Σαφώς ηπιότερη η σφοδρότητα των φαινομένων, από αυτή της «Ελπίδας» που έπληξε τα νησιά τον Ιανουάριο του 2021

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» στις Κυκλάδες

Νάξος

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2022, οι Κυκλάδες βρίσκονται στο επίκεντρο κακοκαιρίας, με εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως η χαλαζοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις, που σε ορισμένα νησιά δημιούργησαν μικρή ταλαιπωρία.

Με εμφανείς πλέον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα νησιά των Κυκλάδων για δεύτερη φορά φέτος «πασπαλίζονται» με χιόνι, ευτυχώς σε πολύ ηπιότερη μορφή από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας «Ελπίς», που τον Ιανουάριο του 2022 έφερε ακόμη και χιόνι ενός μέτρου σε ορισμένες περιοχές.

Η κακοκαιρία «Φίλιππος», η οποία άρχισε να εκδηλώνεται στις Κυκλάδες από τις 10 Μαρτίου κυρίως, με χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες κατά τόπους χιονοπτώσεις, υπήρξε αρκετά ηπιότερη από την «Ελπίδα».

Πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων, συμπεριλαμβανομένης και της Σύρου, είδαν συνεχείς χιονοπτώσεις, χωρίς ωστόσο να το «στρώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα στη Σύρο, χιόνι κάλυψε ακόμη και τα παραλιακά σημεία το βράδυ του Σαββάτου, παρ’ όλα αυτά έως το επόμενο πρωί το μόνο που είχε μείνει ήταν το έντονα τσουχτερό κρύο.

Σε άλλα νησιά, όπως η Σίφνος, κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας υπήρξαν οι έντονες χαλαζοπτώσεις, υπό τη μορφή καταιγίδας. Και η Σίφνος «είδε» λίγο χιόνι στα ορεινότερα σημεία της, το οποίο όμως δεν εμπόδισε τις μετακινήσεις και σύντομα έλιωσε.

Στην Τήνο, υπήρξαν κάποιες σποραδικές χιονοπτώσεις, χωρίς ωστόσο να απαιτηθεί κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή, 11 Μαρτίου.

Στην ορεινή Νάξο, οι χιονοπτώσεις ήταν εντονότερες, με αποτέλεσμα το χιόνι να στρωθεί σε αρκετές ορεινές περιοχές και να υπάρξει μικρή ταλαιπωρία στη μετακίνηση των πολιτών. Τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν έντονα το βράδυ του Σαββάτου, και νωρίς το πρωί της Κυριακής, από το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, πως «λόγω της χιονόπτωσης κατά τις βραδινές ώρες, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων στην ορεινή Νάξο, στα τμήματα από τον Κυνίδαρο προς τη Μονή και προς Σταυρό Κεραμωτής, από τη Μονή προς Σταυρό Κεραμωτής, από το Φιλώτι προς Απείρανθο και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο», με την παράκληση «οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις».

Στο μοναδικό νησί, όπου απαιτήθηκε η κινητοποίηση των κλιμακίων της πολιτικής προστασίας ήταν η Άνδρος, η οποία πρωτίστως ήρθε αντιμέτωπη με το πρόβλημα του παγετού.

Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν να εκδηλώνονται από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να υπάρχει ολισθηρότητα στο οδόστρωμα των ορεινών περιοχών. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα και τα αρμόδια στελέχη, υπηρεσιακά και αιρετά, βρίσκονταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αποκλεισμού, ενώ ένα από τα μηχανήματα επιχειρούσε ήδη από το βράδυ της Πέμπτης σε σημεία του οδικού δικτύου όπου απαιτούνταν.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, ο παγετός ήταν το κύριο χαρακτηριστικό, καθώς επικινδυνότητα υπήρχε σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου στο σύνολο του ορεινού οδικού δικτύου καθώς και σε κεντρικά δίκτυα. Όσον αφορά στις μετακινήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή η μετακίνηση με 4x4 ήταν υποχρεωτική, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου επιχειρούσαν στο κεντρικό δίκτυο καθώς και προς την περιοχή Βιτάλι, για τη διάνοιξη του δρόμου στην περιοχή της Καλοκαιρινής.

Το Σάββατο, 12 Μαρτίου, στην Άνδρο η κακοκαιρία «Φίλιππος» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη με έντονη χιονόπτωση στα ορεινά σημεία και ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου επιχειρούσαν τις περιοχές Βουρκωτή - Άρνη - Ρέματα, καθώς και στα χωριά της ΒΔ Άνδρου, ενώ λόγω της χιονόπτωσης, των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, υπήρχε έντονη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα.