Ανοικτή εκδήλωση – βιωματική συζήτηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Μιλάμε για έμφυλα στερεότυπα χωρίς διακρίσεις

Οι 13 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα μέσα στο 2021 θα τεθούν στο επίκεντρο της φετινής δράσης της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Σύρου – Ερμούπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η ανοικτή εκδήλωση με θέμα “Από τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις ως την έμφυλη βία… Υπάρχει άλλος δρόμος;” Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2021, στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, στην Ερμούπολη. Στόχος της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με το φύλο στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητηθούν κι άλλες μορφές έμφυλης βίας με αναφορές στις περιπτώσεις του Βαγγέλη Γιακουμάκη και του Ζακ Κωστόπουλου.

Η δράση διοργανώνεται από τον Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, ενώ καθοριστική θα είναι η συμβολή του φορέα “G-All/Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων” στη διεξαγωγή της βιωματικής συζήτησης.

Απελευθέρωση των ταυτοτήτων από έμφυλους περιορισμούς

Η G-All είναι μια πρωτοβουλία συνάντησης και σύμπραξης ανθρώπων από διαφορετικά επιστημονικά και κοινωνικά πεδία με στόχο να συνεργαστούν πάνω στα θέματα φύλου, διαφορετικότητας και δικαιωμάτων. Στην προοπτική δημιουργίας μιας Συμμαχίας των Φύλων, με ενέργεια θετική, πρόθεση συνθετική, ατζέντα διαθεματική και στάση συμπεριληπτική. Η πρωτοβουλία βλέπει κριτικά την φυσικοποιητική θεώρηση του ανθρώπου, που κανονικοποιεί δυιστικά την έμφυλη έκφραση και στερεί από τον άνθρωπο την ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοδιάθεσης του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητάς του. Θέτει ως πρωταρχικό στόχο την κριτική διερεύνηση και αποδόμηση της στερεοτυπικής, πατριαρχικά θεσμισμένης και κατασκευασμένης αρρενωπότητας και θηλυκότητας.

Εργάζεται στην κατεύθυνση της προσωπικής και κοινωνικής χειραφέτησης, αυτονομίας και ελευθερίας των προσώπων, η οποία θα μπορέσει να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια κοινωνία ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Έχει ως απώτερο σκοπό την απελευθέρωση των ταυτοτήτων -και των ίδιων των ανθρώπων- από έμφυλους περιορισμούς και καταναγκασμούς που τους εγκλωβίζουν σε μηχανιστικά και εξουσιαστικά μοντέλα σχέσεων, οδηγώντας νομοτελειακά στη βία: προσωπική, σχεσιακή, οικογενειακή, κοινωνική, θεσμική, πολιτική, πολιτισμική.

Η Συμμαχία καινοτομεί στη μελέτη και αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων μέσω της ταυτόχρονης, ισάξιας και χωρίς αποκλεισμούς: α) συμμετοχής/εμπλοκής και κινητοποίησης των αντρών και των αγοριών και όσων προσώπων αυτοπροσδιορίζονται έτσι, β) ενδυνάμωσης και ενεργοποίησης των γυναικών και των κοριτσιών και όσων προσώπων αυτοπροσδιορίζονται έτσι, γ) συμπερίληψης/συνεργασίας και κινητοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και όσων προσώπων δεν περιορίζονται/προσδιορίζονται στις δύο παραπάνω έμφυλες διαστάσεις.

Αγγ. Πρίντεζη: «Τα όρια ανοχής και τα ταμπού καταρρίφθηκαν»

Η φετινή εκδήλωση αποτελεί την τρίτη δράση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας και της δεύτερης με τη σφραγίδα της Επιτροπής Ισότητας.

«Σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Σύρου που από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχει προσφέρει τα μέγιστα σ’ όποια γυναίκα πέρασε την πόρτα του, σε επίπεδο συμβουλευτικής, νομικής, ψυχολογικής και εργασιακής στήριξης και τις τρεις χρονιές προσπαθήσαμε να «αγγίξουμε» ένα θέμα –δυστυχώς- ταμπού στη χώρα μας», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, Αγγελική Πρίντεζη.

Υπενθυμίζεται ότι, την πρώτη χρονιά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πραγματοποίησε κεντρική εκδήλωση στην Ενοριακή Αίθουσα Βάρης και παράλληλα, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε όλο το νησί. Κατά την περσινή χρονιά, η πανδημία δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή κάποιας δια ζώσης δράσης, ωστόσο φέτος, η Επιτροπή Ισότητας περνά σε μια άλλη διάσταση, υλοποιώντας μία ιδέα του συντονιστή του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου, Ηλία Μαρκούση, ψηφισμένη ομόφωνα από τα μέλη της επιτροπής Ισότητας και του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως εξηγεί η κ. Πρίντεζη, η φετινή χρονιά ήταν «σκληρή» για το γυναικείο φύλο στη χώρα μας, από τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησής και κακοποίησης και το #metoo greece,  ως τις 13 γυναικοκτονίες που συντάραξαν το πανελλήνιο.

«Τα όρια ανοχής, τα ταμπού, τα σχόλια και τα χαζά γελάκια καταρρίφθηκαν και σταμάτησαν από μόνα τους. Η πραγματικότητα μας προσπέρασε ηχηρά και πολλές φορές σε πολλές περιπτώσεις κοιτούσαμε βουβή την πλάτη της. Αυτόν τον Νοέμβριο τολμάμε συλλογικά, άλλαξαν τα δεδομένα, μπήκαν νέοι όροι στη ζωή μας «γυναικοκτονίες», #metoo, μιλάμε για έμφυλα στερεότυπα χωρίς διακρίσεις».

Είναι απλώς μια ομπρέλα;

Εκεί που χτυπάει ο παλμός του νησιού μας, στο Δημαρχιακό μέγαρο, από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και όλη την εβδομάδα θα υποδέχονται  τον επισκέπτη εικονογραφημένες «αλήθειες». Σε ταμπλό θα είναι αναρτημένες αφίσες που θα προβληματίσουν, θα δώσουν τροφή για σκέψη, με σκοπό να ενεργοποιήσουν αυτόν που έχει ανάγκη και να δώσουν τη γνώση σ’ αυτόν που δεν την έχει ή φοβάται να την μάθει.

Από την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ως και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου θα φωταγωγηθεί για πρώτη φορά με πορτοκαλί το Δημαρχιακό Μέγαρο, ώστε να φανεί το χρώμα του προβλήματος από μακριά.

«Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν στην κεντρική εκδήλωση, στο αίθριο του δημαρχείου, όπου θα μάθουμε την αλήθεια μας. «Αυτή που πηγάζει μέσα από τις προσωπικές μας εμπειρίες, αυτή που πηγάζει από τα πρόσωπα των γυναικοκτονιών, από την άδικη έμφυλη βία, από μια κοινωνία που αλλάζει διαμορφώνει ανθρώπους που όλοι είμαστε ίση βάση των ιδιαιτεροτήτων μας, που δεν κλείνουμε τα αυτιά μας στο πρόβλημα του διπλανού μας και που κάνουμε πράξη επιτέλους μια καινούργια λέξη που προστέθηκε τα τελευταία χρόνια στο λεξιλόγιό μας, την ενσυναίσθηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πρίντεζα.

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως σκοπός αυτών των δράσεων είναι ο καθένας και η κάθε μία να μάθουν τον ρόλο τους, τα όριά τους, την αξία της ελεύθερης προσωπικότητάς τους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και παράλληλα, βασικό ζητούμενο είναι η ομπρέλα να μη γίνει ρόπαλο, η γνώση να εξαλείψει τη βία και η ανθρώπινη υπόσταση να υπερκαλύπτει τα πάντα.

«Βασιλική-Καρολάιν-Κωνσταντίνα-Γαρυφαλλιά-Σταυρούλα-Μόνικα-Δώρα-Νεκταρία. Γι’ αυτές τις γυναίκες η ομπρέλα έγινε ρόπαλο. Τέλος….με γνώση και ενημέρωση».