“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ και αίτημα συνάντησης με τον Μητσοτάκη

«ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ» ΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, 2021 - 06:27

Δυναμική απάντηση ετοιμάζουν στην κυβέρνηση οι αγρότες της Κρήτης, που αποφάσισαν χθες βράδυ κατάληψη επ’ αόριστο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, και την ίδια ώρα ζητούν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη μετά το ναυάγιο των επαφών που προηγήθηκαν στην Αθήνα.

Στη χθεσινή μαζικότατη παγκρήτια σύσκεψη οι αγροτοκτηνοτρόφοι ενημέρωσαν τους βουλευτές της Περιφέρειας Κρήτης και τους Δημάρχους του νησιού για τη δραματική απώλεια των 46 εκ ευρώ που αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις οι οποίες χάνονται από το νησί, πράγμα που όπως είπαν εκτός από τη συντριβή που προκαλεί στον κλάδο, αποτελεί «βόμβα» στην τοπική οικονομία η απώλεια τόσων χρημάτων και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά συγκυρία.

Με βάση το σχεδιασμό που αποφάσισαν, αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Παγκρήτιο Στάδιο, από όπου θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία στην Αποκεντρωμένη, ακολούθως στην Περιφέρεια Κρήτης, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάληψη επ’ αόριστο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από όπου θα αποφασιστεί κλιμάκωση του αγώνα που ξεκινούν.

Δυναμική απάντηση ετοιμάζουν στην Κυβέρνηση οι αγρότες της Κρήτης, που αποφάσισαν χθες βράδυ κατάληψη επ’ αόριστο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, και την ίδια ώρα ζητούν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη μετά το ναυάγιο των επαφών που προηγήθηκαν στην Αθήνα.Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης καταγράφηκε μεγάλος εκνευρισμός των συνδικαλιστικών στελεχών σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζεται η Κρήτη και οι ντόπιοι παραγωγοί από την

Κυβέρνηση οι οποίοι τόνισαν με νόημα ότι δεν μπορεί να αποδίδεται πονηρά η κατηγορία ότι εδώ υπάρχουν «πονηρούληδες» αφήνοντας να εννοηθεί ότι υφαρπάζουν παράνομα τις επίδοτήσεις. Όπως είπαν χαρακτηριστικά αυτό δεν είναι φαινόμενο που είχε εντοπιστεί μόνο τοπικά αλλά και γενικότερα, και σε κάθε περίπτωση σε ότι αφορά στην Κρήτη, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν τη μείωση των επιδοτήσεων και ότι τα χρήματα που αποδίδονται αντιστοιχούν στην πραγματική παραγωγή.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι συνδικαλιστές ξεκαθαρίζουν ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης και μόνο να λυθεί το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει και αφορά στην έκδοση της νέας ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) η οποία φέρνει τα πάνω κάτω σε σχέση με την πληρωμή των επιδοτήσεων, αφού αλλάζει άρδην τα δεδομένα για χιλιάδες παραγωγούς οι οποίοι είτε δεν θα πάρουν επιδότηση ή θα πληρωθούν ένα πολύ μικρό μέρος της.

Παράλληλα σημείωσαν ότι δυστυχώς το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά αυξημένο και απολύτως δυσανάλογο με το κόστος παραγωγής άλλων περιοχών, γεγονός που αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για τον κλάδο που προσπαθεί να σταθεί όρθιος μέσα στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Ν. Ηγουμενίδης, Σ. Βαρδάκης Χ. Μαμουλάκης Β.Κεγκέρογλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Π. Μπαριτάκης, η πρόεδρος της Ένωσης AREPO και περιφερειακή σύμβουλος Ε. Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Βοργιάς, που τοποθετήθηκαν όλοι στο πλευρό των αγροτών και υποστηρικτικοί στο μεγάλο αγώνα που ξεκινούν μέχρι την τελική δικαίωση τους.