Ο Δήμος προχώρησε στην ανανέωση της ιστοσελίδας του

Στροφή στις νέες τεχνολογίες για την Φολέγανδρο

Στροφή στις νέες τεχνολογίες για τον Δήμο Φολεγάνδρου, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες προχώρησε στην ανανέωση και την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο. 

Στόχος είναι η δημιουργία μιας πιο εύχρηστης σελίδας, που θα περιέχει χρήσιμες, αλλά και χρηστικές πληροφορίες τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και  για τους επισκέπτες του νησιού. 

Με την κίνηση αυτή, ο Δήμος στοχεύει στην χρήση των νέων τεχνολογιών και σε άλλους τομείς προβολής του νησιού, όπως για παράδειγμα  η νεοσύστατη εφαρμογή για τις περιηγήσεις στα μονοπάτια της Φολεγάνδρου, οπού μπορεί ο καθένας να την εγκαταστήσει στην φορητή συσκευή του. Η Δήμαρχος του νησιού, Ευθαλία Παπαδοπούλου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τις προσπάθειες του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανακαλύπτοντας τη νέα ιστοσελίδα

Η πρώτη εικόνα του επισκέπτη της ιστοσελίδας του Δήμου Φολεγάνδρου, folegandros.gov.gr είναι ένα σετ πανοραμικών φωτογραφιών του νησιού, με διάφορα τοπία του νησιού και των παραλιών του.

Το site χωρίζεται σε 6 κατηγορίες, η πρώτη υποκατηγορία φέρει τον τίτλο “Αρχική”, όπου μπορείς να δεις συγκεντρωτικά όλες τις πληροφορίες της ιστοσελίδας. Στην κατηγορία “Η Φολέγανδρος” γίνεται αναφορά στα αξιοθέατα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την διαμονή και τις δραστηριότητες του νησιού. 

Στο ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο “ο Δήμος” υπάρχουν αναλυτικά πληροφορίες για την Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Φολεγάνδρου, ενώ υπάρχει ξεχωριστή αναφορά σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν στον Δήμο. 

Ακριβώς δίπλα υπάρχει η κατηγορία “Ενημέρωση Πολιτών” όπου κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για ανακοινώσεις, δελτία τύπου, προκηρύξεις, αλλά και γενικότερα για όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων του Δήμου.

Στην κατηγορία “Υπηρεσίες” υπάρχουν οι υποκατηγορίες, Δήμος και ΚΕΠ, όπου προσφέρονται ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες, ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τις παραπάνω υπηρεσίες, αποφεύγοντας έτσι την γραφειοκρατία. 

Μάλιστα, ο  Δήμος έχει κάνει γνωστό ότι σταδιακά θα ενσωματώνονται στην πλατφόρμα όλο και περισσότερες υπηρεσίες του, επεκτείνοντας τη δυνατότητα έκδοσης περισσότερων ψηφιακών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

Τελευταίο τμήμα είναι αυτό της “Επικοινωνίας” όπου εμπεριέχονται όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας με τον Δήμο, ενώ παράλληλα πολίτες και επισκέπτες μπορούν να στείλουν και προσωπικό μήνυμα προς τον Δήμο, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα.

«Στόχος μας να γίνουμε πιο εύχρηστοι και φιλικοί προς τον πολίτη και τον επισκέπτη»

Η Δήμαρχος Φολεγάνδρου Ευθαλία Παπαδοπούλου, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να ανανεωθεί η ιστοσελίδα του Δήμου και συγκεκριμένα ανέφερε πως “προσπαθήσαμε να την ανανεώσουμε για να προσθέσουμε και κάποια στοιχεία τα οποία έλειπαν, όπως απορίες που μπορεί να είχε ο κόσμος, με σκοπό να είναι πιο εύχρηστη και πιο φιλική στον επισκέπτη”.

Σε ότι αφορά την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στον τουρισμό του νησιού επεσήμανε πως “νομίζω ότι και στην σελίδα όπως έχει διαμορφωθεί πλέον υπάρχουν πράγματα και πληροφορίες που βοηθούν έναν επισκέπτη, αλλά από αυτή την ιστοσελίδα, τον παραπέμπουμε να επισκεφτεί και την εξειδικευμένη τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου μας, το folegandros.gr, όπου μετά από εκεί μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες”.

Περιπατητικοί προορισμοί

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η Δήμαρχος Φολεγάνδρου και για την πρόσφατη δημιουργία και κυκλοφορία της εφαρμογής για τους περιπατητικούς προορισμούς και μονοπάτια του νησιού και μεταξύ άλλων ανέφερε, “κάναμε μία ψηφιακή εφαρμογή, η οποία βοηθάει πάρα πολύ, κατοίκους και επισκέπτες να πάνε και να περπατήσουν με ευκολία όλες τις διαδρομές. Αν πατήσει κάποιος στο διαδίκτυο Φολέγανδρος και μονοπάτια, θα δει πόσο εύκολο είναι ακόμα και αν έρχεται πρώτη φορά στο νησί. Της επόμενες μέρες θα υπάρξει και το δελτίο τύπου για το δίκτυο ΔΑΦΝΗ που μας βοήθησε στη δημιουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής”.

Η εφαρμογή για τα μονοπάτια της Φολεγάνδρου

Όπως αναφέρεται και στην τουριστική ιστοσελίδα του νησιού, η Φολέγανδρος είναι ένα βραχώδες νησί με έδαφος άγονο. Ο χειμώνας δίνει λιγοστές βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι αποτελούν ένα συχνό καιρικό φαινόμενο όπου φυτά, ζώα και άνθρωποι μοχθούν καθημερινά για να καταφέρουν να ζήσουν.

Τα μονοπάτια και οι λιθόστρωτοι οδοί της Φολεγάνδρου αποτελούσαν από την αρχαιότητα το βασικότερο σύστημα πρόσβασης των κατοίκων μεταξύ των οικισμών και των χώρων αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Στο παρόν, η περιήγηση σε αυτά φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίδαγμα σχετικά με τη σημαντικότητα της λιτής αφθονίας και να αναδείξει έναν απέριττο τρόπο ζωής που σέβεται το περιβάλλον και το συνάνθρωπο. 

Στο συγκεκριμένο κομμάτι της σελίδας ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει στο κινητό ή το τάμπλετ του, την εφαρμογή, είτε σε iOS είτε σε Android, και να δει όλες τις πιθανές διαδρομές και να οργανώσει τα δικά του μονοπάτια. Στην συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείς να κάνεις είσοδο και παράλληλα να αποθηκεύσεις τις διαδρομές που έχεις κάνει και να βλέπεις ποιες ακόμα διαδρομές σου έχουν απομείνει.

Μελλοντικοί στόχοι με την χρήση της τεχνολογίας

Η κα. Ευθαλία Παπαδοπούλου, κλείνοντας, μίλησε και για τα μελλοντικά πλάνα που έχει ο Δήμος σε ότι αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών για τον τουρισμό, σημειώνοντας ότι “θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και άλλα σημεία του νησιού πέρα από τα μονοπάτια, όπως τους χώρους όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Ο πιο παλιός παραδοσιακός οικισμός του νησιού, το Κάστρο, να έχει μία ξεχωριστή αναφορά, ώστε κάποιος που θα το επισκεφτεί να μπορεί να γνωρίζει την ιστορία του συγκεκριμένου οικισμού. Αλλά για αυτά θα ενημερώσουμε τον κόσμο όταν θα είναι έτοιμα γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης των σχεδίων μας.”