«Το 2022 μας βρίσκει αποφασισμένους και δυνατούς»

  • Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, 2022 - 06:13

Τον ετήσιο απολογισμό της παρουσίασε η περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath σχετικά με τις δράσεις της στα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο για τον χρόνο που πέρασε.

Όπως αναφέρει η ίδια η ομάδα της Aegean Rebreath, «το 2021 σε αριθμούς. Μία χρονιά ορόσημο για εμάς και τους συνεργάτες μας, όπου οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν τη δυναμική της ομάδας, το πείσμα και την προσπάθεια. Κάπως έτσι, το 2022 μας βρίσκει πολύ πιο αποφασισμένους και δυνατούς. Σας ευχαριστούμε όλους που είσαστε μέρος αυτής της δυναμικής».

Στο πλαίσιο της δράσης της Aegean Rebreath για το 2021, συνάφθηκαν εννέα νέα μνημόνια με Δήμους της χώρας, εκ των οποίων οκτώ νησιωτικοί, για την εγκατάσταση νέων σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, φτάνοντας στο σύνολο τους 16 σταθμούς, που λειτουργούν αυτή τη στιγμή.

Πρόσφατα το δίκτυο σταθμών που έχει δημιουργηθεί απέκτησε την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ο φορέας έχει ήδη προχωρήσει μαζί με τους συνεργαζόμενους δήμους στη δημιουργία του Δικτύου “Μπλε Δήμων” –  του πρώτου εθνικού δικτύου δήμων που εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Από το βυθό και τις ακτές, μέσω των παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών, στους οποίους βοήθησαν συνολικά 246 εθελοντές, συλλέχθηκαν  20.298 απορρίμματα τα οποία απομακρύνθηκαν από βυθούς και παραλίες, όπως και 6 τόνοι εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων, ενώ έγιναν και 20 δειγματοληψίες μικροπλαστικών και ιζήματος σε 20 σημεία της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η οργάνωση πραγματοποίησε δράσεις καθαρισμού παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στην Τήνο, στη Σύρο, στην Πάρο, στην Κέα και στη Νάξο, στο διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Νοέμβριο του 2021.

Σταθμούς συλλογής, σε συνεργασία με την Aegean Rebreath συντηρούν οι Δήμοι Σύρου – Ερμούπολης, Πάρου, Αντιπάρου, Τήνου, Ανάφης, Σαντορίνης, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ενώ προσφάτως προστέθηκε στο δίκτυο και ο Δήμος Κέας.