Ευχές, κεράσματα και βεγγαλικά για τις πρώτες αφίξεις στα λιμάνια των νησιών μετά την έλευση του νέου έτους

«Ποδαρικό» στα λιμάνια των Κυκλάδων

Για μία ακόμη χρονιά, τα νησιά των Κυκλάδων τίμησαν τα ακούραστα πληρώματα της ακτοπλοΐας, που ακόμη και την πρώτη ημέρα του χρόνου, μακριά από τις οικογένειές τους και το αίσθημα της σπιτικής θαλπωρής, δούλεψαν για το δικαίωμα των νησιωτών στη μετακίνηση και έκαναν «ποδαρικό» στα λιμάνια των νησιών.

Σχεδόν συνυφασμένο, με την τοπική παράδοση των νησιωτών τις γιορτές και συγκεκριμένα το βράδυ ή την ημέρα της πρωτοχρονιάς, είναι το έθιμο της απόδοσης τιμής στο πρώτο πλοίο που θα κάνει «ποδαρικό» στο λιμάνι του κάθε νησιού.

Οι κάτοικοι και φορείς των νησιών, πάντοτε ευγνώμονες στα πληρώματα των πλοίων, που αποτελούν για πολλά από αυτά τον μοναδικό τρόπο μετακίνησης από και προς τον τόπο κατοικίας τους, είθισται να χαιρετίζουν την πρώτη άφιξη του έτους και να αποδίδουν τιμές.

Τα τελευταία χρόνια, με την επέλαση της πανδημίας και τα αυξημένα μέτρα πρόληψης της διάδοσης του Covid-19, οι τιμητικές εκδηλώσεις ενδεχομένως να έχουν έναν περισσότερο διακριτικό χαρακτήρα, ωστόσο η διάθεση των κατοίκων των νησιών, προκειμένου να αποδώσουν τα εύσημα στους ανθρώπους, που παρά τις γιορτινές ημέρες, αλλά και τις αντίξοες – πολλές φορές – καιρικές συνθήκες, εργάζονται άοκνα για την εξυπηρέτησή τους παραμένει σταθερά έντονη.

Έτσι και φέτος, οι πρώτες ακτοπλοϊκές αφίξεις του 2022 συνοδεύτηκαν από κεράσματα, τραγούδι, αλλά και διακριτική ευγνωμοσύνη.

Ιδιαίτερα φαντασμαγορική ήταν η πρώτη άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά από το Blue Star Delos, που «άνοιξε» τις αφιξοαναχωρήσεις στο κεντρικό λιμάνι της χώρας για το νέο έτος.

Στη Σύρο δε, το πρώτο πλοίο που εισήλθε στο λιμάνι δεν ήταν ακτοπλοϊκό, αλλά εμπορικό, πραγματοποιώντας ένα διπλό «ποδαρικό», καθώς ήταν και το πρώτο πλοίο του 2022 για το ναυπηγείο του Νεωρίου.

Η πρώτη άφιξη στον Πειραιά με «άρωμα» Κυκλάδων

Επιστρέφοντας από το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Σαντορίνη, το Blue Star Delos ήταν το πρώτο πλοίο που διέσχισε τα νερά του λιμένα του Πειραιά για το νέο έτος, μεταφέροντας 146 επιβάτες, 38 οχήματα, 5 φορτηγά, καθώς και 76 άτομα που ανήκουν στο πλήρωμά του.

Η υποδοχή του πλοίου έγινε με ρίψη βεγγαλικών, αλλά και ανταλλαγή συριγμών μεταξύ του Delos και άλλων πλοίων που βρίσκονταν δεμένα στο λιμάνι, ενώ οι επιβάτες που περίμεναν στη χερσαία ζώνη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ή χαιρέτισαν την άφιξη με παρατεταμένα σφυρίγματα της κόρνας των αυτοκινήτων τους.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Κώστας Κατσαφάδος, συνοδευόμενος από τον κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, Αρχιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, κ. Γιώργο Σκανδάλη, οι οποίοι εισήλθαν στο πλοίο, χαιρετίζοντας τον πλοίαρχο, Cpt Κυριάκο Χωριανόπουλο, τον Ύπαρχο, Cpt Άγγελο Παλαιολόγο, αλλά και όλα τα μέλη του πληρώματος του Blue Star Delos, ευχόμενοι χρόνια πολλά, καλή χρονιά και πάντα καλά ταξίδια.

Διπλό «ποδαρικό» στη Σύρο

Το πρώτο πλοίο, που μπήκε στο λιμάνι της Ερμούπολης φέτος, ήταν ένα εμπορικό πλοίο, το EQUINOX AGNANDOUSSA, το οποίο, παράλληλα, υπήρξε και το πρώτο πλοίο που μπήκε στις δεξαμενές του ναυπηγείου του Νεωρίου για το 2022. 

Το διπλό "ποδαρικό" γιορτάστηκε με επανειλημμένους συριγμούς από το πλοίο και τα ρυμουλκά, οι οποίοι σχεδόν ακούστηκαν σαν ιδιότυπα "κάλαντα" κατά το πρώτο πρωινό του 2022.

Υποδοχή του πρώτου πλοίου της χρονιάς στην Τήνο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου υποδέχθηκε το πρώτο πλοίο που αγκυροβόλησε στο λιμάνι του νησιού για το νέο έτος.

Ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Τσιμέκης και η ταμίας κ. Πετρίνα Κολλάρου, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου υποδέχθηκαν το SUPERFERRY της εταιρείας GOLDEN STAR FERRIES, προσφέροντας στον καπετάνιο,κ. Αθανάσιο Χαλά, στους αξιωματικούς και στο πλήρωμα ένα γούρι για τη νέα χρόνια και γλυκά με τις ευχές όλων για καλή χρονιά, καλά ταξίδια και καλές θάλασσες.

Έλαμψε η Μύκονος στην αλλαγή του έτους

Με φαντασμαγορικό σόου βεγγαλικών, η Μύκονος υποδέχτηκε το 2022, ενώ «ποδαρικό» στο λιμάνι έκανε, κατά ευτυχή σύμπτωση, το – ομώνυμο του νησιού – Blue Star Myconos.

Κατά την αλλαγή του χρόνου και αποχαιρετώντας το 2021, οι Μυκονιάτες γιόρτασαν κάνοντας αυτό που γνωρίζουν καλύτερα, φωτίζοντας τον ουρανό και δημιουργώντας ένα θεαματικό οπτικό «πάρτι», με τη ρίψη βεγγαλικών και φωτοβολίδων.

Στο πλαίσιο της γιορτινής αυτής διάθεσης, το πλοίο της Blue Star που φέρει το όνομα του νησιού των ανέμων, ήταν και η πρώτη άφιξη του νέου έτους στον Νέο Λιμένα Μυκόνου.

Πυροτεχνήματα και κεράσματα για το «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ» σε Κίμωλο και Σίφνο

Το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ» ένα από τα πλοία που εξυπηρετεί επί σειρά ετών τη σύνδεση των Κυκλάδων και το πλήρωμα του οποίου είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους κατοίκους των νησιών, έκανε «ποδαρικό» στο λιμάνι της Κιμώλου, υπό το φως δεκάδων βεγγαλικών προς τιμήν του.

Εκεί, το υποδέχτηκαν οι Αντιδήμαρχοι Κιμώλου, κ.κ. Παναγιώτης Σάρδης και Ελισάβετ Βαμβακάρη, μαζί με πολίτες, στελέχη του Λιμενικού και επιβάτες, οι οποίοι προσέφεραν στον καπετάνιο και το πλήρωμα του «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ» ένα καλάθι με κρασιά, καθώς επίσης την παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου και γλυκίσματα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της λιτής αυτής τελετής υποδοχής του πρώτου πλοίου στο λιμάνι της Κιμώλου, ο «ΚΟΡΑΗΣ» αναχώρησε άμεσα, με προορισμό του τη Σαντορίνη.

Στο λιμάνι των Καμαρών της Σίφνου, το "ποδαρικό" έκανε ο «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ» την Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2022.

Εκεί, περίμεναν τον καπετάνιο και τα μέλη του πληρώματος η Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, εκπρόσωποι του Δήμου Σίφνου, του Λιμενικού Ταμείου, ο Πρόεδρος και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, ο πρόεδρος του Οικολογικού Συλλόγου Καμαρών, καθώς επίσης στελέχη της Λιμενικής Αρχής και ακτοπλοϊκοί πράκτορες του νησιού. 

Οι εκπρόσωποι της Σίφνου παρείχαν κέρασμα, ενώ πλήρωμα και παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν ευχές, τόσο για το νέο χρόνο, όσο και για καλές θάλασσες στα ταξίδια του πλοίου, με τους Σιφνιούς να αναγνωρίζουν την προσφορά του πλοίου επί σειρά ετών για τους κατοίκους των Δυτικών Κυκλάδων.

«Ποδαρικό» στον Αδάμαντα Μήλου από το «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Ο… συνήθης ύποπτος των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, το μικρό πλοίο, του οποίου το πλήρωμα εργάζεται καθημερινά για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, ήταν το πρώτο πλοίο που «έδεσε» στο λιμάνι του Αδάμαντα της Μήλου, λίγα λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου.

Περίπου μισή ώρα μετά την έλευση του 2022, το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΡΤΕΜΙΣ», μετά από τις προσεγγίσεις του στα λιμάνια της Κέας, της Κύθνου, της Σύρου, της Πάρου, της Νάξου, της Ίου, της Σικίνου, της Φολεγάνδρου και της Κιμώλου, προσέγγισε το λιμάνι της Μήλου, το οποίο ήταν και ο τελευταίος προορισμός του δρομολογίου, ενώ παρέμεινε δεμένο στον Αδάμαντα έως και τις 7 το πρωί της Πρωτοχρονιάς, όταν και αναχώρησε ξανά για τα λιμάνια των Κυκλάδων.

Ενδοκυκλαδικό «ποδαρικό» και στην Πάρο

Το μικρό καταμαράν της εταιρείας SeaJets, που εκτελεί και αυτό ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, συνδέοντας μεταξύ τους τα νησιά των Κυκλάδων, υπό τον Cpt Μιχάλη Βάλβη, ήταν αυτό που έκανε την πρώτη προσέγγιση, με ήρεμα νερά, στο λιμάνι της Παροικιάς Πάρου, για το νέο έτος.

 

Ετικέτες: