Αυτούσια η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

«Ο τραγικός απολογισμός... και οι αιτίες»

  • Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου, 2021 - 21:37

Τρεις επιβεβαιωμένοι νεκροί, 13 διασωθέντες και άγνωστος αριθμός (30-40) αγνοούμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα,  είναι ο τραγικός απολογισμός του θανατηφόρου ναυαγίου νότια της Φολεγάνδρου. Άλλοι 11 νεκροί σήμερα από νέο ναυάγιο στην περιοχή των Αντικυθήρων.

Ένας τραγικός απολογισμός  μέσα σε μόλις δύο μέρες, που αποδεικνύει τα «κούφια λόγια» της κυβέρνησης περί «ανάκτησης του ελέγχου στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό».

Ένας τραγικός απολογισμός που αποδεικνύει ότι δεν θα σταματήσουμε να μετράμε νεκρούς συνανθρώπους μας, όσο η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων και το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, δίνουν «αέρα στα πανιά» των κυκλωμάτων των διακινητών.

Η άμεση ανταπόκριση του λαού της  Σαντορίνης στο κάλεσμα του Σωματείου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας για συλλογή ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης, αποδεικνύει πως η κατανόηση και η πραγματική βοήθεια και αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί μόνο μεταξύ των λαών.

Καλούμε τους συναδέλφους μας, όλοι μαζί να ανοίξουμε τη συζήτηση με τους μαθητές μας, να προβληματιστούμε γύρω από το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς:

  • Γιατί υπάρχουν πάνω από 280 εκατομμύρια μετανάστες και πάνω από 20 εκατομμύρια πρόσφυγές σήμερα στον κόσμο;
  • Γιατί εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ξεριζώνονται από τον τόπο τους, ξεκινάνε ένα ταξίδι τρόμου κυνηγημένοι κι αβοήθητοι για να καταλήξουν στα κολαστήρια της Μόριας και των υπερδομών-φυλακών στον Έβρο και τα νησιά; 
  • Ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της χώρας μας στις δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εμφύλιες συγκρούσεις σ’ όλο τον κόσμο που δημιουργούν κύματα προσφύγων;

Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθούν ότι μόνο ενωμένοι σα μια γροθιά, Έλληνες και ξένοι, με αλληλεγγύη και συντροφικότητα, μακριά από τις παγίδες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τις φασιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις, μπορούν να κερδίσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για ένα κόσμο λεύτερο από την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση.