Βλάβη του καταπέλτη του Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ» στο λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο

Περιπέτεια με αίσιο τέλος

  • Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2015 - 06:20

Πρόβλημα με τον καταπέλτη του, αντιμετώπισε το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «Αικατερίνη», λόγω του ανέμου, την ώρα που βρισκόταν στο λιμάνι του Γαυρίου της Άνδρου.

Το πλοίο πραγματοποιούσε το προγραμματισμένο πρωινό δρομολόγιό του από Ραφήνα προς Άνδρο – Τήνο – Μύκονο. Κατά τη διάρκεια της πρόσδεσής του στο λιμάνι του Γαυρίου, λόγω μιας δυνατής ριπής ανέμου, ο καταπέλτης του σύρθηκε επί της προβλήτας του λιμένα, προκαλώντας την καταστροφή τμήματος του σωλήνα του λαδιού, ο οποίος δίνει πίεση, προκειμένου να λειτουργεί ο καταπέλτης, με αποτέλεσμα, να μείνει πεσμένος στο όριο της θάλασσας.

Καθώς είχε ήδη κατεβάσει άγκυρα, το συμβάν ανάγκασε το «Αικατερίνη», να τη σηκώσει ξανά και να βγει από το λιμάνι, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας πρόσκρουσης του καταπέλτη σε κάποιο σημείο της προβλήτας.

Σημειώνεται, πως δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός από το ατύχημα.

Για την αποβίβαση των επιβατών, το πλοίο έπρεπε να περιμένει στα ανοιχτά, με το πλήρωμα να έχει δέσει πρόχειρα τον καταπέλτη με κάβους, προκειμένου τα υπόλοιπα πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι του Γαυρίου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιβίβασης – αποβίβασης.

Παράλληλα, στο «Αικατερίνη», το πλήρωμα κατέβαλε προσπάθειες, ώστε να επισκευάσει το τμήμα του σωλήνα λαδιού, το οποίο είχε υποστεί βλάβη και να λειτουργήσει ο καταπέλτης.

Όταν τελικά ο σωλήνας επισκευάστηκε και ο καταπέλτης κατέστη και πάλι λειτουργικός, το πλοίο προσέδεσε στο λιμάνι, αποβιβάστηκαν οι επιβάτες, ενώ ένα κλιμάκιο της Λιμενικής Αρχής πραγματοποίησε επιθεώρηση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση του πλοίου.

Παρά το γεγονός, ότι το πόρισμα της επιθεώρησης ήταν θετικό για τον απόπλου του πλοίου, ένα πρόβλημα με το φαξ ή/και το τηλέφωνο του Λιμεναρχείου Γαυρίου, ανάγκασε το πλοίο σε δύο επιπλέον ώρες καθυστέρηση, καθώς δεν μπορούσε να αποσταλεί το φαξ από τον νηογνώμωνα.

Αφού αποκαταστάθηκε η τηλεφωνική σύνδεση του Λιμεναρχείου, το Αικατερίνη στις 14:30 συνέχισε το δρομολόγιό του από το νησί της Άνδρου προς τους επόμενους προορισμούς του, με αρκετές ώρες καθυστέρηση μεν, χωρίς, ωστόσο, να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, που ενδεχομένως θα το καθήλωνε.

Συνεπώς το Ε/Γ-Ο/Γ «Αικατερίνη» θα συνεχίσει κανονικά τα δρομολόγιά του από και προς τις Κυκλάδες, χωρίς να δημιουργήσει κάποια επιπλέον ανασφάλεια στους νησιώτες, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν μια αποδυναμωμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση.