Στοχεύει μακριά για τον τουρισμό η Ίος

Σε ακόμα μία ξεχωριστή τουριστικά χρονιά στοχεύουν όλοι στο Δήμο Ιητών. Η Ίος έχει θέσει τα πλάνα της, για την τουριστική ανάπτυξη το 2023 και μέσω των δράσεων της στοχεύει και στις επόμενες χρονιές. Το νησί είναι έτοιμο να υποδεχτεί το “κύμα” τουριστών καθώς ήδη οι κρατήσεις είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα. Ήδη έχει ξεκινήσει η παρουσία του νησιού σε διεθνείς εκθέσεις και περιμένουν όλοι, ότι το φετινό καλοκαίρι θα επισκεφτούν το νησί άτομα από χώρες που λόγω της πανδημίας είχαν κρατήσει μία μικρή απόσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αυστραλία.

Π. Κοριτσιάδης: “Το 2023 θα είναι μία εξίσου δυνατή χρόνια”

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για το τουριστικό κομμάτι του Δήμου,  Πλούτων Κοριτσιάδης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την τουριστική προβολή του νησιού και τα μέχρι στιγμής μηνύματα που λαμβάνει, “Τα δείγματα έως τώρα είναι πάρα πολύ θετικά και το καλοκαίρι του 2023 φαίνεται ότι θα είναι όπως το περσινό, για να μην πω ότι θα είναι και πολύ καλύτερο. Τα πρώτα δείγματα από το κομμάτι των κρατήσεων δείχνουν αυτό ακριβώς, ότι θα είναι μία εξίσου δυνατή χρόνια και η φετινή. Μέχρι στιγμής εκτός από τις διεθνείς εκθέσεις στις οποίες λαμβάνουμε μέρος, ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει και πιο στοχευμένες δράσεις.”

“Κάνουμε ενέργειες και για το μέλλον. Σπέρνουμε τώρα για να θερίσουμε αργότερα.”

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις όπως ανέφερε ο κ. Κοριτσιάδης, έχουν ως στόχο όχι μόνο το φετινό καλοκαίρι αλλά και τα επόμενα, ενώ χαρακτηριστικά  δήλωσε: “ Ότι κάνουμε στο νησί μας δεν το κάνουμε μόνο για το τώρα αλλά το κάνουμε και για το μέλλον. Σπέρνουμε τώρα για να θερίσουμε αργότερα. Στο πρόγραμμα μας γενικότερα είναι να οργανώσουμε συναντήσεις b2b σε διάφορες χώρες που μας ενδιαφέρουν τουριστικά όπως είναι ο Καναδάς, η Αμερική και η Αυστραλία. Εκεί στοχεύουμε να κάνουμε συγκεκριμένες συναντήσεις απευθείας με τους πράκτορες. Εκτός δηλαδή από τις διεθνείς εκθέσεις, θα θέλαμε να κάνουμε και δράσεις, οι οποίες θα είναι εξ ολοκλήρου για το νησί μας.”

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Δήμου Ιητών 2023

Το πρόγραμμα αρχικά θα περιλαμβάνει διάφορες ξεχωριστές δράσεις που θα αφορούν, τη διαφημιστική προβολή σε έντυπα, διαδίκτυο και υπαίθρια Μέσα, τη διαφήμιση σε ΜΜΕ (έντυπα, ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά), την αναζήτηση διαφημιστικών συνεργειών με τουριστικούς φορείς όπως πχ ακτοπλοϊκές εταιρίες ή ταξιδιωτικούς οργανισμούς. Παράλληλα, όπως τονίζουν, θα αφορά το «τρέξιμο» διαγωνισμών συνδυαστικά με διαφήμιση σε συνεργασία με επιλεγμένα ΜΜΕ του εξωτερικού θεματικού περιεχομένου (πχ weddings, activities, clubbing κλπ), τη διαφημιστική συνεργασία με ομίλους, εταιρίες κλπ, τα Google ad words για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας, τη διαφήμιση για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας των social media του Δήμου κι τέλος την υπαίθρια Διαφήμιση (Εμπορικά Κέντρα, Μετρό, Σταθμοί του Μετρό, Λεωφορεία, Τραμ, ή άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς).

Συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία συμβούλων τουριστικής προβολής

Σε αυτή τη συνεργασία θα γίνει καταγραφή των επιμέρους στοιχείων της Τουριστικής προσφοράς και της Τουριστικής ζήτησης. Θα γίνει σύνθεση της τουριστικής προσφοράς και ζήτησης – και θα γίνει ο προσδιορισμός των ομάδων-στόχων και του ανταγωνισμού του προορισμού. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις σχετικά με τον εμπλουτισμό του Τουριστικού «προϊόντος», των στοιχείων του συγκριτικού πλεονεκτήματος του προορισμού και τη δημιουργία ή συντήρησης ή βελτίωσης της «ταυτότητας».

Κάποιες από τις δράσεις θα είναι:

    • Προσδιορισμός στόχων προβολής- Πού στοχεύουμε, Πότε δρούμε, Τι προσδοκούμε.

    • Καταγραφή και αξιολόγηση των διαθέσιμων σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων προβολής. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, ιδιαιτερότητες ανά μεθοδολογία. Τί μέθοδος και γιατί επιλέγεται ανά περίπτωση.

    • Σύνθεση των διαθέσιμων μεθόδων προβολής με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του προορισμού όπως έχουν προσδιοριστεί.

    • Συμβουλευτική υποστήριξη για την κατάρτιση του πλάνου προβολής και των επιμέρους στοιχείων του (π.χ. υλικό προβολής ) και χρονοδιάγραμμα δράσεων.

    • Εισηγήσεις για οργάνωση δημοσιογραφικών ταξιδιών από τις αγορές ενδιαφέροντος με βάση το πλάνο προβολής.

    • Εισηγήσεις για οργάνωση ταξιδιών Τουριστικών πρακτόρων, ή/ και άλλων επαγγελματιών/ επηρεαστών της κοινής γνώμης από τις αντίστοιχες αγορές ενδιαφέροντος με βάση το πλάνο προβολής.

    • Εισηγήσεις και συμβουλευτική υποστήριξη για παρουσίαση προορισμού σε επιλεγμένο κοινό πρακτόρων και δημοσιογράφων, ή / και συμμετοχή σε workshops, ή / και συμμετοχή σε εκθέσεις ή/και επαφή με πράκτορες/ δημοσιογράφους μέσω διαδικτύου ή / και συμμετοχή σε trade road shows, ή / και γεύματα εργασίας με δημοσιογράφους / ταξιδιωτικούς πράκτορες ή /και προγραμματισμό επαγγελματικών συναντήσεων, όπου είναι εφικτό, σε ορισμένες από τις αγορές ενδιαφέροντος σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    • Συμβουλευτική υποστήριξη στη διαμόρφωση κειμένων δημοσιότητας ( πχ ομιλίες, συνεντεύξεις, Δελτία Τύπου).

    • Συμβουλευτική υποστήριξη σε επίπεδο Γραφείου Τύπου με εισηγήσεις για τη σύνταξη και αποστολή Δελτίων Τύπου και την παρακολούθηση επικοινωνίας στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε ( τηλεόραση / ραδιόφωνο / περιοδικά / εφημερίδες / διαδίκτυο ) με βάση τις ανάγκες του προορισμού, τις προτεραιότητες και τις τρέχουσες συνθήκες.

Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφικό υλικό ή/και βίντεο)

Το περιεχόμενο του φωτογραφικού υλικού και των βίντεο του Δήμου θα αποτυπώνει το σύνολο των διαστάσεων και υπηρεσιών του τουρισμού του προορισμού. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο θα είναι ανθρωποκεντρικά και θα εστιάζουν σε εμπειρίες. Επιπλέον θα πληρούν τεχνικές προδιαγραφές, θα είναι στα κατάλληλα format αρχείων και τα πνευματικά δικαιώματα θα ανήκουν εξ’ολοκλήρου στον Δήμο για κάθε χρήση, χωρίς την υποχρέωση οποιασδήποτε αναφοράς σε άλλα πρόσωπα.

Παραγωγή και εκτύπωση προωθητικού υλικού

Θα επενδύσουν παράλληλα στη δημιουργία, εκτύπωση, παραγωγή νέου εντύπου (πχ λευκώματος) ή άλλου προωθητικού υλικού, προμήθεια αναμνηστικών και προωθητικών αντικειμένων για τη διανομή τους σε τουριστικές εκθέσεις και τη διάθεση σε προσκεκλημένους δημοσιογράφους και επίσημους επισκέπτες, μεταφορές τουριστικού – προωθητικού υλικού, άλλες απρογραμμάτιστες δράσεις κ.ά.

Εκθέσεις Τουρισμού και ενέργειες δημοσίων σχέσεων

Πρόθεση του Δήμου είναι η διερεύνηση για συμμετοχή σε μία ή περισσότερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού σε αγορές ενδιαφέροντος του προορισμού σε Γερμανία (πχ ΙΤΒ 2023), ή/και Ιταλία (BIT 2023), ή/και Γαλλία (Salon Mondial du Tourism ή TOP RESA 2023) ή/και Μ. Βρετανία (πχ WTM 2023). Οι παραπάνω αγορές και εκθέσεις είναι ενδεικτικές και υπόκεινται σε αλλαγές/ προσαρμογές ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες προβολής. Για την εξοικονόμηση κόστους και ανάλογα των συνθηκών, θα προτιμηθούν εκθέσεις που η ΠΝΑΙ θα συμμετέχει, δίνοντας τη δυνατότητα εκθεσιακής παρουσίας χωρίς κόστος περιπτέρου.

Η συμμετοχή του Δήμου Ιητών θα στηρίζεται σε οργανωμένη προετοιμασία που σημαίνει:

α) ενημέρωση όλων των ομάδων ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή του Δήμου (τουριστικά πρακτορεία, tour operators, travel specialists, δημοσιογράφοι, bloggers, media, φορείς οργανισμοί κλπ), β) προγραμματισμός συναντήσεων, γ) συγκέντρωση αποτελεσμάτων δ) παρακολούθηση επικοινωνίας μετά την έκθεση – follow up, ε) δημιουργία, εντοπισμός και αξιολόγηση ευκαιριών.