“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: 1000 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες επικίνδυνων ετοιμόρροπων

  • Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:26

Οκτακόσια καταγεγραμμένα ετοιμόρροπα κτίσματα, πεντακόσια από τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση συνθέτουν το σκηνικό της ισορροπίας του τρόμου στον ιστορικό ιστό της παλιάς πόλης, όπου το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος γίνεται κάθε μέρα και πιο πιθανό.

Η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποκαταστήσουν άμεσα τις ετοιμορροπίες των ιδιοκτησιών τους, προαναγγέλοντας παράλληλα ότι την επόμενη χρονιά θα προχωρήσει σε μαζικές κατεδαφίσεις και καθαιρέσεις με μια μεγάλη εργολαβία που ετοιμάζεται να αναθέσει, συνολικού ύψους 800 χιλιάδων ευρώ.

«Τα ετοιμόρροπα του Ηρακλείου έχουν όνομα και επίθετο τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η διευθύντρια της Πολεοδομίας κ. Μαίρη Φραγκιουδάκη, η οποία υπογραμμίζει ότι ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση του και τις ευθύνες του σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος, από το οποίο δεν είμαστε πολύ μακριά. Η ίδια σημειώνει ότι με αφορμή τη χθεσινή μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το φονικό σεισμό, θα πρέπει όλοι να κάνουμε δεύτερες σκέψεις για τα μεγέθη της καταστροφής που μπορούν να προκληθούν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όπως περιγράφει, δυστυχώς όλοι είμαστε μάρτυρες της κακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η παλιά πόλη επειδή είναι δεκάδες τα σπίτια που δε συντηρούνται με αποτέλεσμα να γερνούν μέσα στο χρόνο και οι φθορές τους να μην αποκαθίστανται. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που συνδέεται με τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο κόσμος που δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για να αποκαταστήσει.

Επίσης το σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην αποκατάσταση των ετοιμορροπιών ενώ δυστυχώς δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχει συνειδητή αδιαφορία με την έννοια ότι δεν προτεραιοποιείται ως ανάγκη η άρση της επικινδυνότητας των κτηρίων.

Η αρχιτέκτονας της Πολεοδομίας κ. Ειρήνη Μανουσάκη με δηλώσεις της στην «Π» εξηγεί ότι ο Δήμος έχει προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων που εμφανίζουν προβλήματα, αποστέλλοντας 1.000 ειδοποιητήρια. Ωστόσο τα μισά από αυτά επέστρεψαν πίσω επειδή οι διευθύνσεις των ιδιοκτητών εντοπίστηκαν μέσα από το κτηματολόγιο όπου προφανώς υπήρχαν λάθη σε σχέση με τα στοιχεία τους.

Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν ένα βήμα, το οποίο όμως δεν είχε την επιθυμητή ανταπόκριση  που είναι το ζητούμενο. Η ίδια εξηγεί ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να κατανοήσει ο πολίτης είναι ότι ο Δήμος έχει πολύ περιορισμένο πεδίο δράσης, από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι του 1929 και από τότε δεν έχει επικαιροποιηθεί. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι άλλες ήταν οι ανάγκες της πόλης τότε και άλλο το πλαίσιο σήμερα που η υπηρεσία καλείται να διαχειριστεί άλλης κλίμακας επικινδυνότητες.

Η ίδια σημειώνει ότι αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι να προσεγγίσουμε το όλο θέμα από τη σωστή σκοπιά αφού η άρση των ετοιμορροπιών αυτόματα σημαίνει ότι αλλάζει και βελτιώνεται και η εικόνα της πόλης που όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι αντάξια της ιστορίας της.

Η διευθύντρια της Πολεοδομίας τονίζει ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κέντρο αναγκάζει την υπηρεσία να προχωρήσει σε μια νέα  ανάθεση μιας μεγάλης εργολαβίας ύψους οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ, που θα ενεργοποιηθεί από την ερχόμενη χρονιά για την άρση των ετοιμοροπιών. Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι ότι το κόστος της παρέμβασης στις ιδιοκτησίες τους, θα τους χρεωθεί από το Δήμο και το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένας πολίτης ελέγξει με το μηχανικό του το σπίτι του και συμφωνήσουν σε ιδιωτικό επίπεδο ένα συγκεκριμένο ποσό για την αποκατάσταση των προβλημάτων  που εμφανίζει, τα χρήματα αυτά θα είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που θα χρεώσει ο Δήμος με βάση το δημόσιο τιμολόγιο.  Ακόμα η κ. Φραγκιουδάκη τονίζει ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να παρέμβει σε όλες τις περιπτώσεις ετοιμορροπίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποδιοργανωθεί η στατική επάρκεια των κτισμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Λίλιαν Δαφερμάκη