“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

«Έφυγαν» τα βουνά

Εκκενώσεις οικισμών σε Αράκυνθο και Μακρυνεία
  • Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:23

Πολύ σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββάτου σχεδόν σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Οι περισσότερες καταστροφές σημειώθηκαν σε βασικές υποδομές της περιοχής (δρόμους, γέφυρες κτλ), με αποτέλεσμα σε 11 σημεία του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου να έχει διακοπεί η κυκλοφορία, λόγω καθιζήσεων και κατολισθήσεων, ενώ σε μερικά ακόμη σημεία καταγράφονται δυσχέρειες στην κυκλοφορία.

Ωστόσο άκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στον ορεινό όγκο του Αρακύνθου, καθώς σε δύο τουλάχιστον επιμέρους σημεία φαίνεται οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν όχι απλά μια κατολίσθηση, αλλά πιθανότητα ένα ευρύτερο γεωλογικό φαινόμενο που χρήζει διερεύνησης. Κάτοικοι της περιοχής μετέφεραν στη «Σ» την εικόνα που επικρατεί με την εξής φράση: «έφυγαν» τα βουνά».

Εκκενώσεις σε Άνω Κεράσοβο και Μεσάριστα

Έτσι χθες με εντολή του Δημάρχου Αγρινίου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τμήμα στο Άνω Κεράσοβο καθώς και τέσσερα σπίτια στη Μεσάριστα Μακρυνείας. Μάλιστα έχει διακοπεί η κυκλοφορία από Άνω Άγιο Ανδρέα έως τη Μεσάριστα και η πρόσβαση θα γίνεται μέσω Λιθοβουνίου. Πιο συγκεκριμένα έχει αποκοπεί η κυκλοφορία προς το χωριό Άνω Μακρυνού Μακρυνείας καθώς σε τρία σημεία έχουν σημειωθεί καθιζήσεις – κατολισθήσεις (είναι ο δρόμος Μεσάριστας – Άνω Μακρινούς, ο δρόμος Ρύκια – Άνω Μακρινούς και ο δρόμος Κάτω Μακρινούς – Άνω Μακρινούς.

Γεωλογική εκτίμηση θα κάνει ο Ευθ. Λέκκας

Ωστόσο, επειδή τα κατολισθητικά φαινόμενα έχουν πάρει τέτοια διάσταση, σήμερα μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Γ. Παπαναστασίου αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή του Αρακύνθου και της Μακρυνείας ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, προκειμένου να γίνει μια επιστημονική αξιολόγηση της κατάστασης, αλλά και να προκύψει μια γεωλογική εκτίμηση για τις βέλτιστες λύσεις που μπορούν να υπάρξουν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Πρόβλημα και σε οικισμό στο Λαμπίρι

Παρόμοιο πρόβλημα με έντονο κατολισθητικό φαινόμενο, φαίνεται πως έχει προκληθεί και στο Λαμπίρι της ορεινής Τριχωνίδας. Στον οικισμό Ραπτέϊκα συγκεκριμένα κινδυνεύουν σπίτια από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί σε αγροτικούς και δημοτικούς δρόμους της περιοχής.

«Κορεσμός» του εδάφους

Ο όγκος της βροχής που έπεσε ήταν το περασμένο Σάββατο ήταν ομολογουμένως πάρα πολύς, ωστόσο προκαλεί εντύπωση η ένταση των πλημμυρών και σε περιοχές όπως οι προαναφερθείσες, καθώς πρόκειται για περιοχές με δάση, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα νερά. Μια εκτίμηση που γίνεται από ορισμένους ειδικούς είναι ότι οι βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, ακόμη και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, προκάλεσαν «κορεσμό» του εδάφους, με αποτέλεσμα να μην συγκρατηθούν τα νερά και έχουμε αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα. Μένει βεβαίως να διαπιστωθεί, αν αυτή είναι η αιτία των έντονων κατολισθητικών φαινομένων ή αν συντρέχουν και άλλοι λόγοι.

Καταγραφή ζημιών από το Δήμο σε υποδομές και στις περιουσίες πολιτών

Από χθες κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλες τι δημοτικές ενότητες προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και υποδομές του δήμου.

Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου συγκροτήθηκαν Επιτροπές Ελέγχου από Μηχανικούς του Δήμου Αγρινίου για την καταγραφή και τον έλεγχο ζημιών κατοικιών και για άμεσο έλεγχο της στατικότητας των κτιρίων προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος. Οι πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες μπορούν να απευθύνονται σε ειδική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου.