμα τους είναι να αποφασίζουν. Φτάνει να σκεφτούμε ότι κανείς δεν είναι μόνος του σ αυτόν τον κόσμο, όλοι είμαστε μέρη ενός συνόλου και μέσα σ αυτόν τον απέραντο κόσμο σίγουρα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε και στη ζωή και στο θάνατο ,κάποιον που έχει την ανάγκη μας. Όπως λέει και το πρόγραμμα «Οργανούληδες» στα μικρά παιδιά, “το μέσα μας είναι που μετράει», κατέληξε η κ. Πρίντεζη.