“ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ”

«Βούλιαξαν» οι παραποτάμιες περιοχές

  • Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:22

Εκτεταμένες ζημιές και έναν σοβαρά τραυματία άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε την περιοχή της Ηπείρου με ιδιαίτερη σφοδρότητα για δύο συνεχόμενα 24ωρα.

Η ένταση και η διάρκεια της βροχόπτωσης είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές, σε σημεία που περνούν ποτάμια και ρέματα. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, όπου προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές σε υποδομές, ενώ σε αρκετά σημεία υπήρξαν προβλήματα στην κυκλοφορία και διακοπή αυτής, καθώς το οδόστρωμα είχε καλυφθεί από νερό. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολύωρη διακοπή κυκλοφορίας υπήρξε ακόμη και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αντιρρίου, στο ύψος του Κερασώνα Πρέβεζας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λούρου, ενώ, λόγω του ύψους του νερού από την υπερχείλιση του Αχέροντα, ζήτημα υπήρξε και στην επαρχιακή οδό Γλυκής – Κυψέλης.

Στον Λούρο ποταμό, η στάθμη έχει ανεβεί πολύ και δημιούργησε προβλήματα στις επιχειρήσεις κοντά στην κοίτη αλλά και στις καλλιέργειες στον κάμπο Φιλιππιάδας, με την ανησυχία να παραμένει, αφού ακόμη και σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή, η στάθμη δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.

Προβλήματα στις περιοχή δημιούργησαν και οι καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης, με τον δήμο να βρίσκεται επί ποδός για την αντιμετώπισή τους και τη συνδρομή σε κατοίκους ηλικιωμένους ή με προβλήματα υγείας, ενώ έχει ξεκινήσει και η καταγραφή των προβλημάτων στις υποδομές.

Στον νομό Ιωαννίνων, ο ποταμός Άραχθος «κατέβασε» τεράστιους όγκους νερού, ενώ στη Μικρή Γότιστα καταστράφηκε γέφυρα, επί της επαρχιακής οδού Μπαλντούμας – Γότιστας, με την κυκλοφορία να μην είναι δυνατή.

Στο λεκανοπέδιο, παρά τη συνεχή και έντονη βροχόπτωση, η κατάσταση ήταν καλύτερη, αλλά οριακή. Λόγω πλημμυρικών φαινομένων, η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας έκλεισε στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας, επηρεάζοντας την πρόσβαση στα χωριά Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα, για αρκετές ώρες κλειστός παρέμεινε και ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας, ενώ με μεγάλη δυσκολία γινόταν η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες. Οι υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχείρησαν σε διάφορα σημεία της δημοτικής ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Καταπλακώθηκε από βράχο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται ένας 41χρονος, που τραυματίστηκε σοβαρά, όταν βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό, στο χωριό Κουκουλιοί του δήμου Σουλίου, και τον καταπλάκωσε.

Ο 41χρονος βρισκόταν στην αυλή του πατρικού του σπιτιού στο χωριό, όταν ο βράχος αποκολλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών και δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Χωρίς ρεύμα χωριά της Κόνιτσας

Για περισσότερα από δύο 24ωρά έχουν μείνει ήδη χωρίς ηλεκτροδότηση ορεινά χωριά στην περιοχή της Κόνιτσας, από την Βούρμπιανη μέχρι το Πληκάτι, λόγω των βλαβών που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και στύλοι έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η αποκατάσταση των βλαβών εντός της ημέρας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να εγκατασταθούν γεννήτριες για την προσωρινή ηλεκτροδότηση οικισμών, που κατοικούνται από ηλικιωμένα στην πλειονότητά τους άτομα.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το απόγευμα της Παρασκευής, με τον Δήμο Κόνιτσας να προχωρά, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, στον αποχιονισμό του δρόμου μέχρι το Πληκάτι, ενώ σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έγινε αποχιονισμός και στις υπόλοιπες ορεινές κοινότητες του δήμου, όπου υπήρχε πρόβλημα.

Με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Βούρμπιανη την Παρασκευή, ο δήμαρχος Νίκος Εξάρχου επικοινώνησε για τη βλάβη με τη ΔΕΔΔΗΕ και με τον προϊστάμενο δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ στα Γιάννενα. Μετά από μεγάλη κινητοποίηση, το πρόβλημα λύθηκε ήδη στην κοινότητα Φούρκας, με τις προσπάθειες να έχουν στην αποκατάσταση της βλάβης από τη Βούρμπιανη μέχρι το Πληκάτι και στην κοινότητα Αετομηλίτσας.

ΟΙ προσπάθειες των συνεργείων συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής μέρας και αναμενόταν να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στη Βούρμπιανη και το χωριό Οξυά, ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί το ίδιο στις υπόλοιπες κοινότητες, σύμφωνα με τον δήμαρχο, και θα επιχειρηθεί με γεννήτριες να δοθεί προσωρινή λύση.

Ο κ. Εξάρχου σημείωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους προέδρους των κοινοτήτων και όπου ζητήθηκε η βοήθεια του δήμου, προσφέρθηκε. Όπου υπάρχουν προβλήματα, παρακαλούνται οι κάτοικοι να απευθύνονται στον δήμαρχο για να καθίσταται πιο άμεση η επίλυση των προβλημάτων, σε συνεννόηση πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η επόμενη μέρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές της Ηπείρου, που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και τις υπερχειλίσεις των ποταμών Καλαμά, Λούρου και Αχέροντα.

Συνεργεία της περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων απομακρύνουν κορμούς δέντρων και φερτά υλικά από τις κοίτες των ποταμών, ενώ έγινε και ο καθαρισμός του οδικού δικτύου, όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων.

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου σήμερα Τρίτη και ώρα 1 το μεσημέρι, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης τη λήψη απόφασης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στους δήμους της Ηπείρου.

Ήδη ο δήμαρχος Ζηρού με αίτημά του προς την διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου ζήτησε την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης έγινε αναγγελία και ενημέρωση για τις ζημιές, προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει μέριμνα και στήριξη των μονάδων και των επιχειρήσεων που πλημμύρισαν και είχαν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ζωοτροφές, μηχανήματα κ.λπ.

Μετά τις πλημμύρες, ηλιοφάνεια

Στα Γιάννενα, σημειώθηκαν, μέσα σε 24 ώρες, πάνω από 70 χιλιοστά βροχής, ποσό που πλησιάζει στο 50% της μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης του Δεκεμβρίου, ο οποίος είναι ο πιο βροχερός μήνας του έτους, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας. Σε άλλες περιοχές, κυρίως ορεινές, το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπέρασε και το 100% της μέσης μηνιαίας βροχής της περιοχής.

Όπως αναφέρει, στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων δε σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα για δύο λόγους: αφενός αρχές και δημότες βοήθησαν όσο μπορούσαν, αφετέρου η ένταση της βροχής ήταν σχεδόν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του 24-ώρου χωρίς χρονικά διαστήματα με πολύ μεγάλη ραγδαιότητα. Στο Μετεωρολογικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η βροχή καταγράφεται ανά 30 λεπτά. Από τα 48 μισάωρα του Σαββάτου, σημειώθηκε βροχή στα 45, κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Για τις επόμενες ημέρες πάντως προβλέπεται ξηρασία και ηλιοφάνεια.

Έλλειψη αντιπλημμυρικών καταγγέλλει το ΚΚΕ

Σε απουσία αντιπλημμυρικών έργων αποδίδει τις καταστροφής από την κακοκαιρία η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ. «Αποτέλεσμα της έλλειψης έστω και των στοιχειωδών προληπτικών μέτρων και ελέγχων είναι η πτώση της γέφυρας στη Γότιστα και οι πλημμυρισμένοι δρόμοι. Πολλά χωριά του λεκανοπεδίου σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων είναι αποκλεισμένα. Ακόμη και παράπλευροι οδοί της Εγνατίας είναι απροσπέλαστοι. Αγροτοκτηνοτρόφοι και άλλοι εργαζόμενοι αδυνατούν να φτάσουν στα ζώα τους και στην εργασία τους. Δεν πρόκειται για πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, αλλά δεν είναι επίσης φυσικό φαινόμενο σε κάθε κακοκαιρία να αποκλείονται δρόμοι, να πλημμυρίζουν ή να καταστρέφονται περιουσίες, να παίζουν οι οδηγοί τη ζωή τους “κορώνα γράμματα” μη πέσει η γέφυρα, ή ο δρόμος. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής του “κόστους-οφέλους” που θεωρεί κόστος τα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα για την προστασία του λαού από τα καιρικά φαινόμενα. Αυτή την πολιτική υπηρετούν απαρέγκλιτα τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική διοίκηση περιφέρειας και δήμου», αναφέρει το ΚΚΕ.

Γεωργία Χαλάτση