Δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στην Ίο

Τον δικό τους χώρο, στον οποίο θα μπορούν να είναι ασφαλή και υγιή, θα έχουν από εδώ και στο εξής, τα αδέσποτα ζώα της Ίου. Και αυτό, καθώς υλοποιείται από τον Δήμο Ιητών το σπουδαίο έργο της «κατασκευής καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο Δήμος, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος ανάδοχος, προκήρυξε ανοιχτή διαδικασία και ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται στα 370.749,37 ευρώ, ενώ η συνολική προθεσμία εκτέλεσής του, ορίζεται σε 10 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Γκ. Γκίκας: “Αντίθετα με άλλους Δήμους, στην Ίο υπάρχουν μόνο αδέσποτες γάτες”

Ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτό το εξαιρετικής σημασίας έργο για το νησί, τονίζοντας πως “όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Ιητών, ανταποκρίθηκε έγκαιρα στην πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών και μετά από αίτημα που υπέβαλε, χρηματοδοτείται με ποσό ύψους 372.000 ευρώ για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Μάλιστα, έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο, με την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους να είναι η 13η Ιουνίου 2023. Θα πρέπει να σημειώσω πως, αντίθετα με άλλους Δήμους, στην Ίο δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά, υπάρχουν όμως αδέσποτες γάτες για τις οποίες από το έτος 2020 τρέχουν, με χρηματοδότηση του Δήμου Ιητών, προγράμματα στειρώσεων και παροχής τροφής, σε συνεργασία με την ζωοφιλική κοινότητα. 

Τα οφέλη από τη δημιουργία του καταφυγίου

Την ίδια στιγμή ο κ. Γκίκας, μίλησε για την πρόσφατη δημιουργία του φιλοζωικού σωματείο στο νησί, που έφερε νέα εποχή στο κομμάτι της φροντίδας των αδέσποτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, “πρόσφατα είχαμε την σύσταση του ζωοφιλικού σωματείου ΙPAWS στο νησί μας. Η κατασκευή και λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων θα μας δώσει την ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειες, που ήδη καταβάλλονται, για την ευζωία, την κτηνιατρική φροντίδα, την φιλοξενία και τον αποτελεσματικό έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων γατών. Η ζωοφιλική κοινότητα έχει λίγα αλλά δραστήρια μέλη, συνεργάζεται, όπως προανέφερα, με τον Δήμο Ιητών στις δράσεις στειρώσεων και παροχής τροφής, θα ήταν όμως ευχής έργο, να πετύχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού στα προγράμματα αυτά. Στα σχέδιά μας λοιπόν, είναι να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στα θέματα ευζωίας των ζώων συντροφιάς, είτε αυτά είναι δεσποζόμενα, είτε είναι αδέσποτα. Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα παιδείας και πολιτισμού και ο Δήμος Ιητών θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις δράσεις για την προστασία και την ασφάλεια των ζώων συντροφιάς.”

Τι αφορά η μελέτη

Η τεχνική μελέτη, που έχει δημιουργηθεί για το έργο, αφορά στην εκτέλεση εργασιών για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, σε αγροτεμάχιο εκτάσεως 4.459,96 τ.μ. ιδιοκτησίας Δήμου Ιητών, που βρίσκεται στην περιοχή "Αλμυρός" του Δήμου Ιητών Περιφερειακής ενότητας Θήρας (εκτός οικισμού), όπως παρουσιάζεται και στο Τοπογραφικό Διάγραμμα του Πολιτικού Μηχανικού Δελή Αλέξανδρου. Στο αγροτεμάχιο αυτό πρόκειται να ανεγερθεί διώροφο κτίσμα συνολικού εμβαδού 177,75 τ.μ.

που θα λειτουργεί ως καταφύγιο ζώων. Σε αυτή τη δομή θα παρέχεται προσωρινά άσυλο σε ζώα, καθώς και προληπτική, θεραπευτική αγωγή. Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων θα επιτρέπει την εύκολη χρήση και διαχείρισή τους, τη συντήρηση και την καθαριότητας τους. Ο χώρος άσκησης και προαυλισμού των ζώων θα είναι περίπου 4.300τ.μ., χώρος που επαρκεί και ξεπερνά κατά πολύ τον συνιστώμενο ελάχιστο χώρο άσκησης ανά ζώο.

Απόσταση για υγειονομικούς λόγους

Το κτίριο πληρεί τους υγειονομικούς όρους, γιατί θα κατασκευαστεί εκτός σχεδίου πόλεως σε απόσταση 100 τουλάχιστον μέτρων από την πλησιέστερη κατοικία, και θα περιλαμβάνει γραφείο διοικήσεως και διαχειρίσεως, αίθουσα - αποδυτήρια προσωπικού, αποθήκη τροφών, αποθήκη υλικού, αίθουσα παρασκευής ή προετοιμασίας της τροφής των ζώων, με τα σχετικά σκεύη και είδη εστιάσεως των ζώων και πλυντηρίου αυτών, αίθουσα απομονώσεως ασθενών ζώων, αίθουσα διαμονής φιλοξενούμενων σκυλιών και προαύλιο ασκήσεως σκυλιών.