Πρωτοφανής για το νησί η έκταση της καμένης γης, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, που χρειάστηκε τη συμβολή όλης της πυροσβεστικής δύναμης της Σύρου, της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντών και τριών εναέριων μέσων για να τεθεί υπό έλεγχο

«Ίσως η μεγαλύτερη φωτιά των τελευταίων ετών»

Ασήμαντες φθορές σε κατοικίες, παρά την ελάχιστη απόσταση του μετώπου από οικισμούς

Μία μελανή σελίδα για το νησί της Σύρου, γράφτηκε στις 21 Ιουλίου 2016, όταν ξέσπασε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στην περιοχή του Βόλακα, πίσω από την Αγ. Βαρβάρα, με τη φωτιά να εξαπλώνεται αστραπιαία προς κατοικημένες περιοχές και να καίει εκατοντάδες στρέμματα γης.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ξέσπασε η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Κινίου και πιο συγκεκριμένα, λίγα χιλιόμετρα πίσω από την Ι.Μ. Αγίας Βαρβάρας, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να σπεύδουν άμεσα στον τόπο της φωτιάς, συνοδευόμενες και από δυνάμεις της Αστυνομίας, υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και εθελοντές.

Αστραπιαία η εξάπλωση της πυρκαγιάς

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, που έπνεαν εκείνη την ώρα στην περιοχή, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ταχύτατα προς τον οικισμό του Επισκοπείου, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες κατοικίες, απ’ τις οποίες πέρασε σε απόσταση “αναπνοής”, αλλά και τους κατοίκους, οι οποίοι δικαιολογημένα βρέθηκαν σε κατάσταση πανικού, όσον αφορά στην εξέλιξη του φαινομένου.

Παράλληλα, στην περιοχή έσπευσαν δύο υδροφόρες του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, καθώς και το προσωπικό Καθαριότητας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφόρηση από τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Μαραγκό, συνέδραμε με διάφορους τρόπους τις προσπάθειες κατάσβεσης, πάντοτε υπό τις οδηγίες της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, και του Διοικητή, κ. Τριπολιτσιώτη. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η συμβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων χωματουργικών έργων, οι οποίες με φορτηγά μετέφεραν συνεχώς τόνους χώμα, για την υποβοήθηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο έργο τους, αλλά και τη θωράκιση των κοντινών κατοικιών από τη φωτιά. Εξίσου σημαντική υπήρξε και η βοήθεια των εθελοντών, οι οποίοι αξιοποιήθηκαν από την ΠΕΔΙΠΥ, όπου θεωρήθηκε απαραίτητο και φυσικά μακριά από τις εστίες της φωτιάς, ώστε να μην κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα.

Στις καίριες ζώνες της πυρκαγιάς βρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, κ. Μάριος Βουτσίνος, καθώς και ο ίδιος ο Δήμαρχος, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν με όποιο δυνατό τρόπο.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μαραγκός, ο Δήμος και η ΠΕΠΥΔΙ, βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης της Πυρκαγιάς σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αθήνα.

Μετά από περίπου μία ώρα εξέλιξης, η πυρκαγιά, η οποία πλέον είχε αποκτήσει αρκετή δύναμη, λόγω των ανέμων, πλησίασε επικίνδυνα κοντά στις κατοικίες του οικισμού του Επισκοπείου, με αποτέλεσμα η Περιφερειακή Διοίκηση της Πυροσβεστικής, μέσω των πυροσβεστών, που επιχειρούσαν στο σημείο, να χρειαστεί να διατάξει τις πρώτες εκκενώσεις κατοικιών, προκειμένου να προασπιστεί η υγεία και η ζωή των κατοίκων.

Σωτήρια επέμβαση των εναέριων μέσων

Ταυτόχρονα, έπειτα από την εκτίμηση της σοβαρότητας του κινδύνου της πυρκαγιάς και έπειτα από σχετικό αίτημα του Διοικητή της ΠΕΠΥΔΙ, από το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων δόθηκε διαταγή για τη μετάβαση δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών, τύπου Canadair 416, τα οποία σε λίγα λεπτά βρέθηκαν στη Σύρο και ξεκίνησαν συνεχείς ρίψεις νερού, πραγματοποιώντας, με προσωπικό κίνδυνο των πιλότων, χαμηλές πτήσεις και επικίνδυνους ελιγμούς, έτσι ώστε το νερό να φτάσει στα σημεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο εξαιρετικής σημασίας έργο των δύο Canadair, τα οποία όμως αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, λόγω των ισχυρών ανέμων στον ανεφοδιασμό των ειδικών δεξαμενών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε πτήσεις μέχρι τη θαλάσσια περιοχή των διπλανών νησιών, ώστε να βρουν κατάλληλο σημείο, την κατάσβεση της πυρκαγιάς υποβοήθησε καθοριστικά ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, το οποίο επίσης επιχειρούσε, ανεφοδιάζοντας τη δεξαμενή νερού από τη θαλάσσια περιοχή του Κινίου, πραγματοποιώντας περισσότερες ρίψεις σε λιγότερο χρονικό διάστημα.

Ενώ η πυρκαγιά μαινόταν ακόμη, τόσο στην κορυφογραμμή, όσο και χαμηλότερα στο λόφο του Επισκοπείου, οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν την φωτιά ακόμη περισσότερο, κατευθύνοντάς την προς την περιοχή του Δανακού, όπου επίσης απείλησε κατοικίες.

Μία εκ των σοβαρότερων, ωστόσο, εξελίξεων, υπήρξε η πορεία του μετώπου της πυρκαγιάς προς τον Πάγο, όπου βρίσκεται πρατήριο καυσίμων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη βοήθεια των τριών εναέριων μέσων κατάσβεσης, έκαναν τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου η φωτιά να μην πλησιάσει το πρατήριο, με συνεχείς επιχειρήσεις από εδάφους και αέρος.

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα και αφού ήδη η πυρκαγιά μαινόταν περίπου 4 ώρες, οι άνεμοι άρχισαν να κοπάζουν, καθιστώντας το έργο της Πυροσβεστικής ελάχιστα ευκολότερο και η φωτιά βρέθηκε σε ύφεση, με ενεργά, όμως μέτωπα, κυρίως στην περιοχή του Πάγου και τον κίνδυνο, όσον αφορά στην κατεύθυνση του φαινομένου προς το πρατήριο, να μην έχει αποσοβηθεί.

Στις 18:00, κι ενώ το μέτωπο στην περιοχή του Επισκοπείου είχε σχεδόν κατασβεστεί, με κλιμάκια της πυροσβεστικής να παραμένουν στο σημείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η όποια αναζωπύρωση, το μέτωπο στην περιοχή του Πάγου βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Στο σημείο επιχειρούσαν τη δεδομένη στιγμή περίπου 20 πυροσβέστες, με 3 πυροσβεστικά οχήματα και 4 βυτιοφόρα.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 20:00 το απόγευμα, η φωτιά ακόμη δεν είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, καθώς αρκετά φαινόμενα αναζωπυρώσεων έθεταν σε συναγερμό τα κλιμάκια, που βρίσκονταν σε επιφυλακή, στις τρεις κυριότερες ζώνες της πυρκαγιάς, σε Δανακό, Πάγο και στην “Παναγίτσα” του Επισκοπείου.

Άμεση και επιτυχής κινητοποίηση – Ειδική μνεία για τους εθελοντές

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχος, κ. Άγγελος Τριπολιτσιώτης, σε επικοινωνία, που είχε μαζί του η εφημερίδα, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, «αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο θα είμαστε σε επιφυλακή όλο το βράδυ και αύριο αν χρειαστεί».

Όσον αφορά στην καιόμενη επιφάνεια, ο Διοικητής, εξήγησε, πως δεδομένου, ότι μέχρι τη στιγμή της επικοινωνίας δεν είχε εκτιμηθεί επισήμως το αποτύπωμα της πυρκαγιάς, καθώς όλες οι δυνάμεις, ακόμη, είτε επιχειρούσαν, είτε βρίσκονταν σε επιφυλακή, δεν μπορεί να δώσει ασφαλή στοιχεία, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις και πληροφορίες, η καμένη έκταση αγγίζει τα 1.700 στρέμματα, που αντιστοιχούν περίπου στο 2% της συνολικής έκτασης της Σύρου.

«Το βασικότερο ήταν, ότι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο κ. Τριπολιτσιώτης, «δεν είχαμε φθορές σε κατοικίες και αυτές που υπήρξαν, ήταν ασήμαντες, λόγω του κλοιού προστασίας, που αναπτύχθηκε. Ωστόσο, είχαμε ένα αυτοκίνητο, που κάηκε ολοσχερώς, δεδομένου, ότι βρισκόταν ακριβώς μπροστά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, στην περιοχή Μάλια, καθώς επίσης και δύο μηχανές μικρού κυβισμού».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Διοικητή, σε γενική επιφυλακή τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, με περίπου 20 πυροσβέστες να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέβαλλαν 4 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και 2 υδροφόρες του Δήμου. Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία με τις υδροφόρες και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρέμειναν στην περιοχή όλο το βράδυ, για τυχόν αναζωπυρώσεις, οι οποίες εμφανίζονταν κατά διαστήματα, λόγω των ισχυρών ακόμη ανέμων, οι οποίοι από το απόγευμα και μετά έπεσαν αισθητά, όμως, κατά τη διάρκεια του συμβάντος, έφταναν τα 6-7, ακόμη και 8 μποφόρ, δυσκολεύοντας κατά πολύ το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής.

«Σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τον επικεφαλής της, κ. Αθανάσιο Δρόσο, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, βάσει του οποίου κλήθηκαν, όσοι ιδιώτες έχουν εγγραφεί στο σχετικό κατάλογο και έχουν στην κατοχή τους μηχανήματα έργου, σκαπτικά, φορτηγά κλπ, βοηθώντας το έργο της Πυροσβεστικής σε επιλεκτικές περιπτώσεις – όχι στο μέτωπο της πυρκαγιάς – όπου υπήρχαν υλικά, που δυσκόλευαν την κατάσβεση. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται ακόμη, έως ότου να σβήσουν πλήρως όλες οι εστίες», συμπλήρωσε ο κ. Τριπολιτσιώτης.

Επιπλέον, ειδική μνεία έκανε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής για το Ν. Αιγαίο και στην πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών. «Εθελοντές υπήρξαν όλοι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών. Επιπλέον ήταν οι ερασιτέχνες εθελοντές, αλλά και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες. Υπήρξε μία μεγάλη ανταπόκριση και ενεργοποίηση όλων των πολιτών και αυτό, μέσα σε αυτή την κατάσταση, είναι ευχάριστο», υπογράμμισε.

Προβληματισμός για το εύρος της πυρκαγιάς

Ανήσυχος, σχετικά με το εύρος της πυρκαγιάς, εμφανίστηκε και ο αρμόδιος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμόυπολης, κ. Μάριος Βουτσίνος, με τον οποίο η εφημερίδα ήρθε σε επαφή τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

«Είμαστε σε επιφυλακή, και θα είμαστε σε επιφυλακή όλο το βράδυ», τόνισε. «Δεν κάηκαν σπίτια, ωστόσο, η φωτιά “έγλυψε” πολλές κατοικίες, ενώ κατέστρεψε κάποιες αποθήκες και προκάλεσε κάποιες ζημιές και στα Δημοτικά Σφαγεία, στην περιοχή του Πάγου», ενημέρωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «απ’ ότι ειπώθηκε σε συζητήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, που βρίσκονται αρκετά χρόνια σε αυτό το πόστο, αντιμετωπίζοντας τέτοιες καταστάσεις, ίσως είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών, για το νησί μας. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα, μάλιστα, διότι είναι η δεύτερη πυρκαγιά μέσα σε λίγες ημέρες, μετά τη φωτιά, που εκδηλώθηκε στον λόφο “Αυγό”».

Ευχαριστίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου Σύρου, ευχαριστεί θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σύρου,   για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή της   και το έγκαιρο αίτημα της -καθώς κατάλαβε τον κίνδυνο- προς τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τους πιλότους των οποίων ευχαριστούμε ιδιαίτερα, καθώς χωρίς την επέμβασή τους,  τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.

Ευχαριστούμε  τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης που επιχείρησε με όλα τα μέσα που διαθέτει, τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Μαραγκό, τους αντιδημάρχους και  ιδιαίτερα τον κ. Μάριο Βουτσίνο, που ήταν εκεί για τον συντονισμό των μέσων,  τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρου  και όλους όσοι προσέτρεξαν αυθόρμητα και  κυρίως έγκαιρα και βοήθησαν στην  κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε  στην περιοχή της Τρυπητής, σήμερα το μεσημέρι.  Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα σπίτια στο τέρμα του Πισκοπειού, ενώ κινδύνεψαν σοβαρά δύο σπίτια στα Μάλια καθώς κάηκαν τα πάντα γύρω τους.

Τέλος ευχαριστούμε τα μέλη του συλλόγου μας που ήταν εκεί και βοήθησαν αποτελεσματικά  στο σβήσιμο της φωτιάς.»

Νέα αναζωπύρωση τις βραδυνές ώρες

Λίγα λεπτά πριν τις 11 το βράδυ (εξέλιξη, που δεν αναφέρεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, καθώς το φαινόμενο εκδηλώθηκε πολύ αργότερα από την έναρξη της διαδικασίας εκτύπωσης των εντύπων), υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς, στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, με μέτωπα στο Βούλια και το Επισκοπείο, πλησιάζοντας και πάλι τις κατοικίες της περιοχής, καθώς οι άνεμοι έπνεαν για ακόμη μία φορά μέσα στο 24ωρο ισχυροί. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι βρίσκονταν σε αυξημένη επαγρύπνηση, δεδομένου, ότι μία τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην περιοχή, εκτός από τα οχήματα και τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, έσπευσαν οι υδροφόρες του Δήμου, καθώς και πλήθος εθελοντών, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν, μέσω των social media. Για την προστασία των διερχόμενων οδηγών και οχημάτων, η Αστυνομία έκλεισε το δρόμο από το Βούλια προς το Κίνι, ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενος κίνδυνος για τη ζωή κάποιου οδηγού. Περίπου στις 12.30, το νέο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς τέθηκε υπό έλεγχο και τελικά σε ύφεση.

Ετικέτες: