Ηλεκτροκίνητο φορείο στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ Σαντορίνης

Μία σπουδαία κίνηση και πρωτοβουλία, πραγματοποίησε η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε., η οποία αγόρασε δύο ηλεκτροκίνητες καρέκλες (φορεία) ανάβασης – κατάβασης σκαλοπατιών με ερπύστριες και παραχώρησε τη χρήση της μίας εκ των δύο, στο ΕΚΑΒ της Σαντορίνης, προκειμένου να κάνει πιο εύκολη και ασφαλή, τη μεταφορά των ασθενών. Την παράδοση στο ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν από κοινού ο δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε., Ιωάννης Αργυρός στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης.

Η παραχώρηση στο ΕΚΑΒ Θήρας

Η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. αποτελεί Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Θήρας και στο πλαίσιο της συνεργασίας της, με το δήμαρχο Θήρας, με στόχο την κοινωνική της προσφορά προς τους κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης και κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ Θήρας, αποφάσισε την δωρεάν παραχώρηση χρήσης του ενός από τα δύο ηλεκτροκίνητα φορεία που προμηθεύτηκε στο ΕΚΑΒ Θήρας. Η προσθήκη αυτού του εξοπλισμού στο ΕΚΑΒ Θήρας θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στην αντιμετώπιση περιστατικών σε δύσβατα σημεία, όπως είναι η περιοχή της καλδέρας αλλά και αρκετά σημεία με σκάλες σε όλα τα χωριά του νησιού λύνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα των διασωστών του ΕΚΑΒ Θήρας.

Ι. Αργυρός: “Στόχος ήταν να διευκολύνουμε το έργο των διασωστών”

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε., Ιωάννης Αργυρός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία, τονίζοντας πως “η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. στο Ηφαίστειο, αλλά και για το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας μας. Εφόσον αγοράσαμε ένα για τις δικές μας χρήσεις, πήραμε ακόμη ένα επιπλέον, για το οποίο παραχωρήσαμε την χρήση, στο ΕΚΑΒ Θήρας. Για όποιον γνωρίζει, από Σαντορίνη, η πρόσβαση στην Καλντέρα είναι αρκετά δύσκολη. Φανταστείτε λοιπόν τους τραυματιοφορείς, και τον κόπο τον οποίο καταβάλλουν προκειμένου να μεταφέρουν ένα περιστατικό. Θεωρήσαμε λοιπόν καλό να γίνει μία διπλή αγορά, για να παραχωρήσουμε την χρήση του ενός φορείου στο ΕΚΑΒ Θήρας, για να διευκολύνουμε το έργο των διασωστών.”

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην δύσκολη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται αλλά και θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον, επισημαίνοντας πως “σε κάποια σημεία η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη Σαντορίνη, είναι αρκετά δύσκολη. Δυστυχώς, οι υποδομές οι οποίες υπάρχουν είναι αρκετά πίσω σε σχέση με αυτές που θα έπρεπε. Σε αυτό παίζουν ρόλο βεβαίως πάρα πολλά πράγματα. Αρχικά παίζει ρόλο η μορφολογία του νησιού, και επιπλέον και κάποια περιοριστικά θέματα, καθώς δεν μπορείς να κάνεις εύκολα παντού ράμπες, ούτε να διαμορφώσεις κάποιους χώρους. Καταβάλλονται προσπάθειες από όλες τις Δημοτικές Αρχές, και ειδικά από  την παρούσα δημοτική αρχή, παρόλα αυτά είμαστε ακόμα αρκετά πίσω. Κάθε στενό και κάθε δρόμος θα ήταν ουτοπία να έχει εύκολη πρόσβαση, στόχος όμως είναι τα βασικότερα. Το θετικό είναι ότι η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, έχει δείξει ότι αντιμετωπίζει το θέμα με σοβαρότητα.”

Ο σκοπός της αγοράς των 2 ηλεκτροκίνητων φορείων

Στο πλαίσιο της αναβάθμισής των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε στο Ηφαιστειακό Πάρκο Νέας Καμένης Θήρας και με γνώμονα την ασφάλεια των επισκεπτών και των συνεργατών της, η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. προέβη στην προμήθεια δύο ηλεκτροκίνητων καρεκλών (φορεία) ανάβασης – κατάβασης σκαλοπατιών με ερπύστριες. Το γεωλογικό ανάγλυφο και τα υπάρχοντα σκαλιά του μονοπατιού του Ηφαιστειακού – Γεωλογικού Πάρκου Νέας Καμένης καθιστούν αρκετά δύσκολη τη μεταφορά ασθενών – περιστατικών τα οποία χρίζουν μεταφοράς με φορείο από οποιοδήποτε σημείο του Πάρκου προς τις προβλήτες της Νέας Καμένης ώστε να μεταφερθούν στη Σαντορίνη. Η εξασφάλιση ασφαλούς τρόπου μεταφοράς των περιστατικών στο Ηφαιστειακό Πάρκο της Νέας Καμένης αποτέλεσε ένα σημαντικό πρόβλημα προς επίλυση για τη διοίκηση της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. Κατόπιν ελέγχου του διαθέσιμου διασωστικού εξοπλισμού στην αγορά και σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ Θήρας επιλέχθηκε ο πλέον ενδεδειγμένος εξοπλισμός που θα μπορούσε να φέρει εις πέρας τη μεταφορά περιστατικών πάνω στο νησί της Νέας Καμένης.