Κινδύνευσε από πνιγμό ο Π. Σερίφης της 17 Νοέμβρη

Από πνιγμό σώθηκε, στην παραλία του Γαλησσά της Σύρου, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του, ο Παύλος Σερίφης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, 7 Αυγούστου, ο Παύλος Σερίφης βρισκόταν στην παραλία του Γαλησσά μαζί με μέλη της οικογένειάς του, όταν εντοπίστηκε από λουόμενους να κινδυνεύει από πνιγμό. Άμεσα προσέτρεξαν, προκειμένου να συνδράμουν, λουόμενοι, οι οποίοι και βοήθησαν ώστε να τον μεταφέρουν με ασφάλεια στη στεριά.

Ναυαγοσωστική ολιγωρία

Σημείο όμως άξιο αναφοράς είναι πως πέραν της προθυμίας που επέδειξαν οι λουόμενοι, η παραλία διέθετε και ναυαγοσώστη, ο οποίος όμως δεν αντιλήφθηκε ότι κολυμβητής βρισκόταν σε κίνδυνο. Πολύ δε περισσότερο αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πέραν αυτού ο ναυαγοσώστης δεν ήταν σε θέση να ακούσει ούτε τις εκκλήσεις των παριστάμενων λουόμενων, όταν κάποιοι εξ αυτών έσπευσαν να τον ενημερώσουν φωνάζοντας για βοήθεια κάτω από τον ναυαγοσωστικό πύργο, χωρίς όμως να εισακουστούν, καθώς αυτός φορούσε ακουστικά.

Τα προαναφερόμενα γεγονότα αφορούσαν επώνυμες καταγγελίες από λουόμενους που εκείνη τη στιγμή ήταν παρόντες στο περιστατικό, οι οποίες έγιναν προς τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σύρου, που κατέφθασαν στον Γαλησσά, μετά την ειδοποίηση των αρχών για το περιστατικό. Παράλληλα, επιβεβαίωση τους υπήρξε και από την πλευρά του Λιμεναρχείου, στους άνδρες του που έσπευσαν στο γεγονός, όταν τους γνωστοποιήθηκε από τους παριστάμενους κάθε λεπτομέρεια για την στάση του ναυαγοσώστη, την οποία διαπίστωσαν και οι ίδιοι, όταν του ζήτησαν να αναφερθεί στο γεγονός. Δηλαδή, για το πως ακριβώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι ο ναυαγοσώστης, ενώ βρισκόταν στον πύργο του, άργησε να αντιληφθεί το συμβάν, για το οποίο ειδοποιήθηκε από παριστάμενους, φτάνοντας κοντά στον Π. Σερίφη, όταν πλέον είχε ήδη μεταφερθεί στην ακτή από τους τριγύρω κολυμβητές.

Όταν ο Π. Σερίφης μεταφέρθηκε στην ακτή του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και από τους παριστάμενους αλλά και από τον ναυαγοσώστη, έως τη στιγμή που κατέφθασε το όχημα του ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε, ενόσω είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του, στο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου, όπου και υποβλήθηκε σε προληπτικές εξετάσεις, για τη διαπίστωση της καλής του υγείας.

Σημαντική δε ήταν η συνεισφορά στην αποτροπή του πνιγμού του Π. Σερίφη, ενός δικηγόρου και ενός Λιμενικού από την Λιμενική Υπηρεσία του Βόλου, που βρίσκονταν στην παραλία, ενώ άλλος παραθεριστής έσπευσε να ειδοποιήσει τον ναυαγοσώστη χωρίς να εισακουστεί και αντέδρασε έντονα για την στάση του, όπως άλλωστε ακολούθησαν και άλλες αρνητικές συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων στο περιστατικό λουομένων.

Αίτημα του αναδόχου για ανασκευή

Η άμεση δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας και η αναφορά μας στην πραγματική διάσταση των γεγονότων, χωρίς την παραμικρή παραποίηση, αλλά με ακριβή αποτύπωση βάσει των διασταυρωμένων στοιχείων, σχετικά με την στάση του ναυαγοσώστη, αποτέλεσαν την αιτία πρόκλησης αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, υπήρξε επικοινωνία με την εφημερίδα στην οποία υποστηρίχθηκε πως ο ναυαγοσώστης έδρασε άμεσα βοηθώντας τους λουόμενους να μεταφέρουν τον Π. Σερίφη στο χερσαίο τμήμα της παραλίας και στη συνέχεια έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Υποστηρίχθηκε επίσης, πως στις περισσότερες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ένα άτομο δεν δύναται να επιβλέπει το σύνολο των λουομένων στην παραλία, οι λουόμενοι είναι εκείνοι που εντοπίζουν μία περίπτωση εν δυνάμει πνιγμού, όπως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση και έτσι κινητοποιείται ο ναυαγοσώστης. Ως εκ τούτου, υποστηρίζεται, ότι ο ναυαγοσώστης έδρασε τηρώντας απόλυτα τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα αναφέρεται από την πλευρά του αναδόχου, ότι έγινε προσπάθεια κάποια άτομα να απομακρυνθούν από το σημείο διότι διαμαρτύρονταν εντόνως σχετικά με τον ναυαγοσώστη, σε στιγμή που δεν ήταν κατάλληλη.

Παρ’ όλα αυτά και ενώ διατυπώθηκε εκ μέρους του αναδόχου και καταγράφηκε η άποψη του, με το αίτημα του να συμπεριληφθεί αυτή στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη συνέχεια, τέθηκε από πλευράς του αμφισβήτηση για τις πληροφορίες βάσει των καταγγελιών, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι αυτές είχαν διασταυρωθεί ως ισχύουσες και είχαν επιβεβαιωθεί από τη Λιμενική Αρχή Σύρου, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν οι άντρες του κλιμακίου του Λιμενικού που έσπευσαν στο συμβάν.

Κατόπιν σχετικά μικρού διαστήματος, λίγων ωρών, σε εκ νέου επικοινωνία του αναδόχου του ναυαγοσωστικού έργου με την εφημερίδα, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση ενός εκ των πολιτών που είχαν προβεί σε επώνυμη καταγγελία να ανασκευάσει, καθώς υπήρξε, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ανέφερε, τηλεφωνική επικοινωνία και μαζί του.

Ασχέτως της στάσης που θα τηρηθεί από τους καταγγέλλοντες πολίτες, καθώς δεν είναι μόνο ένας, για  την ανασκευή ή όχι των λεγόμενων τους, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του αναδόχου, που δεν διευκρίνισε στην τηλεφωνική επικοινωνία πως θα μπορούσαν να ανασκευαστούν τα όσα κατέγραψε η Λιμενική Αρχή.

Κατόπιν όλων των προαναφερόμενων γεγονότων, από τη Λιμενική Αρχή Σύρου, διαθέτοντας τόσο τις επώνυμες καταγγελίες των παριστάμενων στο συμβάν για τη στάση του ναυαγοσώστη, τις οποίες θα αξιολογήσει αναλόγως, όσο και τις ταυτόσημες διαπιστώσεις των ίδιων των στελεχών της, έχει κληθεί για απόδοση εξηγήσεων ο ναυαγοσώστης, σήμερα το πρωί στο γραφείο του Λιμενάρχη Σύρου, πριν την έναρξη της βάρδιά του στην παραλία.