Επιθεώρηση Εργασίας: Παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από το 50,3%

  • Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2024 - 13:26

Παραβάσεις στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, κυρίως όσον αφορά τη δήλωση του πραγματικού χρόνου εργασίας, στο 50,34% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, διαπίστωσε η Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι, διενεργήθηκαν πανελλαδικά με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή από το ηλεκτρονικό σύστημα risk analysis, που διαθέτει το πληροφοριακό σύστημα (Π.Σ.) «Εργάνη». Συνολικά ελέγχθηκαν 580 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της οικονομίας, από τις οποίες οι 292 εντοπίστηκαν παραβατικές. Βεβαιώθηκαν 324 πράξεις επιβολής προστίμων, συνολικού ύψους 1.192.700 ευρώ.

Πρόκειται για τη β΄ φάση της νέας ειδικής δράσης που πραγματοποιεί η Επιθεώρηση Εργασίας από τις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού. Διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, αφορά στοχευμένους ελέγχους που έγιναν σε 580 επιχειρήσεις που απασχολούν 5.152 εργαζομένους και οι οποίες αναδείχθηκαν από το σύστημα «Εργάνη». Και διαπιστώθηκε πως 727 εργαζόμενοι, ήτοι το 14,11%, ήταν θιγόμενοι. Συγκεκριμένα, για τη συντριπτική πλειονότητα (576 εργαζόμενοι) βεβαιώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν παραβιάσεις των χρονικών ορίων εργασίας.

Εντοπίστηκαν επίσης 29 εργαζόμενοι ως αδήλωτοι, ενώ καταγράφηκαν και 162 απασχολούμενοι με άλλης κατηγορίας παραβάσεις.

Να σημειωθεί ότι η α΄ φάση της ίδιας στοχευμένης δράσης είχε πραγματοποιηθεί το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2023 και τότε η παραβατικότητα κυμαινόταν επίσης σημαντικά υψηλά, λίγο χαμηλότερα όμως από αυτή του Οκτωβρίου, στο 44%.

Σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, όσο περνούν οι μήνες και βελτιώνονται οι διασταυρώσεις στοιχείων από το σύστημα «Εργάνη», οι έλεγχοι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικοί. Σε αυτό, βέβαια, αναμένεται να βοηθήσει και η επέκταση της χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο σύνολο του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας.

Οσο για τα κριτήρια που αξιοποιούνται ως προς το risk analysis, είναι η παραβατικότητα των προηγούμενων ετών και το μέγεθος εντοπισμού της παράβασης, καθώς επίσης και το μέγεθος των ίδιων των επιχειρήσεων. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως αξιολογείται διαφορετικά μια μικρή συνοικιακή επιχείρηση, που βρέθηκε να γίνεται υπέρβαση ωραρίου σε έναν εργαζόμενο ενώ στο παρελθόν δεν έχει απασχολήσει ποτέ την Επιθεώρηση Εργασίας, και αλλιώς αν εντοπίστηκε κάποια μεγάλη επιχείρηση που συστηματικά εντοπίζεται να παραβαίνει τον νόμο.

Πηγή kathimerini.gr