Μικρές κινήσεις που αλλάζουν για λίγο τον κόσμο

Πολλές μικρές αλλά καθόλου ασήμαντες δράσεις, διοργανώνονται συνεχώς στο νησί της Σύρου όσο πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων, έχοντας στόχο να βοηθήσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και να μεταφέρουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά μηνύματα.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Αγγελική Πρίντεζη, παρουσίασε αυτές τις ημέρες μία σειρά από ενέργειες που γίνονται αυτό το χρονικό διάστημα, με σκοπό να ομορφύνουν το νησί και τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Προσφορά χαράς

To Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου Ερμούπολης σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, προσκαλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου μεταξύ 10.00 – 14.00, στην πλατεία Μιαούλη, μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπου θα συγκεντρωθούν δώρα για τα παιδιά του πολέμου της Ουκρανίας, μία πρόταση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη.

Τα δώρα πρέπει να απευθύνονται σε ηλικίες 2,5 έως 17 ετών και θα μεταφερθούν στην Ουκρανία μέσω της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ενώ κάποια από αυτά θα διατεθούν και σε παιδιά που στηρίζουν οι δομές της Σύρου. Όποιος επιθυμεί, μπορεί επίσης να αφήσει τα δώρα του στις τοπικές κοινότητες του νησιού, αφού πρώτα έρθει σε συνεννόηση με τους προέδρους.

Eπισκεπτήριο αγάπης

Μία ακόμα συγκινητική δράση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης επαναλαμβάνεται για ακόμη μία χρονιά, με τη συμμετοχή του συλλόγου καρκινοπαθών και φίλων Κυκλάδων και της ΑΜΚΕ WinCancer.

Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, καθένας μπορεί να προμηθευτεί ή να φτιάξει μία αυτοσχέδια κάρτα, να γράψει ένα αισιόδοξο μήνυμα και να στείλει την κάρτα του στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία μέσω του WinCancer θα αναλάβει να την στείλει με ασφάλεια σε ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων.

“Η μάχη κατά του καρκίνου είναι δύσκολη και σκληρή και γι’ αυτό και κανένας δεν πρέπει να νιώθει μόνος του σε αυτήν τη μάχη”. Μία κάρτα, λίγα λόγια και μία ευχή μπορούν να δώσουν ελπίδα και κουράγιο σε αυτούς που τόσο το χρειάζονται.

Το σκουπίδι του ενός, ο θησαυρός του άλλου

Χριστουγεννιάτικα δέντρα από πλαστικά μπουκαλάκια νερού, δημιούργησαν και τοποθέτησαν σε ορισμένα σημεία του νησιού η διεύθυνση καθαριότητας – ανακύκλωσης & περιβάλλοντος σε συνεργασία με το τμήμα διαχείρισης και δυντήρησης οχημάτων, το τμήμα ηλεκτρομηχανολογικών έργων & εγκαταστάσεων και το τμήμα μικρών έργων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Σκελετοί από ομπρέλες παραλίας, χρωματιστά καπάκια, μικρά πλαστικά μπουκάλια, λίγο σύρμα , τρεις σιδερένιες βάσεις και έξι λάμπες έφεραν τα Χριστούγεννα, προωθώντας το μήνυμα της ανακύκλωσης και πως όλα γύρω μας μπορούν να έχουν μία δεύτερη χρήση.

Τα μπουκαλάκια νερού που πρόσφεραν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Μέγα Γυαλού ,τα κορίτσια των ομάδων βόλεϊ του Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ και αρκετά που συνέλεξαν οι οδοκαθαριστές του νησιού, έγιναν απρόσμενα κομμάτια “σύγχρονης τέχνης” τα οποία τοποθετήθηκαν στην είσοδο του αμαξοστασίου του Δήμου στην περιοχή Αξός, στην είσοδο του γηπέδου βόλεϊ ‘Γιάννης Γουλανδρής’ και στην παραλία του Μέγα Γυαλού.

Όπου υπάρχει καπνός, μπορεί να υπάρξει και όφελος

Η ανακύκλωση αποτσίγαρων συνεχίζεται με το περιβαλλοντικό όφελος να "πιστώνεται" στις ζωές όλων μας, αλλά και το χρηματικό αντίτιμο να αποδίδεται στο σύλλογο εθελοντικής αιμοδοσίας. Φέτος, στο πλαίσιο των εορτών και του κλίματος χαράς και προσφοράς, συγκεντρώνουμε τις γόπες από τα σπίτια μας και τα καταστήματα και τις εναποθέτουμε στους ειδικούς κάδους, γνωρίζοντας πως η πράξη μας αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο για τον σύλλογο.

Η κακή συνήθεια που μεγάλο μέρος συνανθρώπων μας δεν μπορεί να εγκαταλείψει, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και ως προς το θέμα της ανακύκλωσης. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας πως το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες, ενώ συγκεκριμένα στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα (που μεταφράζεται σε 3.500 τόνους), δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο θαλάσσιο περιβάλλον που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να τις αποβάλλει. Μέσω του προγράμματος #gopafree της Cigaret Cycle, τα αποτσίγαρα συλλέγονται, με τη χρήση ειδικών κάδων που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία του νησιού και στη συνέχεια αποστέλλονται στο εξωτερικό, όπου διαχωρίζονται τα υπολείμματα χαρτιού – καπνού, από τα φίλτρα τα οποία με ειδική διαδικασία αποτοξικοποιούνται και δημιουργούνται νέα ανακυκλωμένα υλικά, για χρήση στην παραγωγή νέων βιώσιμων προϊόντων. Τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα. Μέρος των εσόδων επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο εκ νέου για την αγορά γυαλιών όρασης, ακουστικών βαρηκοΐας, ή άλλων κοινωνικών προσφορών, για πολίτες που ανήκουν στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα #gopafree συμβάλλει ουσιαστικά στο να ξαναγίνουν ενεργοί οι συγκεκριμένοι πολίτες, με σκοπό την ανάκτηση των αισθήσεων και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.