Να τηρούν τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις άκρως αναγκαίες, καλούνται οι νησιώτες

Η αύξηση κρουσμάτων “υπαγορεύει” εντατικοποίηση ελέγχων

Απαντήσεις από Αστυνομία και Λιμεναρχείο σχετικά με τους ελέγχους και τη βεβαίωση προστίμων

Εντονότατη ανησυχία έχει προκαλέσει σε τοπικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως επίσημα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ προ ημερών, γεγονός που θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο, προκειμένου να υπάρξει υψηλός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς της Covid-19.

Αν και στον νομό των Κυκλάδων, στην κατηγορία “βαθύ κόκκινο”, δηλαδή αυξημένης επιτήρησης, βρίσκεται μόνον η Μύκονος, όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ, ωστόσο, τα στοιχεία και για άλλα νησιά, δεν εμπνέουν εφησυχασμό, καθώς για παράδειγμα η Σύρος, κατέγραψε μία αύξηση τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με την οποία, διατηρείται οριακά ακόμη στο σημερινό επίπεδο, της μη αυξημένης επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη διαπίστωση 16 κρουσμάτων την Παρασκευή, οπότε κι έκαναν οι εκπρόσωποί του την επίσημη τοποθέτηση και για τη Σύρο, γεγονός που υπαγορεύει στον κάθε πολίτη την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες, για να μην αλλάξει επίπεδο το νησί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία.

Στο πλαίσιο του σημερινού ρεπορτάζ, μίλησαν στην εφημερίδα εκπρόσωποι από το Λιμεναρχείο Σύρου και την Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για τους ελέγχους κατά το τρέχον διάστημα, αλλά και για τη βεβαίωση παραβάσεων.

Συστάσεις και προτροπή για τήρηση μέτρων από τον Ν. Λειβαδάρα

Σε συνέχεια της γνωστοποίησης των στοιχείων του ΕΟΔΥ – την Παρασκευή το απόγευμα - για την περίπτωση της Σύρου, εξέδωσε λιτή ανακοίνωση ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, προκειμένου να προτρέψει τους πολίτες να παραμείνουν πιστοί στην τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού

Η σχετική δήλωση του ίδιου έχει ως εξής: “Κατόπιν της επίσημης ανακοίνωσης από τον ΕΟΔΥ (20/2) για τον αριθμό των κρουσμάτων στη Σύρο, θέλω να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου, οι οποίοι έχουν επιδείξει σύνεση και υπευθυνότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, διατηρώντας το νησί μας σε πολύ καλά επίπεδα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, και να τους ζητήσω να τηρήσουν ακόμη πιο υπεύθυνα και ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη της διασποράς. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά πρέπει ετούτη την ώρα να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σύνεσης και υπευθυνότητας, που διαθέτουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε να επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι οι συνδημότες μας είναι ικανοί να το πράξουν”.

Δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον δρόμο για ελέγχους

Εκ μέρους της Αστυνομίας σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου μίλησε στην εφημερίδα ο υπεύθυνος Τύπου, Αστυνόμος Πέτρος Βασιλάκης, εν αναμονή της ανάληψης – επισήμως – των καθηκόντων του νέου Γενικού, Υποστράτηγου, Εμμανουήλ Δουρβετάκη.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε πως η Σύρος παραμένει προς το παρόν σε ήπιο επίπεδο επιτήρησης, σημειώνοντας βεβαίως πως αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε εντατικό ρυθμό.

“Αυτά τα περιστατικά που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής, δεν μας μετακινούν σε άλλο επίπεδο. Βέβαια, η Αστυνομία λειτουργεί βάσει πρωτοκόλλων και κινούμαστε στο ίδιο πλαίσιο ελέγχων. Αυτό που έχει σημασία είναι να δείξουμε μία αυξημένη προσαρμογή στα μέτρα, δηλαδή ο κάθε ένας ατομικά, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα” σημείωσε αρχικά, εξηγώντας πως σημαντική δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται στον δρόμο για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

“Συνεχίζουμε το έργο μας όπως προβλέπεται. Κάνουμε τους ελέγχους και εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα στις Υπηρεσίες μας. Οι πολίτες οφείλουν για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους να φορούν τις μάσκες και να έχουν αποστείλει sms ή να έχουν την έντυπη βεβαίωση. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα και αυτό που έχει ανακοινωθεί, το έχουμε εισπράξει κι εμείς” πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ακόμη πως, “Εντατικοποιούμε τους ελέγχους, στον βαθμό που υπαγορεύει το επίπεδο που βρισκόμαστε”.

Περί συνωστισμού πολιτών σε δρόμους και πλατεία Μιαούλη

Ερωτηθείς για τη διαπίστωση αυξημένης κυκλοφορίας πολιτών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, αλλά και σήμερα, που η χώρα συνολικά, αλλά και κατ΄ επέκταση τα νησιά και η Σύρος διανύουν το τρίτο κύμα της πανδημίας, υπήρξε σαφής. “Η Αστυνομία καθημερινά, σε συστηματική βάση πραγματοποιεί ελέγχους, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και προς τα έξω, στην περιφέρεια. Αν ήμασταν ένα επίπεδο παραπάνω, στο “κόκκινο”, θα ήμασταν στην κατάσταση του περασμένου Μαρτίου του 2020. Για παράδειγμα στα νησιά που είτε είναι στο “κόκκινο”, είτε στο “βαθύ κόκκινο”, σταματούν όλα. Και εκεί όλη η ενεργητικότητά μας βγαίνει στον δρόμο”.

Ειδικότερα, κληθείς να τοποθετηθεί για τις εικόνες αυξημένης παρουσίας πολιτών και νεαρών στον δρόμο, είτε τις απογευματινές ώρες στην πλατεία Μιαούλη και αν αυτό σημαίνει “χαλαρότητα” από πλευράς Αστυνομίας, ανέφερε τα εξής: “Οι αστυνομικοί δείχνουν αυτό που λέτε “ελαστικότητα” στον βαθμό που δικαιολογείται να το κάνουν. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε εικόνες όπως τέσσερα άτομα μαζεμένα στην ουρά χωρίς αποστάσεις, για να αγοράσουν έναν καφέ”. Ως εκ τούτου, στην ερώτηση αν επιβάλλονται πρόστιμα σε πολίτες προς συμμόρφωση με τις κατευθύνσεις για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, απάντησε καταφατικά.

“Σαφώς και επιβάλλονται πρόστιμα. Βεβαιώνονται οι παραβάσεις καθημερινά και όχι μόνον στη Σύρο, σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Η Αστυνομία εκδίδει καθημερινά ενημέρωση προς το κοινό, ώστε ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα. Να γνωρίζει ότι γίνονται συστηματικά έλεγχοι” ανέφερε, σχολιάζοντας ακόμη πως, “Μπορεί στην πρώτη καραντίνα ο κόσμος να είχε πανικοβληθεί και να μην ήξερε ακριβώς τί να κάνει, αλλά τώρα δεν υπάρχει περιθώριο. Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες και να περιορίζονται στις άκρως απαραίτητες μετακινήσεις”.

Συγκεκριμένα δε, για την πλατεία Μιαούλη και τις εικόνες πολιτών να κάθονται ακόμη και για καφέ σε τραπεζοκαθίσματα που οι επιχειρηματίες είχαν αφήσει περιφραγμένα με απαγορευτικές κορδέλες, δήλωσε τα ακόλουθα: “Αναφορικά με αυτό, οι αστυνομικοί όταν θα περάσουν, θα προχωρήσουν άμεσα σε σύσταση. Αν δεν απομακρυνθούν άμεσα οι πολίτες και συνεχίσουν να κάθονται και να αγνοούν τα μέτρα, τότε βεβαιώνουν παραβάσεις. Δυστυχώς η κοινωνία γενικότερα στη χώρα λειτουργεί με τον φόβο και την επίβλεψη”.

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Βασιλάκης θέλησε να σημειώσει πως, “Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι πως οφείλουν να δείχνουν αυτοσυγκράτηση. Να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και χωρίς λόγο. Είμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας και ο κίνδυνος παραμένει. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι πως η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι το πρόστιμο, αλλά η υγεία η δική μας και των δικών μας ανθρώπων”.

Αυστηροποίηση ελέγχων με φόντο μία απευκταία αλλαγή κατηγορίας κινδύνου

Σχετικά με το ερώτημα περί εντατικοποίησης και αυστηροποίησης ελέγχων, στην περίπτωση που τα νησιά αλλάζουν κατηγορία και συγκεκριμένα, στην περίπτωση που η Σύρος παρουσιάσει κι άλλη αύξηση και μπει στο “κόκκινο”, ο Αστυνόμος και υπεύθυνος Τύπου του Σώματος σε επίπεδο Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, υπήρξε συγκεκριμένος: “Σαφώς θα αλλάξουμε κι εμείς το επίπεδο των ελέγχων. Είμαστε υποχρεωμένοι βάσει των ΦΕΚ και των ΚΥΑ που εκδίδονται. Άλλωστε είναι σαφές, ότι, τα Σώματα Ασφαλείας και η Αστυνομία είναι επιφορτισμένες με την επιτήρηση των μέτρων. Αυτό είναι το έργο που μας αναλογεί και το οποίο κάνουμε απαραιτήτως. Εμείς επιτηρούμε την εφαρμογή τους”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Ο έλεγχος πάει παράλληλα με την επικρατούσα κατάσταση. Αυτή είναι η λογική, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία και τα πρωτόκολλα. Και ο ΕΟΔΥ προχωρά παράλληλα με την κατάσταση που επικρατεί”.

Η κατηγορία για κάθε τόπο και νησί, αλλάζει ανά πάσα στιγμή”

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, ο κ. Βασιλάκης θέλησε να επισημάνει για μία ακόμη φορά την ευθύνη των πολιτών. “Χρειάζεται να προσέξουμε ως πολίτες, γιατί η κατηγορία που βρίσκεται ο κάθε τόπος αλλάζει ανά πάσα στιγμή. Άρα, χρειάζεται να πειθαρχήσουμε και να δείξουμε αυτοσυγκράτηση για να μην υπάρξει διασπορά. Είναι και στην ευθύνη των πολιτών να μην πάμε σε ολικό lockdown. Μέχρι τώρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Σύρος και πολλά νησιά είχαμε πάει καλά. Ας μην το ανατρέψουμε αυτό”.

Λιμενάρχης Σύρου: Έλεγχος στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

Συστηματικά προχωρά σε αυξημένους ελέγχους και η πλευρά του Λιμενικού Σώματος, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις παραλιακές και λιμενικές ζώνες της Σύρου.

“Οι έλεγχοι εκ μέρους της Λιμενικής Αρχής Σύρου πραγματοποιούνται με σταθερότητα όλο το χρονικό διάστημα των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί και εστιάζονται κυρίως στο λιμάνι Ερμούπολης. Αυτό, τόσο κατά την αποβίβαση των επιβατών, όσο και κατά την επιβίβασή τους. Είναι ένα νευραλγικό σημείο το λιμάνι προκειμένου να ελέγχεται αν η μετακίνηση του επιβάτη, γίνεται νομίμως” σχολίασε πρωτίστως ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, απαντώντας και για τις διαπιστώσεις που συνδέονται με αυτούς τους ελέγχους.

“Όπως προκύπτει από τους ελέγχους, οι πολίτες είναι συμμορφωμένοι, ακολουθούν και εφαρμόζουν τα μέτρα” ανέφερε κατηγορηματικά, γνωστοποιώντας παρακάτω πως σε επίπεδο ελέγχων σχετικά με τον κατάπλου σκαφών, εκεί, έχει διαπιστωθεί από ορισμένους “ανυπακοή” απέναντι στα μέτρα, γεγονός που οδήγησε σε παραβάσεις.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα από 300 ευρώ έως και 5.000 ευρώ

“Στο πλαίσιο των ελέγχων του Λιμεναρχείου έχουν βεβαιωθεί και παραβάσεις από την Υπηρεσία μας, όχι για μετακινήσεις πολιτών, αλλά για κατάπλου σκαφών, τα οποία δεν έπρεπε να μετακινηθούν και να καταπλεύσουν” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος αναφέρεται σε γεγονότα στη Σύρο. “Μιλάω για περιπτώσεις που έχουν καταπλεύσει τόσο στο λιμάνι Ερμούπολης, όσο και στα καταφύγια, όπως ενδεικτικά στον Φοίνικα. Έχουν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα από την Υπηρεσία μας, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο” δήλωσε σχετικά, απαντώντας και για το ύψος αυτών των προστίμων.

“Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 300 ευρώ αλλά και σε 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σε σκάφος που κατέπλευσε από το εξωτερικό στο λιμάνι μας, επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ” γνωστοποίησε ο ίδιος.

Επιπλέον, ερωτηθείς για τον ρυθμό με τον οποίον πραγματοποιούνται έλεγχοι στους πολίτες, σήμερα, υπήρξε σαφής. “Πέραν του λιμένα, στον οποίον οι έλεγχοι είναι σε εντατική βάση, γίνονται και στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης. Διαπιστώνουμε υψηλά επίπεδα συμμόρφωσης από τους πολίτες που μετακινούνται. Και όσον αφορά τη χρήση της μάσκας και όσον αφορά τις βεβαιώσεις μετακίνησης, όπως αυτές προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο” υπογράμμισε αρχικά, απαντώντας όμως πιο συγκεκριμένα στη συνέχεια, με φόντο τις εικόνες αυξημένης κυκλοφορίας και στις ζώνες ευθύνης του Λιμεναρχείου Σύρου.

“Η κίνηση όντως είναι αυξημένη, όμως, αυτοί που μετακινούνται, το κάνουν μέσα στο πλαίσιο των προβλεπομένων, από τη νομοθεσία. Και με τη χρήση της μάσκας και όσον αφορά τις βεβαιώσεις μετακίνησης, κυρίως με τη χρήση sms. Ελάχιστοι είναι οι πολίτες που κάνουν χρήση της έντυπης βεβαίωσης” επανέλαβε, σημειώνοντας πιο συγκεκριμένα για τον συνωστισμό πολιτών σε ορισμένα σημεία, πως, “Είναι ένα “φαινόμενο” το οποίο όπου υποπέσει στην αντίληψη των λιμενικών οργάνων, παρεμβαίνουν προκειμένου να μην παρατηρείται αυτό. Παρεμβαίνουν για να τηρούν οι πολίτες τις αποστάσεις που προβλέπονται στα παραλιακά μέτωπα και στις ζώνες ευθύνης μας”.

Συνεχείς περιπολίες

Στην ερώτηση αν οι περιπολίες εκ μέρους του Λιμεναρχείου Σύρου συνεχίζουν και στην περιφέρεια του νησιού, υπήρξες σαφής: “Βεβαίως. Στο πλαίσιο αυτών των περιπολιών, κατελήφθη και το συγκεκριμένο σκάφος, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο αφού κατέπλευσε από το εξωτερικό στο λιμάνι της Ερμούπολης την τελευταία φορά ενώ ελέγχθηκε σκάφος και στην περιοχή του Φοίνικα το οποίο δεν μετακινήθηκε νομίμως. Έγινε από την Υπηρεσία μας η διαδικασία επιβολής των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων”.

Κενό για τις ανάγκες συντήρησης σκαφών ή ασφαλούς πρόσδεσης λόγω κακοκαιρίας

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Λιμενάρχης κλήθηκε να τοποθετηθεί όσον αφορά και στην ανάγκη ιδιοκτητών σκαφών, να μετακινηθούν είτε για τις προβλεπόμενες συντηρήσεις της περιουσίας τους, είτε για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών σε ημέρες κακοκαιρίας.

“Είναι κάτι που το αιτούνται αρκετοί πολίτες που έχουν βάρκες και σκάφη. Όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου αυτή η μετακίνηση να γίνει νομίμως. Οι μετακινήσεις με τη βεβαίωση τύπου Β είναι συγκεκριμένες. Έχει έξι κατηγορίες, αλλά σε αυτές, δεν εμπίπτει η μετακίνηση για μετάβαση σε σκάφος προκειμένου να γίνει μία παρέμβαση από τον ιδιοκτήτη που απαιτείται” δήλωσε, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “Η Υπηρεσία μας αντιλαμβάνεται την ανάγκη ιδιοκτητών σκαφών να μετακινηθούν για συντήρηση, ή ακόμη και για λόγους ασφαλείας, όταν για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες “απειλούν” την ιδιοκτησία τους”.

Επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Είναι εύλογο να θέλει κάποιος ιδιοκτήτης να μεταβεί στο σκάφος του, ακόμη και για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να προχωρήσει και σε μία σωστή πρόσδεση”, ωστόσο, επανέλαβε το κενό που υπάρχει σε επίπεδο οδηγιών προς τα Λιμεναρχεία της χώρας. “Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για μετακίνηση σε σκάφος”.

Αναπροσαρμογή και αυστηροποίηση αναλόγως των κρουσμάτων

Ο κ. Βαμβακούσης ρωτήθηκε τέλος για την εντατικοποίηση των ελέγχων, με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων. “Σίγουρα. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Υπηρεσία μας το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πριν από δύο ημέρες και αφορούσε στην ανακοίνωση νέων κρουσμάτων. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψιν προκειμένου να αναπροσαρμόσουμε κι εμείς την Υπηρεσιακή συμπεριφορά μας” ανέφερε, εξηγώντας με σαφήνεια πως, “Και η αναπροσαρμογή αυτή, θα είναι στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων και ελέγχων από την πλευρά μας”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, θέλησε να απευθύνει το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες. “Όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να τηρούμε τα ατομικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία της υγείας, ούτως ώστε πολύ γρήγορα να βγούμε από αυτή τη δύσκολη περίοδο, που σίγουρα έχει κουράσει τον κόσμο”.