Περίπου 30.000 στρέμματα καμένης χορτολιβαδικής έκτασης είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο απολογισμός της πυρκαγιάς που έκαιγε περισσότερο από 24 ώρες στο νησί

Η πυρκαγιά που κατέκαψε τη Νάξο…

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, 8 Νοέμβρη, στην περιοχή της Κωμιακής της Νάξου, με τους θυελλώδεις ανέμους να συμβάλλουν στην ραγδαία εξάπλωσή της, ενώ λίγο πριν την κατάσβεση του μετώπου, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε, αυτή τη φορά στην Απείρανθο.

Πρωτοφανείς καταστάσεις στο νησί της Νάξου, το οποίο δύο περίπου ημέρες παλεύει με τις φλόγες. Η πρώτη και μεγαλύτερης έκτασης πυρκαγιά, εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με το μέτωπο να εκτείνεται χιλιάδες μέτρα και τους 25 περίπου άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάξου να βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν τεράστιο κίνδυνο. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή, μεταξύ των ορεινών χωριών Σκαδού και Κορωνίδας και πιο συγκεκριμένα στην τοποθεσία Άγιος Κωνσταντίνος.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορωνίδας, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό μέσο δε δίστασε να μιλήσει για ανθρώπινη ενέργεια, ωστόσο τα αίτια ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν κατόπιν της ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών από την Ανακριτική Υπηρεσία της Πυροσβεστικής.

Τόσο ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κορωνίδας, όσο ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλης Μαργαρίτης και λοιπά μέλη της δημοτικής αρχής, αξίζει να σημειωθεί, ότι βρέθηκαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς, προκειμένου να συμβάλλουν με όποιο δυνατό τρόπο.

Σύντομα η πυρκαγιά έλαβε έκταση και μεγάλη ένταση, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κατέστη ακόμη δυσκολότερο, τόσο από το δύσβατο της περιοχής, όσο και από την πυκνή ομίχλη, η οποία σχηματίστηκε, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ορατότητα, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να μη μπορούν να επιχειρήσουν.

Το νησί βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητώντας ενισχύσεις, οι οποίες και ήρθαν, με κλιμάκιο 5 ανδρών και ενός οχήματος από την Π.Υ. Πάρου, καθώς και εθελοντές από την ΕΟΔ Κυκλάδων, 6 ανδρών από την Π.Υ. Ερμούπολης, να μεταβαίνουν στο νησί, συμβάλλοντας τους 25 πυροσβέστες της Νάξου, τα 5 οχήματα και τις 2 υδροφόρες, που επιχειρούσαν έως εκείνη την ώρα για την κατάσβεση, ενώ ζητήθηκε και η μετάβαση τμήματος των ΕΜΑΚ από την Αθήνα, με 5 πυροσβεστικά οχήματα, 10 πυροσβέστες και 8 οκτώ άτομα πεζοπόρο της ΕΜΑΚ, να φτάνουν από τον Πειραιά περί τις 17.30

Δυστυχώς, λόγω των θυελλωδών ανέμων, η παρέμβαση των εναέριων μέσων δεν κατέστη δυνατή, και ως εκ τούτου, τη φωτιά πολέμησαν οι πυροσβέστες μόνο από εδάφους.

Οικίες εκκενώθηκαν και απειλήθηκαν, όταν οι φλόγες έφτασαν, παρασυρόμενες από τους ισχυρότατους νότιους ανέμους, στην περιοχή Χίλια Βρύση, όπου κάηκαν καλλιέργειες, αλλά και ζώα, ενώ με τις ψύχραιμες και αποτελεσματικές ενέργειες των πυροσβεστών, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος για τις κατοικίες.

Το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου ένα 24ωρο από την έναρξη της πυρκαγιάς, η φωτιά έμοιαζε ακόμη ανεξέλεγκτη, καθώς αφενός οι νότιοι ισχυροί άνεμοι, συνέχιζαν να εξαπλώνουν φλόγες και σπίθες και αφετέρου, παρά τη βαριά συννεφιά, η πολύτιμη βροχή δεν έκανε την εμφάνισή της.

Εθελοντές, πυροσβέστες και κάτοικοι υπερέβησαν εαυτόν, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, ενώ δυστυχώς κάηκαν αρκετά ζώα.

Η πορεία της πυρκαγιάς επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα, όταν έφτασε στην περιοχή Πλατιά Πέτρα, της Χίλια Βρύσης και κατευθύνθηκε προς Σκεπόνι και Τσαμπούνια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν περίπου 30.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης να έχουν καεί από τη μεγάλη πυρκαγιά της Νάξου, η οποία έκαιγε πλέον του ενός 24ώρου και απείλησε σπίτια και περιουσίες.

Ωστόσο, μετά τον περιορισμό του πρώτου μετώπου, από φυσικά κυρίως αίτια, αλλά και από τις επίπονες και υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστών, νέα πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης, ενόσω η προηγούμενη βρισκόταν σε εξέλιξη, αυτή τη φορά στην περιοχή Μηλιές της Απειράνθου, ψηλά στα ορεινά της Νάξου, και πιο συγκεκριμένα στη θέση «Σταυρός».

Το γεγονός αυτό έφερε απόγνωση στα κλιμάκια των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς τα μεγάλα μέτωπα στην πυρκαγιά της Κωμιακής, δεν άφηναν περιθώρια για αποδεκατισμό των δυνάμεων.

Παρ’ όλα αυτά, κλιμάκιο πυροσβεστών, συνοδευόμενοι από εθελοντές έσπευσε και στη δεύτερη πυρκαγιά, σε μία προσπάθεια να κατασβηστεί.

Έως και αργά το απόγευμα της Τετάρτης, και οι δύο πυρκαγιές σε Κωμιακή και Απείρανθο βρίσκονταν σε εξέλιξη, ωστόσο η πυρκαγιά της Κωμιακής, φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση, κατόπιν της μπόρας, που τελικά πότισε τη γη και σταμάτησε την εξάπλωση της φλόγας. 

Ετικέτες: