Σε πολύ καλό επίπεδο οι αφίξεις στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος

Η επισκεψιμότητα του τριημέρου γεννά αισιοδοξία για το καλοκαίρι

Θετικό σημάδι για την κίνηση και την επισκεψιμότητα του φετινού καλοκαιριού αποτέλεσε ο αριθμός των αφίξεων του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Λιμεναρχείο Σύρου.

Συγκεκριμένα, το νησί φέτος, υποδέχθηκε 2.000 περισσότερα άτομα συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με αποτέλεσμα η κίνηση στην Ερμούπολη, την Άνω Σύρο και τα χωριά της Σύρου να υπήρξε ιδιαιτέρως θετική.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να υπάρξει απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, το Λιμεναρχείο Σύρου προχώρησε σε εφαρμογή επιπλέον μέτρων, ώστε η λειτουργία του λιμένα Ερμούπολης να παραμένει υποδειγματική, ασχέτως της ιδιαιτέρως αυξημένης κίνησης.

Αποτελεσματικό έργο από τη Λιμενική Αρχή

Ειδικότερα, από την πλευρά του Λιμεναρχείου Σύρου, τονίσθηκε πως κατά τις ημέρες της Παρασκευής και του Σαββάτου (19/6 & 20/6) έφθασε στο νησί, μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

“Φέτος η χρονιά δείχνει πως θα πάει πολύ καλά. Η κίνηση του τριημέρου είναι ένας καλός οιωνός για το καλοκαίρι. Αυτό το τριήμερο ήρθαν 3.785 επιβάτες” γνωστοποίησε ο Λιμενάρχης, Γιάννης Βαμβακούσης προς την “Κοινή Γνώμη”, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ήρθαν 1.751 επιβάτες.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Υπάρχει μεγάλη διαφορά και είναι καλό σημάδι για τη φετινή σεζόν”, αν συγκρίνει κάποιος και τα στοιχεία του 2019, οπότε και στο νησί δεν υπήρχε πανδημία.

“Το 2019 ήταν σίγουρα μία ανεπανάληπτη χρονιά σύμφωνα με όσα λένε οι άνθρωποι του τουρισμού. Το αντίστοιχο τριήμερο του 2019 είχαν έρθει 5.417 επισκέπτες” πρόσθεσε ο Λιμενάρχης, επαναλαμβάνοντας πως, “Ξεκινά λοιπόν η χρονιά με σαφή ένδειξη ότι φέτος η Σύρος θα έχει μία καλή χρονιά”.

Ερωτηθείς και για τον αριθμό των ατόμων που αναχώρησαν προχθές, παρέθεσε σαφή στοιχεία. “Οι περισσότεροι αναχώρησαν χθες (σ.σ. 21/6). Δηλαδή 1.260 επιβάτες με το Blue Star 2, 600 με το Blue Star Paros και 310 με το WorldChampion Jet. Μιλάμε για 2.170 άτομα συνολικά και γίνεται αντιληπτό πως προφανώς 1.600 άτομα μένουν πίσω, εκ των οποίων ορισμένοι κάνουν διακοπές και πέραν του τριημέρου”.

Επιπλέον, κληθείς να μιλήσει για τον σχεδιασμό του Λιμεναρχείου με φόντο τις αυξημένες ροές οχημάτων, δικύκλων και επισκεπτών στη λιμενική ζώνη Ερμούπολης, ο κ. Βαμβακούσης υπήρξε συγκεκριμένος: “Υπήρξε αυξημένη κίνηση στο λιμάνι της Ερμούπολης και γι αυτό λήφθηκαν αυξημένα μέτρα τάξης από τη Λιμενική Αρχή. Μέριμνά μας είναι η εφαρμογή μέτρων για την ομαλή διακίνηση των επιβατών και παράλληλα ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Άρα, η κίνηση ήταν αυξημένη και απαιτήθηκε αυξημένος αριθμός λιμενικών. Γι αυτό κι έγινε σχεδιασμός μέτρων τάξης στο πλαίσιο της υφιστάμενης κατάστασης για την αντιμετώπιση της κίνησης”.

Ως εκ τούτου και για το αποτελεσματικό έργο τους, ο Λιμενάρχης θέλησε να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό.

“Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Λιμεναρχείου Σύρου γιατί οι λιμενικοί δίνουν καθημερινά αγώνα στο λιμάνι για να μπορεί να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε δεν έχουμε και άλλη πύλη εισόδου στο νησί και θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα” ανέφερε.

Έλεγχος για μάσκες

Σε συνέχεια των ανωτέρω κι ερωτηθείς για ελέγχους που ασκεί η Λιμενική Αρχή Σύρου με φόντο την πανδημία, ο Λιμενάρχης υπενθύμισε πως πλέον, το προσωπικό μεριμνά για το μέτρο χρήσης της μάσκας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν προχωρούν σε συστάσεις ή βεβαιώσεις προστίμων σε παραβάτες, παρουσιάστηκε σαφής: “Ναι. Προχωρούμε σε συστάσεις και ενίοτε όταν επιβάλλεται σε βεβαίωση σχετικών παραβάσεων για τη χρήση της μάσκας που είναι κάτι πολύ σημαντικό. Κατά τα άλλα, τα μέτρα έχουν μειωθεί και δεν έχουμε πλέον κάποια υποχρέωση για τις μετακινήσεις από τη νησιωτική χώρα προς την ηπειρωτική χώρα. Δηλαδή, για παράδειγμα self test κλπ. Ισχύει μόνον για την αντίστροφη διαδρομή, δηλαδή για μετακίνηση από την ηπειρωτική προς την νησιωτική Ελλάδα. Και ούτε στις μετακινήσεις μεταξύ των νησιών απαιτείται self test”.

Συνεργασία με Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο Γιάννης Βαμβακούσης γνωστοποίησε πως ενόψει της αυξημένης επισκεψιμότητας που αναμένεται να καταγραφεί στο νησί το προσεχές διάστημα, το Λιμεναρχείο Σύρου επιδιώκει καλή και εποικοδομητική συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, για την προάσπιση της ομαλής λειτουργίας της παραλιακής ζώνης Ερμούπολης.

“Έχω συνάντηση με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου σήμερα (σ.σ. χθες) στο Λιμεναρχείο, η οποία θα αφορά γενικότερα στη λειτουργία της παραλίας και του λιμανιού.

Θέλουμε συνεργασία για να επιδιώξουμε την βέλτιστη λειτουργία του λιμένα από πλευράς εξοπλισμού και υποδομών και επίσης για την παραλία, για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και τον περιορισμό αυτών στο πλαίσιο των παραχωρηθέντων χώρων από το Λιμενικό Ταμείο” διευκρίνισε ο Λιμενάρχης, επισημαίνοντας τέλος πως, “δεν πρέπει να γίνεται καταστρατήγηση ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργεί η παραλιακή οδός, στην οποίαν περιλαμβάνονται τα πάντα. Πεζοδρόμια, οδική αρτηρία κίνησης οχημάτων και θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα”.