“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Απολύθηκε υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας για παιδική πορνογραφία

  • Τετάρτη, 7 Ιουλίου, 2021 - 06:23

Απολύθηκε οριστικά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 61χρονος υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας ο οποίος είχε συλληφθεί στον νομό μας και είχε κατηγορηθεί για κατοχή, διακίνηση και παραγωγή παιδικής πορνογραφίας και πορνογραφικού υλικού.

Η σύλληψη του 61χρονου, σύμφωνα και με το «protothema.gr», είχε γίνει σε νησί της Δωδεκανήσου σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος που είχε εκδοθεί καθώς φέρονταν να είχε διαπράξει παρόμοια αδικήματα και στην Κύπρο.

Μετά τη σύλληψή του, το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης, αποδίδοντάς του τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς και ανάξιας για δημόσιο υπάλληλο διαγωγή εκτός υπηρεσίας.

Έτσι, το 2014 προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση με την οποία τέθηκε σε οριστική παύση από τα δημοσιοϋπαλληλικά καθήκοντά του. Επτά χρόνια μετά, το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσής του, κρίνοντας προσήκουσα την πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας (βίντεο και φωτογραφίες) που απεικόνιζαν ανήλικες γυμνές ή με αδαμιαία περιβολή, το οποίο είχε αποθηκεύσει σε ψηφιακούς δίσκους».

Η σύλληψή του και η παραπομπή στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου

Ο 61χρονος εκτός από τη χώρα μας κατηγορούνταν και από τις Κυπριακές αρχές για δέκα κακουργήματα, τα οποία αφορούσαν τα αδικήματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου και της παιδικής πορνογραφίας, είχε συλληφθεί με ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος του και είχε αφεθεί ελεύθερος μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου.

Πιο συγκεκριμένα, ο 61χρονος εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω στις 9 Οκτωβρίου 2012 το πρωί στην Κω όπου διέμενε, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο είχε εκδοθεί από τις Κυπριακές Αρχές για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενός παιδιού ηλικίας 12 ετών, ενώ κατηγορούνταν και για παιδική πορνογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61χρονος στην υπόθεση κατηγορούνταν ότι εκμεταλλεύτηκε ανήλικο παιδί σεξουαλικά και στη συνέχεια το εκφόβιζε και το εκβίαζε κάνοντας χρήση φωτογραφιών που είχε βγάλει.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και σε βάρος του 61χρονου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις Κυπριακές Αρχές με το οποίο συνελήφθη το 2012 στην Κω, ενώ τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται φέρονται να διαπράχθηκαν το 2009.

Μετά τη σύλληψή του η υπόθεσή του εκδικάστηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012 από το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου το οποίο και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του 61χρονου.

Το δικαστήριο εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, αποφάσισε να εκδοθεί ο 61χρονος στην Κύπρο, μόνο όμως για δύο από τις δέκα πράξεις που κατηγορείται και συγκεκριμένα, για αυτές της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της παιδικής πορνογραφίας. Για τις υπόλοιπες το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφασίσει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε βάρος του 61χρονου στην Κύπρο, να επιστρέψει στη χώρα μας όπου και θα του απαγγελθούν ποινικές διώξεις και θα δικαστεί με τη νόμιμη διαδικασία στην Ελλάδα.

Κατά της απόφασης αυτής από τον δικηγόρο του 61χρονου κ. Αλκιβιάδη Χατζαντώνη ασκήθηκε αναίρεση στον Άρειο Πάγο το Συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε το Δεκέμβριο του 2012. Κατά την εξέταση της υποθέσεως ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κονταξής πρότεινε να γίνει δεκτή η έφεση του 61χρονου (μοναδική πρόταση κατά την εκδόσεως στις 12 υποθέσεις που είχαν εισαχθεί) και έτσι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ της εφέσεως του 61χρονου και διέταξε να αφεθεί ελεύθερος, καθώς δεν επέτρεψε την έκδοσή του στην Κύπρο.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου κ. Αλκιβιάδης Χατζαντώνης, δικηγόρος Κω και Σταύρος Τόγιας, δικηγόρος Αθηνών, εστίασαν την υπερασπιστική γραμμή τους στο γεγονός ότι οι Κυπριακές αρχές απέτυχαν να προσκομίσουν οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικτικό της κατηγορίας αλλά και στο γεγονός ότι τα αδικήματα φέρονται να έχουν τελεστεί εν όλω ή εν μέρει στην Ελλάδα.

Η παραπομπή σε δίκη

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω και οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν ο 61χρονος φέρονταν να τελέστηκαν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009 για τις οποίες όλες οι έρευνες έγιναν από τις Κυπριακές διωκτικές αρχές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 61χρονος το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009 και ενώ βρισκόταν στην Κω, ως κάτοχος συγκεκριμένης ηλεκτρονικής διεύθυνσης φέρονταν να διατηρούσε ηλεκτρονική αλληλογραφία μέσω συγκεκριμένης κοινωνικής διαδικτυακής πλατφόρμας καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με ανήλικη κοπέλα από την Κύπρο η οποία δεν είχε συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της (τότε ήταν 13 ετών). Ο ίδιος φέρονταν να έπεισε την ανήλικη να του αποστέλλει τακτικά βίντεο (υπάρχουν δύο βιντεοσκοπημένες λήψεις) και φωτογραφίες δικές της που την απεικόνιζαν να αγγίζει ερωτικά το σώμα της αλλά και να προβαίνει σε άλλες άσεμνες πράξεις.

Επίσης ο 61χρονος κατηγορούνταν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα έλαβε τόσο από φιλικά του πρόσωπα μέσω του κινητού τηλεφώνου όσο και μέσω ιστοσελίδων του διαδικτύου και αποθήκευσε στη μνήμη του ηλεκτρονικού του υπολογιστή και στο κινητό του συνολικά 53 αρχεία εικόνας και βίντεο που απεικόνιζαν ανήλικες κοπέλες γυμνές ή με αδαμιαία περιβολή σε άσεμνες στάσεις.

Πάντως ο 61χρονος αρνούνταν εξ αρχής τις κατηγορίες και ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση είναι κοινόχρηστη, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού και είχαν πρόσβαση απεριόριστος αριθμός ατόμων, τουλάχιστον 60 και βρέθηκαν στον δικό του όταν εκείνος έκανε πρόσβαση δύο αρχεία κινούμενης εικόνας, τα οποία άνοιξε, είδε ότι το περιεχόμενο δεν ήταν συμβατό με το παιχνίδι και τα έσβησε. Ο 61χρονος διά των συνηγόρων του τόνιζε επίσης πως στη συνέχεια τα διέγραψε και από τον κάδο ανακύκλωσης δηλαδή δεν μπορούσαν να ανακτηθούν, άρα δεν υπάρχει θέμα κατοχής.

Οι δίκες

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 ο 61χρονος κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου κατηγορούμενος για την κατά εξακολούθηση και κατά συνήθεια προμήθεια, κατοχή και διάθεση υλικού πορνογραφίας ανηλίκου με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και διαδικτύου με τη χρησιμοποίηση για την παραγωγή του υλικού, ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του.

Μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 61χρονο για τη διάθεση υλικού πορνογραφίας ανηλίκου κ.α., έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις φερόμενες πράξεις έως και τις 18/12/2008 και τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, για το αδίκημα της κατοχής υλικού πορνογραφίας ανηλίκου επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 5 ετών την οποία ανέστειλε επί τριετία, ενώ και η έφεση είχε αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του απέρριψε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Μιχάλης Καντιδενός και Σταύρος Τόγιας.

Σημειώνεται πως κατά την ακροαματική διαδικασία τόσο ο 61χρονος όσο και οι συνήγοροί του αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονταν στον κατηγορούμενο, ισχυριζόμενοι για τυχαία ακούσια και κυρίως στιγμιαία κατοχή του συγκεκριμένου υλικού.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε στο δικαστήριο ο 61χρονος, συμμετείχε σε ένα διαδραστικό παιχνίδι μέσω του διαδικτύου όπου οι παίχτες έχουν μοιραστεί από μία ηλεκτρονική διεύθυνση μέσω της οποίας θα επικοινωνούν. Κάθε φορά που ένας νέος παίχτης έμπαινε στο παιχνίδι, αυτόματα την πρώτη φορά που το άνοιγε, ελάμβανε στο e- mail του και τα ηλεκτρονικά μηνύματα των υπολοίπων.

Αυτό ισχυρίστηκε ότι συνέβη και στην περίπτωσή του ο 61χρονος, ο οποίος επικαλέστηκε και την έκθεση που είχε συνταχθεί από πραγματογνώμονες σύμφωνα με την οποία ο χρόνος απόκτησης και ο χρόνος σβησίματος των μηνυμάτων αυτών ήταν μόλις ένα δευτερόλεπτο. Επίσης και οι μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επεσήμαναν πως τα αρχεία για τα οποία ενοχοποιήθηκε ο 61χρονος δεν υπήρχαν στον υπολογιστή του αλλά ανακτήθηκαν από αυτόν.

Ο 61χρονος άσκησε έφεση και η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, στις αρχές Ιανουαρίου 2019, το οποίο και έκρινε ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της κατοχής υλικού πορνογραφίας ανηλίκου.

Ετικέτες: