Η οργάνωση ταξίδεψε στην Νάξο στο πλαίσιο του προγράμματος #Youthreaction

Η All For Blue συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις δράσεις της

Αμείωτες συνεχίζονται οι δράσεις της All For Blue, με τα νησιά των Κυκλάδων στα οποία εφαρμόζονται τα προγράμματά της να αυξάνονται συνεχώς. Αυτή τη φορά η οργάνωση ταξίδεψε στην Νάξο μετά από πρόσκληση της IASIS NGO  στο πλαίσιο του προγράμματος #Youthreaction. Το πρόγραμμα, με πλήρη τίτλο: YOUTH in REmote areas become ACTive citizens and take actION, έχει ως στόχο την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των νέων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, και την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών.

Η δράση στη Νάξο

Οι εθελοντές της All For Blue υλοποίησαν στις 26 Οκτωβρίου, ένα βιωματικό σεμινάριο με θέμα την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος που παρακολούθησαν 15 μαθητές της Β’ Λυκείου του ΓΕ.Λ. Νάξου. Οι μαθητές γνώρισαν τον υποβρύχιο κόσμο, έμαθαν πληροφορίες για τα είδη που ζουν σε αυτόν και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Τέλος, οι μαθητές συζήτησαν με τους εθελοντές για τους τρόπους με τους οποίους ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Τη θεωρητική ενημέρωση ακολούθησε μια βιωματική δραστηριότητα, κατά την οποία οι μαθητές κλήθηκαν να θέσουν σε εφαρμογή όλες τις γνώσεις που αποκόμισαν από το σεμινάριο και να σχεδιάσουν την δική τους δράση παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού. Μέσα από την δραστηριότητα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί και να βρούμε λύσεις.

Τα 3 βασικά προγράμματα της All For Blue

Στην All For Blue υλοποιούνται τρία βασικά προγράμματα:

Εκπαίδευση

Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εισαχθούν στην αξία προστασίας και διάσωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να κατανοήσουν με απλό τρόπο έννοιες όπως "αειφόρος διαχείριση" και ‘βιωσιμότητα’, να αντιληφθούν τι μπορούν να κάνουν για να συνεισφέρουν στη διάσωσή του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όπως π.χ. πως να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουν τις μελλοντικές γενιές για την τεράστια σημασία της ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, να δώσουν τρόπους αποφυγής των πλαστικών μιας χρήσης και να πουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στους βυθούς παγκοσμίως. Οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λαμβάνουν επίσημο δίπλωμα από τον διεθνή οργανισμό Project Aware και δίπλωμα εθελοντισμού, τα οποία αποτελούν χρήσιμα εφόδια για το μέλλον τους, καθώς οι μαθητές τα χρησιμοποιούν στο βιογραφικό τους. Μέχρι τώρα περισσότερα από 55.000 παιδιά έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα της All For Blue.

Βιωματικές δράσεις παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών

Με τους παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, η οργάνωση έχει στόχο να δείξει στους συμμετέχοντες τον τρόπο για να κάνουν οργανωμένα έναν παράκτιο καθαρισμό, να δράσουν ομαδικά και να ευαισθητοποιηθούν. Η δράση στο πεδίο ενισχύει τη συμμετοχή των μαθητών, την πρωτοβουλία, το ομαδικό πνεύμα, αλλαγή στάσης και κουλτούρας. Διαμορφώνονται συνειδήσεις και ενισχύεται η ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Κυκλική οικονομία

Όλα τα πλαστικά απορρίμματα που αφαιρεί η οργάνωση, από τους βυθούς και τις παραλίες, με ειδική επεξεργασία και καθαρισμό, μετατρέπονται σε κόκκο και στη συνέχεια σε κάδους για όλες τις τάξεις των σχολικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν στις δράσεις μας. Τα πλαστικά επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία με τη μορφή χρηστικών αντικειμένων.

Η Κατερίνα Τοπούζογλου στην "Κοινή Γνώμη"

Η ιδρύτρια της All For Blue, Κατερίνα Τοπούζογλου, είχε μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα της, και πως πραγματοποιεί τους καθαρισμούς, σε διάφορες περιοχές της χώρας, λέγοντας, ότι “οι καθαρισμοί δεν είναι μόνο παράκτιοι, αλλά και υποβρύχιοι. Και είναι κυρίως υποβρύχιοι, καθώς όλοι μας είμαστε αθλητές της Ελληνικής ομάδας. Πριν από κάποιους μήνες κάναμε και μία δράση στη Σύρο, η οποία ήταν και η δράση με την οποία ξεκίνησε η χρονιά. Επίσης, ολοκληρώσαμε και μία δράση πρόσφατα και στην Κάλυμνο σε συνεργασία με το καταδυτικό κέντρο, με τα μέλη να είναι πολύ ενεργά.” 

Τι την ώθησε στην ίδρυση της “All For Blue”

“Ο πόνος” με αυτή τη λέξη, είχε θελήσει να χαρακτηρίσει η κ. Τοπούζογλου το λόγο για τον οποίο ξεκίνησε και ίδρυσε την οργάνωση All For Blue, και συνέχισε, “Περνάω πάρα πολλές ώρες, από τη ζωή μου στο βυθό της θάλασσας, και τα τελευταία χρόνια κυρίως, παρόλο που από μικρή συνηθίζαμε με τους γονείς μου να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας στην παραλία, αυτό το πράγμα που έβλεπα στο βυθό με πονούσε και με στεναχωρούσε πάρα πολύ. Έβλεπα στο βυθό συνεχώς να αυξάνονται τα απορρίμματα αντί να μειώνονται. Οπότε είπα αντί να πηγαίνω μόνη μου και να μην είμαι τόσο αποτελεσματική, ας φτιάξω μία παρέα εθελοντών για να μπορούμε να κάνουμε κάτι και να αφήσουμε κάτι καλό πίσω μας. Δεν είναι σκοπός να πηγαίνω εγώ και να κάνω τους καθαρισμούς μόνη μου με την ομάδα μου, αλλά σκοπός είναι να βλέπει ο κόσμος και να κάνει μικρές κινήσεις που μπορεί να είναι λίγο πιο θετικές για το περιβάλλον που ζούμε και αγαπάμε.  Για αυτό το λόγο εστιάζουμε και στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και κάνουμε πολλά σεμινάρια στα σχολεία, γιατί με ενδιαφέρει πάρα πολύ την αγάπη και το ενδιαφέρον που έχουμε για τη θάλασσα και τον υποβρύχιο κόσμο να το μοιραστούμε και με όσα πιο πολλά παιδιά γίνεται σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.”

Ποια είναι η All For Blue

Η All For Blue είναι μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΑΜΚΕ), με διεθνείς δράσεις, αμιγώς εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Σκοπός της είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η ενημέρωση για τα πλαστικά μιας χρήσης και τρόπους αποφυγής τους. Αν και συστήθηκε νομικά το 2017, τα μέλη της ομάδας All For Blue, δίνουν το παρόν πάνω από 10 χρόνια σε πολυάριθμες δράσεις που αφορούν στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό των θαλασσών σε παγκόσμιο και πανελλήνιο επίπεδο, συμμετέχοντας και προσφέροντας ενεργά σε αυτές.

Με τη σύστασή της το 2017, η All For Blue παρέχει εκπαιδευτικό και βιωματικό υπόβαθρο σε παιδιά και νέους, καλλιεργώντας μία οικολογική συνείδηση και συμβάλλοντας στο “χτίσιμο” μίας νέας γενιάς με περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορά. Η προσέγγιση που υιοθετούμε στην All For Blue συνάδει με τους βασικούς στόχους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη που απαιτεί εκπαίδευση τόσο γύρω από το περιβάλλον, όσο και εκπαίδευση από και μέσα στο περιβάλλον. Τόσο μέσα από θεωρητική προσέγγιση αλλά και από βιωματικές δράσεις επιδιώκουμε την απόκτηση γνώσεων, τη διαμόρφωση στάσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενεργό συμμετοχή των ατόμων ή ομάδων στη κατεύθυνση επίλυσης των ποικίλων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ετικέτες: