Υπηρεσίες μεταφοράς και διαχείρισης ογκωδών απορριμμάτων του Δήμου Θήρας

Σαντορίνη: Επείγουσα επιλογή αναδόχου για την προστασία της δημόσιας υγείας

Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών της Σαντορίνης, έκρινε άμεση και επιτακτική την ανάγκη απομάκρυνσης των ογκωδών απορριμμάτων από το νησί των Κυκλάδων. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Θήρα, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, λόγω κατεπείγοντος, υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Δαμίγος Α. Δαμίγου Σ. & ΣΙΑ Ο.Ε., προκειμένου να προχωρήσει  τις συγκεκριμένες εργασίες, η δαπάνη της οποίας ανέρχεται στα 37.200 ευρώ. Ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα.

Α. Σιγάλας: “Δεν μπορεί ο Δήμος αυτό το διάστημα να διαχειριστεί όλα τα ογκώδη”

“Έχουμε κάνει έναν ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τις υπηρεσίες μεταφοράς και διαχείρισης ογκωδών απορριμμάτων, που ουσιαστικά ολοκληρώνεται σε δύο μήνες. Και σε αυτή την περίπτωση, ο Δήμος είχε κάνει πρόσκληση σε εργατικά χέρια κατά την περσινή περίοδο, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν, για αυτό το λόγο μπήκαμε στη λογική ενός διαγωνισμού. Αλλά όπως καταλαβαίνετε εφόσον αυτός ο διαγωνισμός λήγει σε δύο μήνες, δεν μπορεί ο Δήμος αυτό το διάστημα να μείνει έτσι και να διαχειριστεί όλα τα ογκώδη απορρίμματα. Για αυτό το λόγο λοιπόν κάναμε αυτή την ανάθεση μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

“Η συμπεριφορά των επαγγελματιών μας δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα”

Παράλληλα, ο κ. Σιγάλας, αναφέρθηκε και στους καταστηματάρχες και τους ξενοδόχους, που αποθέτουν τα απορρίμματα τους στους δρόμους του νησιού, επισημαίνοντας πως “αυτή την περίοδο, όλοι επισκευάζουν τα καταστήματά τους και πετάνε τα ογκώδη απορρίμματα στο δρόμο. Δυστυχώς η συμπεριφορά των επαγγελματιών, οι οποίοι πέταξαν, για πρώτη φορά, τεράστιους όγκους απορριμμάτων έξω από τις επιχειρήσεις και δεν φρόντισαν να τις πάνε στον ΧΑΔΑ, μας δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο σε συνδυασμό με την αδυναμία της Δημοτικής Αστυνομίας, που αποτελείται μόνο από δύο άτομα, τα οποία πρέπει να ασχοληθούν με το κυκλοφοριακό με τα πρόστιμα, οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν προκηρυχθεί αρκετές θέσεις για τη Δημοτική Αστυνομία, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.”

Τι έλαβε υπόψη ο δήμαρχος Σαντορίνης

Πολλοί και διαφορετικοί ήταν οι λόγοι που έκριναν αναγκαία και επείγουσα, την απόφαση άμεσης ανάθεσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών, σε κάποιον ανάδοχο. Κάποιοι από τους λόγους, που σταχυολόγησε, ο δήμαρχος Θήρας ήταν οι εξής:

Αρχικά, έλαβε υπόψη, τις διατάξεις από τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», που αναφέρουν, ότι «Όταν δημιουργείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημία των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης, ο δήμαρχος μπορεί να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να υποβάλει προς έγκριση τη σχετική απόφαση του κατά την επόμενη συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής.»

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις, στις περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων όταν συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη, εάν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό πίστωση ή αυτή που υπάρχει είναι ανεπαρκής, η αναγκαία τροποποίηση του προϋπολογισμού γίνεται στην πρώτη, μετά την ανάθεση, συνεδρίαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, συνέβαλλε και το γεγονός ότι η διαδικασία του ανοιχτού ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών οδοκαθαρισμού και αποκομιδής ογκωδών στο Δήμο Θήρας, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου. Παράλληλα, με την 11/2023 Απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία ενέκρινε την πρόσληψη 25 ατόμων 8 μηνών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανταποδοτικού χαρακτήρα για το έτος 2023, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η οποία με το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού, Δ/νση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τμήμα Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου, του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε για τον Δήμο Θήρας, η πρόσληψη 23 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως 8 μήνες, σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, το οποίο και κοινοποιήθηκε στον ΑΣΕΠ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρόσληψης μέσα στον μήνα Μάιο, πράγμα το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ογκωδών αντικειμένων εν όψι της προετοιμασίας των επιχειρήσεων για την νέα τουριστική περίοδο, με όλους τους προφανείς κινδύνους και ζημιές των Δημοτικών συμφερόντων.

Τα γεγονότα που έκριναν αναγκαία την απόφαση

Το γεγονός της έναρξης της τουριστικής περιόδου, που ο Δήμος Θήρας βρίσκεται σε μια πρωτοφανή και απρόβλεπτη έξαρση με την προετοιμασία των επιχειρήσεων οι οποίες ανακαινίζουν και αντικαθιστούν τεράστιες ποσότητες ογκωδών αντικειμένων, όπως πχ στρώματα, έπιπλα, μεγάλα πλαστικά απόβλητα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Τα οποία ανεξέλεγκτα εναποθέτουν στα πεζοδρόμια δίπλα στους κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις τα πεζοδρόμια να μην είναι προσβάσιμα για τους πεζούς.

Παράλληλα, το γεγονός ότι επιπλέον επιβάρυνση θα προκύψει την αμέσως επόμενη περίοδο, με το άνοιγμα των περισσότερων ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων αλλά και καταστημάτων, η οποία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στη παραγωγή αυτού του είδους των απορριμμάτων. Επίσης, η υποστελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας η οποία αδυνατεί να ελέγξει την παράνομη διάθεση ογκωδών αντικειμένων, καθώς και την υποστελέχωση της Δ/νσης Περιβάλλοντος Τοπ. Ανάπτυξης και Κοινωνικής Μέριμνας και του ελλιπούς εξοπλισμού, όπου ο Δήμος, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον απρόσμενα μεγάλο όγκο ογκωδών αντικειμένων που προκύπτουν, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στη καθημερινότητα των επαγγελματιών, των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του Νησιού.

Τέλος, έπρεπε να ληφθεί υπόψη, ότι οιαδήποτε αναβολή ή καθυστέρηση λήψης σχετικής απόφασης δημιουργεί τον κίνδυνο ρύπανσης από συσσώρευση απορριμμάτων στο νησί της Σαντορίνης με άμεσο αντίκτυπο στην Δημόσια Υγεία και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Δημάρχου Θήρας. Ενώ επιπλέον υπάρχει και η μελέτη της Δ/νσης Περιβάλλοντος Τοπ. Ανάπτυξης και Κοινωνικής Μέριμνας με θέμα: «Έκτακτη και επείγουσα επιλογή αναδόχου παροχής υπηρεσιών μεταφοράς και διαχείρισης ογκωδών απορριμμάτων του Δήμου Θήρας».